Ekologiskt vin alltmer logiskt
Med stigande nyfikenhet närmar sig systembolagskunderna de ekologiska vinerna. Det finns över 800 viner att välja bland. Allt naturnära är inte ”ekologiskt producerat”. Vi reder ut begreppen och tipsar om prisvärda ekoviner.
19 september 2014,

Text: Björn Lennestig
Historiskt sett har allt vin som människan producerat varit ekologiskt. Det naturliga vinet blev onaturligt när kemiska bekämpningsmedel introducerades i vingårdarna under förra århundradet. I dag blåser förändringens vindar på många vinegendomar. Ekologi och bättre kvalitet är två parallella trender. Kvalitetsarbetet tog fart på 80-talet med nya vinifieringsmetoder och renare vinkällararbete. Denna fortgående professionalisering bäddade för ekotänket som vi ser i dag.
Ekologisk odling innebär inte med självklarhet att vinet är godare än det traditionella. Men visst, ekologin medför att det blir ordning och reda i vingården tack vare miljömärkning och certifiering. Många av dagens kvalitetsproducenter är redan mycket noggranna. För dem är skillnaden mot ekovin relativt liten. Naturskyddsföreningen pekar på att i konventionellt odlade druvor finns rester från cirka tjugo olika kemikalier. Ju billigare vin, desto fler oönskade ämnen är den generella regeln.
Systembolaget använder samlingsbegreppet ”Ekologiskt odlat” om vinerna. Det är en enkel lösning på ett större problem; därmed bortser bolaget från skillnaden mellan ekologiskt odlat respektive ekologiskt producerat. Således är endast odlandet av druvorna ekologiskt; det som sker i vinkällaren och i transportkedjan är delvis höljt i dunkel.
Förutom ”Ekologiskt odlat” etikettmärker monopolet ekoviner med ”Etiskt märkt”, vilket pekar på att vingårdsarbetarna har anständiga löner och arbetsvillkor. Här förekommer beteckningarna Fairtrade och Fair for life. Systembolaget använder även begreppet ”Miljömärkt”, vilket är mer liberalt och syftar på att här finns en miljöambition utöver det vanliga.
Vid sidan om de ekologiskt odlade druvorna pågår en biodynamisk vinproduktion. Den härstammar från antroposofin från 1920-talet vars teorigrund vilar på en helhetssyn inom jordbruket. Här är vingården en levande organism, bland annat med odling anpassad efter månfaser. En del biodynamiker avstår från att certifiera sig. Dessutom finns en stor gråzon av vinmakare som till viss del jobbar biodynamiskt. De biodynamiska vinerna präglas i varierande grad av sin växtplats, och de blir ofta en snackis vinentusiaster emellan.
Prisvärda ekoviner:
Röda
Montepulciano d’Abruzzo, 66 kr, nr 7126
Terre de Mistral, 69 kr, nr 2167
Cameleon, 79 kr, nr 6581
Mas Louise, 95 kr, nr 6470
Château Pech-Latt, 99 kr, nr 2233
Vita
Brochet Facile, 69 kr, nr 2267
Biecher Riesling, 79 kr, nr 12284
Cono Sur Chardonnay, 89 kr, nr 6600
A Christmann Riesling, 129 kr, nr 5882
Chablis Sainte Claire, 174 kr, nr 5595
Mousserande
Prosecco Pizzolato, 79 kr, nr 7870
Privat Brut Nature, 89 kr, nr 7904
Se alla inom temat här