Enkelhet och närvaro på Kafferosteriet - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Enkelhet och närvaro på Kafferosteriet

Enkelhet och närvaro på Kafferosteriet

Närproducerad frukost, en miljö som inbjuder till samtal och riktigt gott kaffe. Så lyder framgångskonceptet för Kafferosteriet på Österlen, en liten pärla med stora visioner.

Text: Astrid Feldreich

15 april 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

När Peter Ljungquist, en av Kafferosteriets grundare och ägare, besökte anläggningen första gången var det kärlek vid första ögonkastet.
– Jag kom dit när de dåvarande ägarna precis hade öppnat 2002, då hette det Mötesplats Österlen. Hela anläggningen var väldigt ambitiöst utformad och varje detalj kändes rätt. Allt var så fint gjort, ofta är det så att man hittar massvis med saker man vill göra annorlunda, men inte här. Jag bestämde mig för att om det blir till salu någon gång vill jag äga det. Efter åtta år fick jag möjlighet att förverkliga mina drömmar, säger Peter som har en lång karriär inom hotell- och resebranschen bakom sig. Bland annat har han startat Naturkompaniet, drivit konferensanläggning i Åre samt kafé både på Österlen och i Edinburgh.
Drömmen bestod av att satsa på kvalitet och bli riktigt bra på en sak.
– Tanken är att istället för att göra allt halvdant ska vi göra en sak riktigt bra. För mig innebar det att hitta en verksamhet som kan spegla våra värderingar enkelhet och närvaro, säger Peter.

Ombonad konferensmiljöVärderingar som Peter delar med inredningsföretaget Norrgavels grundare, Nirvan Richter, som både inrett och är namne åt Kafferosteriets konferensbyggnad Richterhuset. Nirvan är utbildad i samtalsterapi och har utformat en ombonad miljö som påminner om den hemma och som ska inspirera till kreativa samtal. Peter berättar att när vd:ar och marknadschefer pratar om möten och konferenser är det många som säger att de helst av allt skulle ha mötet hemma i vardagsrummet.
– När jag var ny i branschen arbetade jag bland annat på ett par stadshotell där jag skämdes för de tråkiga konferensrummen. Att ta en ledningsgrupp från produktion i två dagar är en stor manöver, och sedan sätter man dem i ett halvtaskigt cityhotell för att avhandla en stor budget eller organisationsförändring. Enligt mig är det inte den bästa miljön för nya idéer, säger han.

Skånska råvarorPeter menar att det överlag är mycket kompromisser på hotell- och konferensanläggningar. Och han ville inte behöva kompromissa på Kafferosteriet.
– I stället valde vi att nischa oss och utforma en miljö för en liten grupp upp till 14 personer som är ensamma på anläggningen, berättar han.
Men var kommer kaffet in i bilden?
– Vi vill satsa på att ha Sveriges bästa frukost. Kaffe är viktigt för många svenskar och en väldigt stor del av vår kultur. Därför satsar vi på en ekologisk frukost där vi alltid rostar vårt eget kaffe och bjuder på hembakat bröd. I Skåne finns en mängd mindre matleverantörer med fantastiska råvaror. Exempelvis får vi ostar från Vilhelmsdals Gårdsmejeri, marmelad som är kokad över öppen låga från Olof Viktors kafé, nybakat bröd från Wendels i Kåseberga, kalkon från Ingelsta och tomater från Ingelstorp, säger han.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.