Choklad är livet! - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Choklad är livet!

Choklad är livet!

Det finns de som älskar choklad och så finns det de som lever choklad. En av de senare är Santiago Peralta, 41 år, som vill göra världen bättre med kakao.

20 december 2013, uppdaterad: 20 december 2013

Ett av de företag som ställde ut på chokladfestivalen på Stockholmsmässan i år var Pacari, ett familjeföretag från Ecuador som drivs av Santiago Peralta och hans fru Carla Barbot. I fem år har de producerat och exporterat choklad från sitt hemland. Att det blev just kakao Santiago skulle jobba med var inte alls självklart, nu har det blivit hans liv.

– Vi ville jobba med något som får vårt land att utvecklas och som hjälper människor. Vi frågade oss själva vad vi kunde göra som vi kunde vara stolta över om 20 år. Vi vill inte bara ett jobb vi tjänar pengar på utan något som faktiskt gör skillnad.

Paret gav sig in i kakaoindustrin med utgångspunkt att bygga ett företag med sociala och miljömässigt hållbara principer – för att stödja lokalområdet med befolkning.

– I Ecuador har det länge odlats kakaobönor men man har inte haft egen produktion utan bara sålt bönorna vidare. Hos oss har choklad varit för de rika, många av bönderna vi jobbar med i dag hade aldrig smakat på slutprodukten förrän nu när vi tog fram den tillsammans.

I dag säljs Pacaris chokladkakor till över 27 länder runt om i världen. 3 000 småskaliga kakaobönder är involverade i processen, många har på så sätt fått chansen att behålla sina små, traditionella jordbruk. För att hålla hög kvalitet satsar de på små partier, alla ingredienser är 100 % ekologiska och de odlar biodynamiskt. Chokladen har smak av Ecuador – bokstavligt talat – eftersom bönorna tar smak av miljön de växer i . Med många odlare får man olika smaker eftersom Ecuadors många klimatzoner ger varierad jord, här finns regnskog, vulkaner, öken – allt i samma land. Råvarorna Pacari smaksätter chokladen med ”för att locka över dem som äter ljus choklad till den mörka sidan” är också från närområdet. Santiago själv är involverad i hela processen från böna till färdig produkt och försäljning.

– Jag har lärt känna mig själv via chokladen som har varit mitt liv i fem år nu. Utforskat mig själv genom att analysera när jag blir sugen på vad. Chokladen har också gett mig respekt för mat i stort – att inte slösa med den utan att hushålla med resurser.

Varför är choklad så populärt tror du?

– Du kan få begär efter choklad, som att kroppen behöver det. Och det ger kraft, det räcker ofta med att äta en liten bit choklad för att överleva. Själv kan jag komma på att jag måste äta men blir inte hungrig om jag ätit choklad. Och den gör mig vaken och alert. Choklad är en fest, njut av det!

Vilken sorts choklad äter du själv helst?

– Jag gillar inte när det är för sött och väljer choklad efter vad jag är på för humör. Behöver jag kraft äter jag gärna choklad med chilismak. Vill jag ha salt tar jag en med havssalt. Det räcker med lite choklad åt gången.

Finns det choklad för varje tillfälle?

– Det där är en väldigt personlig fråga! Alltså, var och en har ju olika åsikter om vad som passar när. Men jag tycker nog att det finns det. Fast ibland behöver man vila ifrån choklad också, för att uppskatta det igen. Men inte mer än några dagar!

Om Pacari Chocolate:

Pacari Chocolate är ett familjeägt företag med ambitionen att tillverka högkvalitativ ekologisk och rättvis choklad från Ecuador. Pacari gör något så sällsynt som biodynamisk odlad choklad, odlingssättet har kakaobönderna större skördar. Alla ingredienser är 100 % ekologiska. Företaget har vunnit branschpriser flera år i rad för sina produkter och Santiago Peralta blev nyligen utsedd till ”Outstanding Chocolate Marker, 2013” av Fine Chocolate Industry Association.

Santiago Peraltas bästa chokladminne:

”När jag kände smaken av blomma i vår choklad för första gången. Det är så pass ovanligt att jag aldrig hade trott att vi skulle kunna få fram det i vår choklad. Det kommer jag aldrig glömma – jag tänkte ’vilken fantastisk kakao vi har – och utan att vi visste om det’”.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.