Välkommen hem till familjen Åkerblad! - | Konferensvärlden
Reportage > Välkommen hem till familjen Åkerblad!

Välkommen hem till familjen Åkerblad!

Många konferensanläggningar vill att gästerna ska känna som om de kommer hem när de är på besök. Att Åkerblads Hotell och Gästgiveri i Tällberg har lyckats med detta kan beror på att det är samma släkt som har verkat på gården sedan 1400-talet. I dag är det 19:e, 20:e och 21:a generationen av familjen Åkerblad som driver gården på ett mycket familjärt och hemtrevlig sätt.

26 mars 2010, uppdaterad: 28 maj 2013

Text: Livia Jakobsson

Efter att ha kört en hel dag i snöstorm, anländer vi till Åkerblads Hotell och Gästgiveri trötta och frusna. När vi öppnar entrédörren och stiger in över tröskeln möts vi av värme, tända ljus och ljudet från elden sprakandes från den öppna spisen. Vi välkomnas av Christina och Rosanna Åkerblad, farmor och barnbarn, som båda är engagerade i anläggningen. Den hemtrevliga atmosfären förstärks av hushunden Didrik som också hälsar på oss, och stannar vid vår sida under eftermiddagen. Vi får en intressant berättelse om släkten av Christina som, förutom att hon varit med och drivit verksamheten sedan 60-talet, även skrivit böckerna ”Historien om en gård i Tällbergs by”.

– Åkerblads Hotell och Gästgiveri är Tällbergs bys äldsta bondgård med anor från 1400-talet. Förr bedrevs det jord- och skogsbruk på gården, det var först i början av 1900-talet som gården började drivas som ett pensionat, berättar Christina, som är gift med gårdssonen Arne Åkerblad, tillsammans har de sönerna Anders och Jerk. Anders är i dag VD för Åkerblads Hotell & Gästgiveri.

Christina beskriver hur gården brukade se ut, och vilka renoveringar som gjorts. Hon pratar om koppargrytor och folkdräkter, tar upp roliga anekdoter och berättar om de äventyr som skett på gården genom åren. Det är en charmig historia som vi får ta del av och som ger oss en bakgrund till allt vi ser när vi sedan får en rundvandring av Rosanna.


Åkerblads konferenslokaler, restaurang, matsal och pub går alla i en passande dalastil. I en av matsalarna vid namn Släktsalen, är namnen på alla i släkten snirkligt skrivet på väggarna. Tre längor är än så länge tomma för att ge plats åt kommande generationer. Gårdens gamla rotfruktskällare är i dag en vinkällare med några av världens mest kända viner i lager. Överallt finns ramar med foton på familjen och tända ljus. Det visar sig att det är Christina själv som stöper alla ljus. Med tanke på det stora antalet ljus vi ser under vår vistelse, så har hon att göra. Dessutom är det Christina och Rosanna som tillsammans tagit fram inredningen till den senaste nyrenoveringen.

– Jag tycker att det är otroligt roligt med inredning. Jag och farmor kompletterar varandra bra. Jag fick inreda mitt första rum när jag var tretton år, säger Rosanna.
Alltid bevaras så mycket som möjligt av de traditionella och originella detaljerna vid de renoveringar som genomförs. I de moderna hotellrummen känns den mysiga dalastilen igen. Det känns både lyxigt och hemtrevligt på samma gång.


När vi är klara med vår visning får vi reda på att det kommande dag kommer att välkomnas 140 konferensdeltagare. Någon stress bland personalen märker vi dock inte av. Oavsett om det är privatgäster eller konferensdeltagare så behandlar personalen och familjen Åkerblad alla med samma gemytliga attityd. Hur är det då möjligt för en familj att driva en konferensanläggning framgångsrikt?
– Vi har aldrig haft någon fritid, det här är vårt liv. Det här är vårt hem, våra barn är uppväxta här. Sedan gäller det att alltid ta hänsyn till varandra. Vi som är äldre måste acceptera att nästa generation måste få göra på sitt sätt, ler Christina.
Ett besök på Åkerblads Hotell och Gästgiveri i Tällberg förstärks av den fantastiska naturen och omgivningarna, där även flera spännande teambuildingaktiviteter erbjuds. Vi tar en kvällspromenad och bestämmer oss för att ta med en av anläggningarnas sparkar. Efter flera försök som resulterar i diverse djupdykningar i snöhögar, får vi äntligen fart på sparken. Vi kastar oss ut för några av Tällbergs backar samtidigt som vi beundrar utsikten över Siljan. Väl tillbaka på hotellrummen slänger vi oss utmattade på sängarna och upptäcker ännu en uppskattad detalj: i natt får vi sova sött på Hästens sängar. På Åkerblads Hotell och Gästgiveri är varenda detalj genomtänkt både när det gäller mat, dryck och inredning såväl som personalens bemötande. Här kan en konferens inte bli annat än lyckad.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.