En god jul på Koloni - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > En god jul på Koloni

En god jul på Koloni

I ett naturskönt område utanför Stockholm ligger Koloni, restaurang och kafé med fokus på närproducerade råvaror och julmat av det lite lättare slaget. KonferensVärlden åkte på besök och träffade grundaren Jonas Sandström.

Text: Matilda Andréasson

19 oktober 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Koloni ligger i Saltsjö-Duvnäs i Nacka, och den tio minuter långa promenaden från Saltsjöbanans station är en ren njutning, då området är strösslat med vackra hus intill Duvnäsvikens vatten. Jag passerar bland annat Duvnäs nedre gård, som uppfördes som industrilokal under 1700-talet då det först användes som nålfabrik innan det omvandlades till bostad.
Koloni har legat i området i tio år, och ägaren Jonas Sandström berättar om hur verksamheten fått växa långsamt, från att han själv stod och bakade kakor till de nio anställda han har nu. Idag håller han sig borta från köket, för enligt honom själv är han väldigt bra på att kombinera smaker i menyn, men usel på att laga mat.
Tidigare drev Jonas också Koloni Garden i Sickla Köpkvarter, där han förutom ekologisk restaurang också hade inrednings- och blomsterbutik. För några år sedan sålde han den verksamheten, men Jonas sitter inte sysslolös för det. Han äger bland annat två guesthouses i Kapstaden i Sydafrika, där han också håller på att starta en fairtrade-resebyrå. Just nu är han även anställd av ett fastighetsbolag för ett stort projekt i Stockholms innerstad, och jobbar dessutom som inredare.

Väljer bort muffinsVi sitter i matsalen och hör det enträgna höstregnet mot taket. Lokalen är ett tidigare växthus, som är enkelt och lantligt inrett med träbord och vita stolar och som värms upp av en vedeldad kamin. Utanför glasdörrarna finns en uteservering som på somrarna fylls av fikande gäster, och på andra sidan uteserveringen ser vi in i den nu avlidne konstnären Olle Nymans ateljé. I trädgården på andra sidan av kafébyggnaden ligger hans hem, som idag är museum och konsthall. Även systern Kajsa Nyman, också hon konstnär, bodde här och byggnaderna förvaltas idag av Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse, som bland annat håller i guidade visningar av konstnärssyskonens hem och ateljéer.
I restaurangen finns en särskild filosofi som skiljer sig markant från de flesta andra kaféers.
– Jag har alltid följt samma idé, att vi inte ska servera coca-cola, muffins och ciabatta. Det finns många andra som gör det bra, men jag tycker att det är synd när vi har ett svenskt matarv att förvalta, säger Jonas och berättar att han också helt undviker reklamskyltar.
Menyn består av både smörgåsar, kakor och varm mat, och Jonas beskriver maten som ganska enkel, med svenska rätter som ibland ges en twist med hjälp av influenser från andra matkulturer. I trädgården odlas grönsaker som används i maten, och i liten skala tillverkas bland annat egen marmelad.
– Vi odlar till exempel egen rabarber. Tar den slut så köper vi ju in, men vi försöker följa säsongerna. Jag tycker att det är ganska tråkigt att vi i Sverige äter jordgubbar till jul och lussebullar på sommaren, säger Jonas.

Vegetarisk julmatKoloni serverar sitt populära julbord sedan sju år tillbaka, och Jonas berättar att gästerna då mestadels består av företag, men att det också står öppet för privatpersoner. En julmiddag här ska vara en mysig upplevelse, utan musik i bakgrunden och med känslan av att mentalt vara långt ifrån stan. Matsalen rymmer 52 personer, och för grupper på minst 40 personer finns möjligheten att abonnera hela lokalen. Inför jul kläs de vita stenväggarna med fårskinn, matsalen pyntas med Jonas samling av tomtar från Svensk Hemslöjd, och marschaller lyser upp gästernas väg fram till det lilla huset. Här sitter de vid långbord och njuter av en julbuffé som till stor del består av vegetariska rätter, som spenatsallad med saffranshalloumi och chili- och honungsgrillade Tzayspett.
– Vi fokuserar mycket på vegetariskt och mat som inte är så tung. Vi försöker också gå mer mot närproducerat och fairtrade. Ekologiskt är ju ett bra ord i marknadsföring, men har råvarorna flugits hit från Sydafrika så spelar det inte längre så stor roll hur ekologiska de är, tycker Jonas.
Fram tills i år har Koloni varit stängt under perioden mellan sommar och julbord, men i höst kommer restaurangen att hålla helgöppet och utöver den vanliga menyn också satsa på köttfondue.



Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.