”I mörkret får deltagarna nya roller”
I år firar Svartkrogen på Almåsa, som ägs de Synskadades stiftelse, fem år. Syftet med krogen där middagsgästerna får mötas i totalt mörker är att skärpa sinnena och skapa bättre möten.
Text: Astrid Feldreich
24 maj 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
Hur stor del av våra intryck får vi via synen? Och vad händer med mötet när vi inte ser personen framför oss? Svaret hittar ni på Almåsa, en konferensanläggning strax söder om Stockholm. Lisa Gustafsson arbetar med bokning och sälj på Almåsa och träffar många grupper som provat på att äta och diskutera på Svartkrogen. Hon berättar att mötet får ett helt annat djup i mörkret. Människor som aldrig träffats tidigare blir snabbt vänner. Hierarkier plattas ut och även gruppens blygaste deltagare vågar säga sin åsikt. Personer som är blyga eller ovana att tala offentligt kan plötsligt höja sin röst i skydd av mörkret.
– Det fascinerande med Svartkrogen är att när ett sinne som är så pass dominerande i vår dagliga kommunikation som synen ändå är försvinner förbättras kvalitén i samtalen. Jag har pratat med så många som alla sagt samma sak; det blir helt annorlunda möten i mörkret. Alla får sin egen bild av rummet, trots att ingen verkligen har sett det. Jag har naturligtvis sett krogen i dagsljus, men önskar faktiskt att jag inte hade det, säger Lisa.
Andra intryck förstärksEtt vanligt fenomen när vi hälsar på en ny person är att vi inte minns namnet för att vi är fokuserade på att ta in synintryck. I dagliga arbetslivet är kroppsspråket en viktig del av vår kommunikation. Ett par korslagda armar sänder ut signalen att vi är skeptiska. En annan gång tittar kollegan bort när vi pratar eller fingrar nonchalant med blocket. Alla möjligheter att påverka med kroppsspråk försvinner i Svartkrogen.
– Under en konferens eller middag här har gästerna enbart sin röst och sina känselförnimmelser att gå efter. Samtalen leder fortare in på det som är viktigt när synintrycken inte distraherar oss. Grupper som haft sitt ankomstkaffe i mörker säger att de lärt känna varandra snabbare. Att varken se maten eller sin bordsgranne kan först vara lite ovant. Det kan tyckas konstigt, men mörkret gör faktiskt att de fokuserar bättre. Vi ser gärna att fler företag vågar att ha en stunds möte i totalt mörker, säger Lisa.
Under en middag på Svartkrogen serveras och eskorteras gästerna av synskadade värdar. Hotellchefen på Almåsa är själv synskadad och serverar om det är mindre luncher för konferensgrupper. Men hur smakar maten när vi inte kan se den?
– Det blir en annorlunda smakupplevelse. Förutom en måltid i mörker ger Svartkrogen nya intryck där hörsel, doft, smak och känsel förstärks, säger Lisa.
Se alla inom temat här