Festliga desserter med årets sommarbär
Krögaren Malin Söderström, som driver restaurangen på Moderna Museet, och Årets Konditor 2013, Patrik Fredriksson har komponerat Årets hallondessert och Årets jordgubbsdessert.
28 maj 2014, uppdaterad: 28 maj 2014
Hallonträngsel på lakrits- och lemoncurdtartlett
Årets hallondessert 2014, av Malin Söderström
(30 små tartletter)
Lakrits- och lemoncurd
3 st citroner
2 msk lakritspasta
3 dl strösocker
3 st ägg
125 g smör
Börja med att skrubba citronerna i varmt vatten. Riv skalet från en av citronerna ner i en kastrull och blanda med den pressade saften från alla tre citronerna. Tillsätt ägg, strösocker och lakritspasta och låt sjuda under omrörning tills det blir en tjock kräm. Blanda ner smöret och rör till en jämn smet. Nu har vi en lakritslemoncurd. Häll upp curden i väl rengjord burk. Det blir ca 7 dl färdig curd.
Pajskal
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
21/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 st äggula
Blanda socker, vaniljsocker och vetemjöl i en skål. Tillsätt smör och äggula och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i tartlettformarna. Låt degen vila i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200oC. Nagga pajdegen och färdiggrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Montering
Fyll pajskalet med curden och toppa generöst med färska hallon. Dekorera gärna med lite tagetesblommor el citronmeliss.
Krämig jordgubbsmousse med rabarber och pistage
Årets jordgubbsdessert 2014, av Patrik Fredriksson
(4-6 personer)
Jordgubbsmousse
120 g kesella
65 g färskost
1 st vaniljstång
70 g florsocker
20 g socker
130 g jordgubbar
1 st lime, saften
2 st gelatinblad
350 g grädde, lättvispad
Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter så att de mjuknar. Blanda kesella, färskost, den urskrapade vaniljstången, socker, florsocker och vispa samman. Mosa jordgubbarna och värm purén och limesaft och tillsätt gelatinbladen så att de smälter. Vänd ner puréblandningen i kesellablandningen och därefter den lättvispade grädden. Fyll upp i valfria formar eller glas beroende på tycke och smak.
Jordgubbs- och rabarberkompott
1/2 ask jordgubbar
2 st rabarber
50 g strösocker
1/2 dl sött vin
1 st vaniljstång
Tvätta rabarberna noga och dela dem i mindre bitar. Halvera jordgubbarna och skrapa ur vaniljstången. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda tills du får en tjockare konsistens.
Pistagekaka
100 g mandelmassa
100 g pistagemix
100 g smör, saltat
2 st ägg
1 msk vetemjöl
Blanda smör, mandelmassa och pistagemix till en smidig smet utan klumpar. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, därefter mjölet. Bred ut smeten på en plåt eller i en form och baka i ugnen på 180oC i ca 6 minuter.
Jordgubbsglass
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 st vaniljstång
90 g socker
4 st äggulor
5 st jordgubbar
Koka upp grädde och mjölk med den urskrapade vaniljstången. Vispa äggula och socker och tillsätt sedan den uppkokade grädde- och mjölkblandningen och låt sjuda tills det når en temperatur på 81oC. Låt det sedan svalna innan det körs i glassmaskinen. Om du inte har glassmaskin, så köp din svenska favoritglass.
Montering
"Denna härliga dessert fungerar utmärkt att göra på många olika sätt. Jag har valt att göra den på tallrik där jag låter min fantasi flöda i både form och smak. Den går även att gjuta i ett snyggt glas eller vad du tycker känns festligt. Börja med att lägga jordgubbsmousse i botten, fyll sedan på med kompotten blandat med pistagekaka. Toppa skapelsen med glassen och färska jordgubbar. Strö över lite hackade pistagenötter."
Se alla inom temat här