Wellness online – plattformen för digitala event och välbefinnande - | Konferensvärlden
Reportage > Wellness online – plattformen för digitala event och välbefinnande

Wellness online – plattformen för digitala event och välbefinnande

Mötestrender Digitala möten och event online har fått en extra stark skjuts framåt under väldigt kort tid på grund av pandemin. Annette Lefterow, välkänd profil och svensk auktoritet inom området wellness, har under lång tid arbetat med digitala lösningar inom event och kommunikation.

Text: Katarina Niss Foto: Peter Knutsson

9 november 2020, uppdaterad: 10 november 2020

Annette Lefterow har alltid varit före sin tid och producerade bland annat spa- och wellnessarenor på världens mässor och mötesplatser innan spa fick fäste på marknaden. Hennes första av många yogafilmer för hemmaträning kom ut 2003, innan yogatrenden tog fart. Annette utvecklade ett bokningssystem, Book by Net, för tidbokning av pass och behandlingar online långt innan bokningssystem fanns på marknaden. Det är nu mer än 10 år sedan hon lanserade sin digitala hälsoplattform med träning online, webinar och onlinekurser för privatpersoner och företag. Lefterow-metoden har blivit ett etablerat koncept och kan beskrivas som en hälsofilosofi där egenvård i vardagen är i fokus. Annette har gett ut totalt åtta böcker inom livsstil och wellness där hon förenar yoga, pilates, meditation, ayurveda, träning, mat, spa och dans. Grunden i allt hon gör handlar om pedagogik. Hon blev redan som 15 åring yrkesverksam danspedagog på Balettakademin i Stockholm.

Idag har den digitala ådran inom henne fått fullt utlopp då hon i corona-tider anlitats av många företag för att digitalisera deras möten och event. Hon är digital producent för webinarier, onlinekurser, författarträffar online, konferenser samt annorlunda och innovativa företagsevent.

PostNord erbjöd 5000 anställda att delta på promenad

Personalstiftelsen PostNord Plus har i uppdrag att tillhandahålla en aktiv fritidsverksamhet för PostNords medarbetare. Lefterows digitala plattform erbjuder wellness online för medarbetare. Plattformen är öppen 24/7 för träning och meditation online, workshops inom hälsa och friskvård samt live-sändningar och webinar. I augusti genomfördes PostNord-promenaden för första gången, ett digitalt personalevent. Syftet var att skapa gemenskap och aktivitet i en tid där det fysiska mötet är begränsat.

Hur går man tillväga rent praktiskt för att samla många medarbetare till en gemensam digital aktivitet?

– Alla medarbetare som anmälde sig till promenaden fick en länk för inloggning direkt i sin mobil för att på så sätt kunna följa sändningen och samtidigt promenera på sin ort, berättar Annette. Den 26 augusti kl. 18.30 loggade medarbetarna in för gemensam välkomstträff med möjlighet att hälsa samt heja på varandra. Det fanns totalt sex presentatörer i bild under sändningen. Tre av PostNords medarbetare promenerade med egen live-kamera på olika orter runt om i Sverige.

Annette höll i uppvärmning inför startskottet för promenaden. Eva Kristiansson, VD för Personalstiftelsen PostNord Plus och Christer Andersson, verksamhetsansvarig Idrott och Motion, fanns på plats i det digitala rummet som programvärdar tillsammans med Lefterow.

Medarbetarna fick även tävla i en digital tipsrunda med frågor och svar som laddades upp på användarnas mobiltelefon i realtid. Givetvis var det många som tryckte in rätt svar och tävlade tillsammans. Glada vinnare fick ta emot sina vinster online med digitala klappar och smileys i chatten från övriga deltagare. Promenaden avslutades med stretching.

Redan nu pågår nästa digitala utmaning för PostNords medarbetare under 30 dagar i oktober. Här mixas kick-off och final webinar, daglig coachning online och som kursmaterial utöver det digitala används Annettes senaste bok, Livsbalans på 30 dagar, i egen utgåva till PostNords medarbetare genom Personalstiftelsen PostNord Plus.

