Festliga desserter med årets sommarbär - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Festliga desserter med årets sommarbär

Festliga desserter med årets sommarbär

Krögaren Malin Söderström, som driver restaurangen på Moderna Museet, och Årets Konditor 2013, Patrik Fredriksson har komponerat Årets hallondessert och Årets jordgubbsdessert.

28 maj 2014, uppdaterad: 28 maj 2014

Hallonträngsel på lakrits- och lemoncurdtartlett

Årets hallondessert 2014, av Malin Söderström

(30 små tartletter)


Lakrits- och lemoncurd

3 st citroner

2 msk lakritspasta

3 dl strösocker

3 st ägg

125 g smör

Börja med att skrubba citronerna i varmt vatten. Riv skalet från en av citronerna ner i en kastrull och blanda med den pressade saften från alla tre citronerna. Tillsätt ägg, strösocker och lakritspasta och låt sjuda under omrörning tills det blir en tjock kräm. Blanda ner smöret och rör till en jämn smet. Nu har vi en lakritslemoncurd. Häll upp curden i väl rengjord burk. Det blir ca 7 dl färdig curd.

Pajskal

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

21/2 dl vetemjöl

100 g smör

1 st äggula

Blanda socker, vaniljsocker och vetemjöl i en skål. Tillsätt smör och äggula och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i tartlettformarna. Låt degen vila i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200oC. Nagga pajdegen och färdiggrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Montering

Fyll pajskalet med curden och toppa generöst med färska hallon. Dekorera gärna med lite tagetesblommor el citronmeliss.

Krämig jordgubbsmousse med rabarber och pistage 

Årets jordgubbsdessert 2014, av Patrik Fredriksson

(4-6 personer)

Jordgubbsmousse

120 g kesella 

65 g färskost

1 st vaniljstång

70 g florsocker

20 g socker

130 g jordgubbar

1 st lime, saften

2 st gelatinblad

350 g grädde, lättvispad

Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter så att de mjuknar. Blanda kesella, färskost, den urskrapade vaniljstången, socker, florsocker och vispa samman. Mosa jordgubbarna och värm purén och limesaft och tillsätt gelatinbladen så att de smälter. Vänd ner puréblandningen i kesellablandningen och därefter den lättvispade grädden. Fyll upp i valfria formar eller glas beroende på tycke och smak.

Jordgubbs- och rabarberkompott

1/2 ask jordgubbar

2 st rabarber

50 g strösocker

1/2 dl sött vin

1 st vaniljstång

Tvätta rabarberna noga och dela dem i mindre bitar. Halvera jordgubbarna och skrapa ur vaniljstången. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda tills du får en tjockare konsistens.

Pistagekaka

100 g mandelmassa

100 g pistagemix

100 g smör, saltat

2 st ägg

1 msk vetemjöl

Blanda smör, mandelmassa och pistagemix till en smidig smet utan klumpar. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, därefter mjölet. Bred ut smeten på en plåt eller i en form och baka i ugnen på 180oC i ca 6 minuter.

Jordgubbsglass

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 st vaniljstång

90 g socker

4 st äggulor

5 st jordgubbar

Koka upp grädde och mjölk med den urskrapade vaniljstången. Vispa äggula och socker och tillsätt sedan den uppkokade grädde- och mjölkblandningen och låt sjuda tills det når en temperatur på 81oC. Låt det sedan svalna innan det körs i glassmaskinen. Om du inte har glassmaskin, så köp din svenska favoritglass.

Montering

"Denna härliga dessert fungerar utmärkt att göra på många olika sätt. Jag har valt att göra den på tallrik där jag låter min fantasi flöda i både form och smak. Den går även att gjuta i ett snyggt glas eller vad du tycker känns festligt. Börja med att lägga jordgubbsmousse i botten, fyll sedan på med kompotten blandat med pistagekaka. Toppa skapelsen med glassen och färska jordgubbar. Strö över lite hackade pistagenötter."



Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.