Västerås storsatsar för att attrahera fler möten - | Konferensvärlden
Reportage > Västerås storsatsar för att attrahera fler möten

Västerås storsatsar för att attrahera fler möten

Västerås är inte bara Sveriges sjätte största stad, det är också en konferensdestination som tar för sig och storsatsar på att attrahera fler möten. Utifrån sitt strategiska läge i Mälardalen och sin kompakta stadskärna där många hotell och konferensanläggningar samlas på en liten yta har Västerås goda förutsättningar att hitta sin nisch på mötesmarknaden.

Text: Annika Wihlborg

26 november 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Under hösten startades Västerås Convention Bureau – ett samarbete mellan aktörer inom den lokala mötesindustrin. Uppdraget är att marknadsföra Västerås som en attraktiv mötesdestination. Tanken är att konferens- och eventarrangörer ska få hjälp med alltifrån att hitta rätt mötesanläggning till att skräddarsy kompletta konferensupplägg. Västerås är en historiskt sett utpräglad industristad med ABB som flaggskepp. ABB är en världsledande aktör inom bland annat kraft och automation, vilket gör att många möten och konferenser med industrianknytning arrangeras här.

Västerås har ett strategiskt läge, trettio procent av Sveriges befolkning bor inom en radie av tjugo mil.

– Vårt lättillgängliga läge är en av våra starkaste konkurrensfördelar. Hit tar man sig med tåg från Stockholm eller Örebro på en dryg timme. Västerås flygplats har flera direktlinjer ut i Europa. Vi ligger bra till utifrån ett nationellt och internationellt perspektiv och siktar nu på att få hit fler stora kongresser, gärna med internationella deltagare, säger Alf Westerdahl, projektledare på Västerås & Co.

Möteslokaler med bredd
I Västerås ligger merparten av konferensanläggningarna och hotellen samlade i stadskärnan. Inom en radie av en dryg kilometer från centralstationen ligger bland annat Aros Congress center, konserthuset och stadshotellet. Aros Congress center byggdes i samband med stadens 1 000-årsjubileum 1990 och är fortfarande Västerås enskilt största mötesanläggning. Här finns ett fyrtiotal konferenslokaler som stått värd för alltifrån småskaliga styrelsemöten till stora politiska kongresser. Bredvid ligger Västerås konserthus som ofta används för underhållning och kompletterande evenemang i samband med exempelvis mässor. Mångfalden av konferenslokaler av varierande storlek gör att deltagarna först kan samlas i storgrupp, för att därefter fördelas över de mindre möteslokalerna.

Utöver en mängd mindre konferenser står Västerås värd för relativt många medelstora kongresser med mellan 400 och 1 000 deltagare.

– En historiskt intressant konferensmiljö är rikssalen på Västerås slott, som erbjuder möjlighet till mingel, middagar, konserter och föredrag för upp till hundra personer. En annan historisk och stämningsfull miljö för uppemot nittio personer är riddarsalen på Tidö slott, som stått nästintill orört sedan 1600-talet, säger Alf Westerdahl.

Två kilometer från centrala Västerås ligger Rocklundaområdet, ett idrottsmecka med flera stora arenor för bland annat bandy, innebandy, handboll och hockey, däribland det senaste nytillskottet ABB Arena Syd. Multiarenan Bombardier Arena kan smidigt byta skepnad från idrottsarena till en storskalig kongress- och eventlokal med plats för uppemot 2 500 deltagare.

Äventyrliga Västerås
På Arosfortet, ett par kilometer från centrala Västerås, kan konferensgrupper leva ut sin äventyrliga sida och utmana sig med kluriga gåtor i stadens lokala version av TV-succén ”Fångarna på fortet”. Sommartid är en båttur på Mälaren ett populärt alternativ för många konferensgrupper. Västerås omges av en skärgård som består av drygt trehundra öar, däribland Tidö och Engsö med sina slott och natursköna Björnön, en av skärgårdens största öar. Här kan grupper bland annat paddla kanot och prova på vildmarksinspirerade aktiviteter.

– Grupper som söker det där lilla extra som deltagarna aldrig glömmer, kan bege sig till Frösåkers Brygga där Frösåkers vikingar möter upp på bryggan. Hit kommer människor från hela världen för att vara med om festmiddagar, föreläsningar och lekfulla upptåg. Kombinationen mellan den vackra naturen invid Mälaren och den historiska tidsresan med vikingar, levande eldar, maten, musiken och vikingaskeppen, ger en helt unik upplevelse, säger Alf Westerdahl.

Fakta om Västerås
• Antal konferensrum: 1200, 600 enkelrum på fem minuters gångavstånd från Aros Congress Center.
• Antal bäddar: 2 000
• Antal invånare: Drygt 140 000
• Att ta sig hit: Tåg från Stockholm, Göteborg, Örebro och flera andra städer. Direktflyg från flera svenska och internationella destinationer.

Missa inte:
• Karlsgatan 2, Västerås Konstmuseum och Västmanlands Länsmuseum. Passar utmärkt för mingel eller middagar för uppemot 200 personer.
• Frösåkers brygga - där vikingarna bor. Ett historiskt center där du finner Västerås mat- och kulturakademi Gudagott. Hit kommer människor från hela världen för att vara med om festmiddagar, föreläsningar och lekfulla upptåg. Konferensanläggning för uppemot 150 deltagare.
• Hem till Gården - gården på landet mitt i city. En ny evenemangsanläggning i charmigt inredda lokaler. Ett gammalt stall har renoverats för att kunna arrangera middagar, kundträffar och andra event med uppemot 100 deltagare.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.