Villa Maritime – mötesinspiration i skärgårdsidyllen - | Konferensvärlden
Reportage > Villa Maritime – mötesinspiration i skärgårdsidyllen

Villa Maritime – mötesinspiration i skärgårdsidyllen

Marstrand är en av Bohusläns allra mest omtalade och besökta öar. En promenad på ön ger både en fantastisk naturupplevelse och en spännande historielektion. Sommartid är det ett soldyrkarnas och seglingsentusiasternas Mecka, men resten av året är Marstrand en lugn skärgårdsidyll, som gjord för inspirerande möten.

Text: Kristin Fridholm

31 januari 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Det är ingen trängsel när jag går ombord på färjan ut till Martstrand denna tidiga förmiddag i december. Det är bara jag, två öbor med sina flakmopeder, och en liten lastbil med livsmedel som tar just denna tur. Hade det varit samma tid fem månader tidigare hade kajen varit full av badsugna barn, historieintresserade turister och seglingsentusiaster från hela världen.
Ön Marstrand, med den mäktiga Carlstens fästning som vakar från sin höjd, närmar sig snabbt. Färjeturen tar bara tre minuter. Vinden biter i kinderna och det känns skönt att snabbt kunna slinka in på hotell Villa Maritime som är resans mål.
I den gemytliga lobbyn möts jag av hotellägare Kerstin Nyström som visar mig ner till restaurangen. Den bleka vintersolen står lågt och kittlar mig lite i ögonen när vi tar en kopp kaffe och slår oss ner i en soffgrupp intill den stora öppna spisen. Så här dagarna innan jul är det ganska lugnt på hotellet, men Kerstin berättar att direkt efter helgerna drar det igång igen.
– Då har vi flera stora konferensbokningar så då blir det full ruljans här. Det verkar som om företag och kommuner nu ser en ljusare framtid och satsar på lite större konferenser med övernattningar igen, säger hon.

Storsatsning på miljönVilla Maritime ligger endast cirka 50 meter från färjeläget och byggdes år 1982. Under större delen av året är det ett utpräglat konferenshotell, men från midsommar och fram till mitten av augusti fylls rummen, restaurangen och den stora uteserveringen av turister och båtgäster.
– De flesta av våra rum är stora med ett eller två sovrum, vardagsrum och kök. Som konferensgäst väljer man om man vill ha ett sådant rum per deltagare eller om man vill dela. Sommartid hyr familjer eller kompisgäng rummen och då kan man bo upp till fyra personer i varje lägenhet.
Restaurangen, som har plats för cirka 100 gäster, är öppen året runt och har en högklassig meny. Härifrån är utsikten över gästhamnen magnifik och det är stor underhållning att bara sitta och titta på alla människor i rörelse.
Under året som gått har Villa Maritime gjort en storsatsning på att miljö- och klimatanpassa hotellet och kunde stolt ta emot sitt Svanencertifikat.
– Vi har blivit utvalda av Svenska Möten, och Svanencertifieringen är ett av kraven för fortsatt medlemskap, berättar Kerstin. Vi hade redan tidigare investerat i bergvärme, men har under året även sett över vår sopsortering, våra inköp av förbrukningsvaror, bytt till lågenergilampor och gjort kontroller av vatten- och energiförbrukning. Ett spännande arbete som vi hoppas ger stor effekt på sikt.

SeglingsmetropolMarstrand är en ö med en underbart pittoresk bebyggelse och en fascinerande historia. Att på något sätt uppleva Carlstens fästning är nästan ett måste, och som gäst på Villa Maritime kan du välja att delta i en traditionell visning eller att exempelvis äta en medeltida lunch eller middag på fästningen och uppleva historien mer handgripligen.
Förutom fästningen är ön vida känd för sin seglartradition. Varje år fylls gästhamnen med seglingsentusiaster från hela världen, och främst då under den julivecka då Match Cup Sweden går av stapeln. För företag som vill prova på segling har Villa Maritime även samarbeten med aktivitetsföretag som arrangerar kappseglingar eller andra aktiviteter på vattnet.
– Ett annat populärt alternativ för att uppleva Marstrandsön är att ta en tur med spårvagnen! berättar Kerstin
– Spårvagnen? Inte har ön någon spårvagn? undrar jag förvånat.
– Jo, men den går på vattnet, fortsätter Kerstin.
Spårvagnen är en vackert himmelsblå passagerarfärja som tidigare körde i passagerartrafik fram och tillbaka mellan Marstrand och Koön. Idag används större färjor för den reguljära trafiken, och den gamla spårvagnen bokas idag bland annat för konferensgäster som vill se lite mer av hamnen och kanske passa på att ta sin fika eller en fördrink med tilltugg ombord. Den är också populär för födelsedagfirare och bröllopsgäster som vill anlända till ön på ett lite spektakulärt sätt.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.