Länge leve fikapausen!
Svenskar är tillsammans med finländare det folk som dricker mest kaffe i världen. Hela 81 procent av oss dricker dagligen minst en kopp kaffe. Vår fikakultur är starkt förankrad och nu visar forskning att vi ofta diskuterar arbetsrelaterade problem på fikapausen – och att den fyller både ett socialt och ett affärsmässigt syfte.
Text: Astrid Feldreich
1 februari 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
Du kastar ett öga på klockan, lägger jobbet åt sidan och går för att möta kollegorna i köket. För många människor är fikapausen något att se fram emot, en stund när vi kan prata informellt med kollegor, sträcka på benen och dricka en kopp kaffe för att få ny energi. Men trots att den är en välkommen paus från arbetet visar en nordisk undersökning kring kaffevanor att 85 procent pratar jobb på fikapausen.
– Det sägs att det fattas fler beslut i fikarummet än i styrelserummet. De obligatoriska fikapauserna som vanligtvis infinner sig vid halv tio och kvart i tre är ett sätt att samla personalen och det finns mycket positivt i det sociala umgänget, säger Håkan Persson, försäljningsansvarig på Jede, ett företag som levererar fikalösningar till arbetsplatser.
Fulaste fikarummetHåkan har varit med och drivit tävlingen ”We fix your fikarum” tillsammans med inredningsprofilerna Simon och Tomas. För att delta i tävlingen skickade företag in bilder på sitt befintliga fikarum, sedan röstades en vinnare fram som fick sitt fikarum inrett av Simon och Tomas. I år fick Håkan och hans kollegor in 620 bidrag på mindre smickrande fikarum som behövde ett ansiktslyft. Över en miljon röster kom in och det var slutligen Skogsvallens idrottsplats i Nässjö som fick ett nytt fikarum.
I Sverige är vi unika med att ha två kaffepauser om dagen. Internationellt är det sämre med informellt nätverkande vid kaffemaskinen.
– Tyvärr ser vi en trend mot färre fikapauser även i Sverige, vilket jag inte tror gynnar företagen alls. Dels har forskning visat att vi blir piggare av koffeinet, men det är mer än så. Vi får resa oss upp, vila ögonen från datorskärmen och umgås under avslappnade former, säger Håkan.
Fika när man villHåkan menar att den schemalagda fikapausen är utdöende. Nu kommer en ny latte-generation som är vana vid espressomaskiner och lyxigt kaffe. De vill fika lite när de känner för det.
– Kommande generationer med 80-talisterna i spetsen förväntar sig mer än bara ”automatkaffe”. Men trots att unga människor dricker kaffe på nya sätt är det personer mellan 50–65 år som dricker mest kaffe på jobbet, följt av 35–50 åringar.
När kaffeautomaterna kom till Sverige var hela grejen att medarbetarna slapp brygga kaffet själva. Det skulle gå snabbt och vara enkelt. Men på 70- och 80-talen var kaffemaskinen en ganska primitiv produkt och kaffet inte särskilt gott.
– Idag har vi maskiner med hela bönor som maler färskt kaffe och vi samarbetar med en barrista för att hänga med i utvecklingen, säger Håkan som berättar att 35 procent av alla mindre företag fortfarande brygger sitt kaffe på traditionellt vis.
Kaffe är det nya svarta guldet. Priserna kommer att stiga framöver, i takt med att allt fler länder får samma kaffekonsumtion som västvärlden och skördarna blir mindre. Näst efter olja är kaffe den största globala handelsvaran.
– Varje år ökar kaffekonsumtionen med två procent, det är rätt mycket om man ser på siffran i ett globalt perspektiv, menar Håkan.
För den som vill vara säker på att få rättvisemärkt kaffe går det numera att ställa krav på leverantören. Fråga efter hur mycket koldioxid din kaffelösning ger och be att få bara rättvisemärkt kaffe. Så kan du njuta av din kopp kaffe med gott samvete!
Se alla inom temat här