Designhotell med en historia - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Designhotell med en historia

Designhotell med en historia

Hotel Bergs och Hotel Neiburgs är två av Rigas modernaste och lyxigaste hotell med goda mötesmöjligheter framförallt för mindre grupper. Båda hotellen har ett tydligt designtema och har också det gemensamt att de efter Sovjet-tiden köpts tillbaka av arvingar till byggnadernas ursprungliga ägare från 18- respektive 1900-talen.

Text: Matilda Andréasson

24 maj 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Femstjärniga designhotellet Bergs Hotel öppnade sommaren 2003 och är medlem i Small Luxury Hotels of the World. Hotellet ligger i bilfria promenadområdet Bergs Bazaar, som på mitten av 1800-talet var en kålodling. En man vid namn Kristaps Bergs köpte fältet och de omkringliggande byggnaderna för att skapa ett shoppingområde i klass med övriga europeiska. Hans släktingar äger numera området och driver Hotel Bergs, som använder just ett kålhuvud som logotyp.

Möte med utsiktHotellet är elegant inrett med fynd från familjens resor, främst afrikanska föremål i mörkt trä. Vartenda ett av de 38 hotellrummen är individuellt inredda och är mellan 45 och 80 kvadratmeter stora. Tanken var från början att detta skulle vara ett hotell för gäster som stannade en längre tid, men idag används Hotel Bergs också för kortare vistelser. Hotellet är byggt i två byggnader, och det som förut var en smal gång mellan husen är idag ett ljust atrium där hissarna går. Högst upp ligger det största mötesrummet, Glass hall, som precis som namnet antyder har väggar av glas som bjuder på utsikt över staden, och i anslutning finns också en stor balkong.

Prisbelönt designEtt alldeles nytt designhotell i staden är Hotel Neiburgs, också det familjeägt. Hotellet ligger längs Jauniela Street i gamla stan, bara en kort promenad från domkyrkan. Huset byggdes 1903 av entreprenören Ludvig Neiburgs efter design av tysk-baltiske arkitekten Wilhelm Bockslaff. När Ludvig Neiburgs dog 1949 föll huset i nationen ägo, och under Sovjet-tiden förföll huset då det användes för boende åt 22 familjer i 13 lägenheter.
I samband med att Lettland blev självständigt köpte Neiburgs arvingar tillbaka huset på Jauniela Street och fick idén att öppna hotell där det historiska skulle blandas med modern design. Våren 2010 öppnade så hotellet, som redan har vunnit flera priser för sin varsamma renovering och design.

Konferens med blomtemaI entrén möts man av ett bibliotek med böcker på olika språk. Här finns också stora, lila fåtöljer som om möjligt är ännu mer bekväma än de ser ut. Här kan gästerna välja ut en bok och slå sig ner för en stunds läsning, innan de besöker baren och restaurangen som har sin entré på samma våningsplan.
Inredningen i hotellet går i rött, grått och svart, vilket syns tydligt framförallt i de vackra badrummen med sina röda badkar. Rummen finns i fem kategorier, från 23 kvadratmeters studio apartment till en lyxsvit i två våningar på upp till 62 kvadratmeter.
Konferensrummen finns på nedre våningen och har namn efter blommor; Lily, Amaryllis och Rose där Amaryllis är det största och rymmer 50 personer i teatersittning.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.