Frukt eller bulle – hjärnan märker ingen skillnad - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Frukt eller bulle – hjärnan märker ingen skillnad

Frukt eller bulle – hjärnan märker ingen skillnad

Kost och hälsa är frågor som allt fler hotellkedjor och konferensanläggningar lyfter fram. Nuförtiden samsas de obligatoriska kanelbullarna med smoothies och fruktspett på fikabordet. Men enligt Yvonne Lin på friskvårdsföretaget YLAB kan du lika gärna hugga in på bullen – hjärnan märker ingen skillnad. Så finns det någon sanning när det gäller kost och möten egentligen?

Text: Astrid Feldreich

21 december 2010, uppdaterad: 28 maj 2013

Tänk er en klassisk konferenspaus. Kaffe och bullar tänker nog många, något att se fram emot som höjer humöret och energin mellan två krävande mötespass. Men i dag är det vanligt att anläggningarna erbjuder nyttigare alternativ till kakfatet för att undvika att blodsockret åker bergochdalbana.
Matens betydelse för hälsan och mötet är hetare än någonsin. Allt fler anläggningar och kedjor vill marknadsföra sig som hälsosamma och så kallat ”blodsockersäkert” fikabröd är numera standard. Det är ofta nötter, fruktspett, hälsosamma bars eller smoothies. Skepparholmen var först ut med att låta konferensbokarna välja tillägget ”blodsockersäker konferens”, men fler anläggningar har liknande koncept. Scandic lanserade i våras en ny konferensmeny tillsammans med Jamie Oliver och Radisson Blu har skapat ett helt nytt matkoncept, ”Brain food”, som ska göra mötesdeltagarna mer skärpta.
– Mötesmat har inte varit särskilt sexigt hittills, men det är en förändring på gång. Maten måste vara god och mättande utan att den får folk att känna sig sega. Därför försöker jag skapa rätter där maten är läcker men inte så tung och som dessutom får dig att må bra, säger Jamie Oliver i ett pressmeddelande från Scandic.
Mötesmaten ska med andra ord vara hälsosam och ge oss en riktig energikick. Men vad vill mötesdeltagarna själva ha? Enligt snabb en mentometerfråga på Möteskulturdagen för några veckor sedan ville 53 procent av deltagarna ha fruktsallad, 21 något sött och 26 procent äter helst en smörgås till eftermiddagskaffet. Samtidigt bedömde 70 procent av publiken att maten var viktig eller mycket viktig för mötets kvalitet.

Frukt eller kanelbulle?Yvonne Lin driver företaget YLAB som är specialiserat på företagshälsa ur ett helhetsperspektiv. Hon tonar ner blodsockerkurvans betydelse och menar att det är ett resonemang som i första hand rör diabetiker.
– För oss andra bör blodsockerkurvan gå ner så att vi känner oss hungriga varpå vi äter och känner oss mätta när kurvan stiger uppåt igen. Den som äter efter klockan snarare än efter hunger och mättnad tenderar att äta alldeles för mycket, menar hon.
Yvonne tycker att huvudfrågan är: Hur upprätthåller vi en god koncentration och undviker att somna under konferensen? Att många känner för något sött eller vill ha en smörgås är naturligt eftersom den innehåller kolhydrater som är vårt bränsle.
– För att hjärnan ska fungera behöver den energi i form av glukos, vilket är en enklare form av socker. Därför spelar det ingen roll om du äter en frukt eller en kanelbulle för de bryts ned till glukos. Möjligen kan man föredra frukten ur ett näringsperspektiv, men det är ju inte näringsbrist som gör oss trötta under mötet, säger Yvonne.
Men det räcker inte att äta bra för att klara mötet. För att upprätthålla koncentrationsförmågan behöver vi träna på att sortera bort allt bakgrundsbrus och bara ta in det viktigaste under konferensen. Det finns många sätt att underlätta koncentrationsförmågan enligt Yvonne.
– Du blir lätt slö och okoncentrerad om du äter för mycket fett och proteiner eftersom det är svårsmält. Energin förflyttas till matsmältningen och det blir mindre över till det aktiva tänkandet.
Så det där med nötter på konferensbordet är inget som du rekommenderar?
– Nej, inte för att upprätthålla koncentrationen. Bra näringsmässigt, men något som ofta leder till ett konstant småätande och ökar risken för att vi får i oss för mycket energi.
När vi sitter stilla för länge går kroppen ner i viloläge. Därför tycker Yvonne att konferensgrupper ska ta ”rörpauser” ofta. På så vis ökar syretransporten vilket i sin tur ökar energinivån.
Vad är då slutsatsen? Till syvende och sist är det upp till varje konferensdeltagare att välja det han eller hon vill äta, oavsett om det är en frukt eller bulle. Se bara till att du har tillräckligt med energi för att bidra till ett lyckat möte!

Yvonnes recept för att bli en pigg konferensdeltagare:
1. Ät och drick inte under föredragen (det stör koncentrationen)
2. Avlägsna störande ljud och ljus om det går.
3. Fem minuters bensträckare och hjärnsläckare varje timma (stå, gå och andas frisk luft)
4. Energiintag med dryck/tilltugg efter 2 timmar (liten macka eller frukt, med betoning på liten)
5. Mat efter 4-5 timmar (lättsmält)



Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.