Hur kom du fram till att arrangera den här typen av digitalt arrangemang?

– När det gäller aktiviteter har jag som ambition att idag göra det som många kommer att göra inom ett par år. Min passion är att skapa innovativa upplevelser med hjälp av kreativitet och teknik kombinerat med tradition och innovation. Att gå från tanke till handling och våga prova det som ännu inte är har genomförts, säger Annette.

Hur skulle du beskriva begreppet Wellness, vad är Wellness för dig?

– Wellness är mod, styrka, vilja och handlingskraft i en härlig mix. Wellness är mer än välbefinnande. Det är ett medvetet livsval som påverkar alla delar av livet, fysiskt, mentalt, yrkesmässigt och socialt. Att vara sin egen influencer och ta plats i sitt eget sammanhang mer än att sikta på synbarhet för andra har alltid varit min melodi. Vi är alla stjärnor i ett stort Universum. Vi måste tända vårt eget ljus, lysa upp vår livstid och tindra lite mer!

Hur ser du att framtidens möten skulle kunna paketeras digitalt? Hur kan framtidens konferenser och möten utvecklas?

– The sky is the limit eller som jag brukar säga The sky is only the beginning. Framtiden för konferenser och möten är här och nu, traditionella som digitala. Det ena behöver inte utesluta det andra. Fysiska och digitala möten kan integreras till så mycket bättre upplevelser. Det gäller att ligga steget före. Tekniken finns redan på plats. Den förändras och förbättras i snabb hastighet. Det gäller bara att hoppa på rätt snabbtåg! På ett halvår tog vi ett 10-års hopp framåt i användandet av tekniken när vi plötsligt mer eller mindre tvingades digitalisera allt med omedelbar verkan. Det som för många kändes tveksamt och krångligt är nu vardag. Konferens, mässor, föreläsningar och evenemang digitaliseras och kan sändas från hemmakontoret till hela världen. Det här är bara början på en uppkopplad fortsättning.

Annette Lefterows 10 bästa tips för att arrangera event online

  1. En förutsättning för att lyckas med ett digitalt event är förmågan och kunskapen att välja rätt kombination av teknik, kunskap och program beroende på evenemanget som helhet. Hur många presentatörer? Hur många deltagare? Hur lång sändningstid? En dag? Flera dagar? Är det viktigt att alla kan se varandra eller mer viktigt att ta del av innehållet passivt? Vilken kommunikation är önskvärd? Hur digital är målgruppen? Ska det sändas i repris? Vilken teknik online bör finnas? Enkäter? Banners? PPT? Keynote? Välj ett eller flera program i kombination med möjlighet att skapa bra och internationella landningssidor i olika tidzoner för registrering av deltagare, nedräkning, enkel inloggning, trygg livesändning, produktion av repris, analyser och statistik.

  2. Anlita en digital producent med rätt kompetens för evenemanget.

  3. Tillsätt en digital projektledare internt.

  4. Ta fram en teknisk och pedagogisk manual för alla internt. Det finns många som känner ovisshet inför teknik, uppkoppling och digitala event. Kommunicera till alla nivåer av digital kompetens.

  5. Ta fram en teknisk checklista och kravspecifikation för presentatörer som beskriver allt som behövs i detalj för att kunna genomföra uppdraget.

  6. Avsätt tid för genrep och testuppkopplingar.

  7. Se över ljud, ljus, bild och teknik så att alla kan hantera och leverera digital närvaro.

  8. Prioritera alltid bra ljud och skarp bild.

  9. Välj det säkra före det osäkra på nätet. Vilket program väljer du? Hur trygg är sändningstekniken? Krypterad eller inte? Vilka säkerhetslinor finns om tekniken går ner? Vad kan gå fel? Säkra det osäkra. Dubbla uppkopplingar?

  10. Var kreativ, modig och våga det lilla extra. Tekniken gör det möjligt när innovativa idéer vill bli genomförda.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.