Vann – västkustens nya saltvattenspärla - | Konferensvärlden
Reportage > Vann – västkustens nya saltvattenspärla

Vann – västkustens nya saltvattenspärla

Dystra ekonomiska tider är inget som hindrar glädjen och entusiasmen på nyöppnade Vann Spa, Hotell och Konferens. Genom en ombyggnad för 70 miljoner kronor har anläggningen i Lysekil fått en helt ny profil. Här har naturen fått styra och det genomgripande temat är vatten.

27 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Utanför entrén är det egentligen bara den porlande fontänen som skvallrar om den förvandling som före detta Lingatan Hotel & Conference har genomgått.
De stora tegel- och träbyggnaderna omgärdas av skog på båda sidorna och det är först när vi tagit oss igenom entrédörrarna som vi förstår varför anläggningen numera går under namnet Vann (vatten på bohuslänsk dialekt). För genom väggarna av glas glittrar Gullmarsfjorden som om den vore beströdd av paljetter och från de öppna dörrarna till den stora träterrassen letar sig den friska havsluften in till oss i receptionen.

Arkitekten bakom det nya Vann Spa, Hotell och Konferens är Gert Wingårdh. Tillsammans med ägarna Aspelin-Ramm Fastigheter har han här skapat en anläggning med spännande arkitektur baserad på naturliga och närproducerade material som bohusgranit och kärnfuru.

– Vi släpper in Bohusläns miljö och material i byggnaden och gör detta präktiga 80-talsbygge till en modern anläggning. Vi vill att arkitekturen ska utmana och överraska de människor som besöker Vann, säger Gert Wingårdh själv om resultatet.
Hotellet ligger oerhört vackert ett stenkast från strandlinjen. Fjorden Gullmarn är Sveriges enda riktiga fjord och har ett helt unikt djur och växtliv på grund av sin speciella bottenstruktur. I fjorden finns gott om både fisk och kräftor och i sommar kommer Vann att arrangera turer ut på vattnet där det kommer att ges möjlighet att fånga både fisk och kräftor som sedan tillagas med hjälp av anläggningens duktiga kockar.


Okonstlade rätterRestaurangen på Vann är byggd så att den nästan tycks sväva ut över bergskanten ner mot vattnet och skogen. Här serverar kökschef Rasmus Strand okonstlade maträtter av lokala, och så långt det är möjligt, ekologiska råvaror.
– Naturligtvis kommer vi att servera mycket fisk och skaldjur, men Bohuslän har ju också mycket annat att erbjuda. Här finns duktiga producenter som har riktigt fint ekologiskt kött och vi har också kontakt med jägare som förser oss med hjort och annat vilt från ett stort hägn i närheten.
Ambitionen är att anpassa rätterna som serveras efter årstidsväxlingarna och även försöka lyfta fram en del gammaldags råvaror som delvis glömts bort i dagens snabbmatssamhälle. Ute i trädgården planeras en egen örtagård och tanken är att örterna härifrån ska användas i matlagningen, men också i behandlingarna i spaet. För på Vann tar kopplingen till vattnet inte slut vid en vacker miljö och en havsinspirerad meny, utan här följer det med även in i byggnaden.


ÖrtmassageGången in till spaavdelningen är mörk och klädd med tjocka, tyger i dova färger. När vi går igenom den är det är precis som om vi lämnar den snabba och stressiga världen utanför och träder in i en doftande oas där vi äntligen får tid att stanna upp och ladda om.
En specialitet som är värd att testas är djupmassage med örtknyten, så kallade Pinda Svedas. Valet av örter baseras på årstiden. Nu under våren är det viol och citron. Tanken är att ingredienserna ska återkoppla till naturen så mycket som möjligt och andra intressanta inslag är kaffe, choklad, alger och salt.
Spaavdelningen är hela 1 000 kvadratmeter stor och förutom de enskilda behandlingsrummen finns här ett område med inte mindre än sex olika pooler. Några av poolerna är varma, en är het, en annan kall. Alla poolerna innehåller saltvatten och ingen har bubblor.

– Vann Spa erbjuder en helt egen upplevelse fylld av mystik och stillhet. När vi skapade den här miljön ville vi ha bort alla onaturliga inslag. Motorljudet från en bubbelpool är ett sådant inslag och det kan förstöra upplevelsen, säger Catharina Gunnarsson, spachef.


Bilar i foajénMen Vann är lika mycket ett konferenshotell som ett spahotell. Möten och konferenser kan anordnas för allt från ett par personer till grupper med över 700 deltagare. Hotellet har 325 bäddar och den största konferenssalen rymmer 300 personer. Matsalen kan ändras efter besökarnas tycke och smak och erbjuda intima bjudningar för den lilla gruppen i ett så kallat "chambre separée" eller utnyttjas till max med cirka 350 sittplatser. För den riktigt stora gruppen kan middag även serveras i bankettsalen som har plats för omkring 250 personer.
Totalt finns sju konferensrum och två styrelserum. Några av rummen är helglasade med utsikt ut mot vattnet.

– Jag skulle rekommendera alla att prova ett möte i vårt kreativa aktivitetsrum, uppmanar hotellchef Tommy Haak. Där har vi lagt in fluffiga knallrosa sittsäckar som lockar fram leklusten och väcker den kreativa ådran. Alternativt har vi vårt styrelserummet med så kallade 8-timmarsstolar för långa, intensiva möten.
I loungen på plan två finns dessutom alltid en konferensvärd och här serveras kaffe, vatten, frukt och godis. I loungen är det skönt att kunna dra sig undan lite för en kort paus eller kanske för att få en stunds miljöombyte från möteslokalen.

– Hela anläggningen här är öppen och flexibel så egentligen finns det ingen gräns för vad vi kan hitta på. Vi kan exempelvis ordna minimässor och till och med köra in bilar i foajén om någon skulle vilja det, säger Tommy Haak. Vi har också stora utrymmen utomhus för lanseringstält och liknande. Här är du nära naturen oavsett om du är ute eller inne och det är en del av tanken med Vann.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.