Gastronomin intar Fredriksborgs fästning - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Gastronomin intar Fredriksborgs fästning

Gastronomin intar Fredriksborgs fästning

Fredriksborg Hotell & Restaurang ligger vid Oxdjupet längst ut på norra Värmdö. Här bjuds på överraskande välkomponerad mat och hemlagad glass.

16 september 2013, uppdaterad: 6 mars 2015

TEXT: MALIN SVENSSON   FOTO: JONAS BORG

Fredriksborgs fästning ingick i det svenska försvaret som byggdes under 1700-talet som skydd mot ryssarna. I slutet av juni invigdes det nya hotellet med restaurang i den gamla stenkasernen som har renoverats varsamt för att behålla så mycket som möjligt av 1700-talets charm. Den personliga inredningen i de tio hotellrummen består av auktionsfynd och nydesignade möbler från trakten. Det lokala går även igen i mat och dryck.

Köksmästare Noomi Sanchez och restaurangchef Tom Karlsson håller i de gastronomiska trådarna. Restaurangen har plats för 75 sittande gäster och är inredd i samma gemytliga stil som hotellrummen med generösa fönster och vackra kakelugnar. Utanför ligger ett nyinrett orangeri och en uteservering för mingel, event eller bara skönt häng i skärgårdsidyllen med utsikt över Solöfjärden. En bit nedanför ligger även en bryggservering som tar emot gäster som kommer med båt.

Örtträdgården får liv
Noomi är särskilt glad över den 300 år gamla örtträdgården som nu får liv igen. Med färska kryddor precis utanför köket kan hon vara ännu spontanare med nya smakkombinationer. Hon förklarar sin kärlek till den söta smaken av rosmarin och hon är väldigt svag för israelisk timjan som hon hoppas kunna odla här.
– Den är skarp i smaken och bra året runt till skillnad från vanlig asktimjan. Jag använder den speciellt till mina fonder. Den är magisk, säger hon.


Middagen här ute inleds med en liten överraskning som för dagen består av ett endiverblad med lättgrillad tonfisk på en vit chokladglace och ingefära toppad med smörgåskrasse. Båda surdegsbröden som serveras är tillverkade på ett enkelt och gammaldags sätt och har redan blivit så populärt att man kan köpa med sig det hem.
Noomi gillar att laga mat länge. Här kan ett lamm få puttra i fyra fem dagar för att locka fram de bästa smakerna i råvarorna. Råbiff med äppelvinägrett och saltbakad gulbeta, färsk pappardelle med friterad halloumi, crème brûlée med lakritstäcke och mangosallad visar en mångfald av smaker som förhöjer besöket.

Noomi och hennes kollegor vill kunna göra så mycket som möjligt av maten själva. På sikt ska även grönsaker få plats i den stora trädgården.
– Visionen är att göra en av våra rätter helt och hållet närproducerad. Det kan bli lite svårt med salt och peppar men vi ska försöka så långt det går, säger Noomi och ler.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.