Årets Konferensmiddag! - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Årets Konferensmiddag!

Årets Konferensmiddag!

IACC, en internationell organisation med konferensanläggningar runt om i världen, arrangerar varje år en kocktävling, Copper Skillet. Tommy Eriksson, Villa Brevik, blev med sin Hjälmargös vinnare av den svenska finalen och kom tvåa i den internationella finalen.

26 maj 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Hur såg tävlingens upplägg ut?– Både den svenska och internationella tävlingen var uppbyggda på samma sätt. 15 minuter innan tävlingens start fick vi reda vilka råvaror vi hade till vårt förfogande. Alla kockar fick sedan 30 minuter på sig att skapa en varmrätt utifrån exakt samma råvarukorgar. Vi hade endast en gasolplatta så det gällde att tajma in allting för att få klart det samtidigt. Sedan bedömer en jury varje rätt utifrån smak, presentation, hygien och konferensvänlighet.

Vad lagade du i den svenska finalen?– Jag lagade en halstrad Hjälmargös med lins- och rotfruktskompott och senapscréme. Jag tycker att min rätt var enkel, fräsch och smakrik.

Hur förberedde du dig inför tävlingen?– Så lite som möjligt. Eftersom det var en hemlig råvarukorg så tror jag att träning hade hämmat mig istället. Så jag försökte bara att slappna av och ta det lugnt. När jag fick korgen så såg jag direkt vad jag skulle göra. Många tycker det att svårt att göra fisk, men i själva verket går det ganska snabbt bara man har tekniken.

Vad hade du för förhoppningar på den internationella finalen?– Självklart åkte jag dit för att vinna, så det var lite surt att jag kom tvåa. Särskilt med tanke på att jag bara var två poäng från den spanska vinnaren. Men jag är nog lite hård mot mig själv och är rätt nöjd ändå. Dessutom har jag knutit många bra kontakter med kockar från hela världen.

Hur ser en bra konferensmåltid ut?– På Villa Brevik bjuder vi på influenser från vårt systerhotell i Sydafrika. Lunchen består av en spännande salladsbuffé, förrätt samt lättare varmrätt. Till kvällen blir det en säsongsanpassad trerättersmeny. Konferensmåltiden ska passa många olika smaker och därför är vi väldigt flexibla och lyhörda vid menyplaneringen.

Finns det något som inte fungerar som konferensrätt? – Jag skulle inte servera tvångsmatad anklever och jätteräkor, för det är inte etiskt riktigt. Samma sak gäller genmodifierade produkter. Jag försöker använda närproducerade och ekologiska produkter så mycket som möjligt.

Vad tycker du är roligast att laga?– Jag är skolad i varmkök och det är där jag känner mig hemma, men det är kul med förrätter och desserter också. Fisk och skaldjur är nog absolut roligast för det krävs en viss teknik för att göra det riktigt bra.

Namn: Tommy Eriksson
Ålder: 28
Yrke: Köksmästare
Intressen: Fiske
Favoritmat: Mammas mat


Tommys vinnande recept:
Halstrad Hjälmargös med lins och rotfruktskompott samt senaps’cremé 4 p
4 st benfria gösfiléer
200 g morot
200 g palsternacka
200 g rotselleri
200 g le puy linser
1 l hönsbuljong
2 st pak soi
3 msk vitt vin
6 msk vispad crème fraiche
2 msk grovkornig senap
Citronsaft, tabasco, smör, salt och peppar

Skala och tärna rotfrukterna i 5x5 mm kuber, koka upp hönsbuljongen, smaka upp med tabasco, salt och peppar. Tillsätt linser och rotfrukter, låt sjuda i 6-7 min. Lyft upp ur buljongen. Blanda crème fraiche med senap och smaka av med salt, peppar, citron och tabasco. Dela pak soien i kvartar och skölj. Värm upp en stekpanna, smält smör och stek pak soien, krydda med salt, peppar och citronsaft, vänd pak soien och häll på vinet, låt sjuda i 1-2 min. Snitta gösen på skinnsidan, peppra på båda sidor. Värm en stekpanna, strö i lite flingsalt, halstra gösen på skinnsidan först tills ”krispig” vänd och stek klart.



Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.