
Sverige uppmärksammas som matdestination
Sverige är värd för Bocuse d’Or, kock-EM, den här veckan och får chansen att visa upp sin bästa matsida.
6 maj 2014, uppdaterad: 6 maj 2014
Nära 40 procent av turisterna som kommer till Sverige vill ägna sig åt kulinariska upplevelser under sitt besök, enligt Visit Sweden. Bland de mest populära smakupplevelserna hittar vi ekologisk gårdsgris, ostron och ostkaka. Den här veckan får Sverige möjlighet att visa upp svenska råvaror, matkultur och inte minst kulinarisk skicklighet i Bocuse d’Or Europe. Matskribenter från hela världen kommer för att ge sin bild av svensk matkonst, något som enligt Visit Sweden blivit allt mer populärt på senare år.
”Uppmärksamheten för mat och måltidsupplevelser i Sverige ökat kraftigt sedan 2011. Internationella medier i 12 länder har under tre år skrivit drygt 2 000 matartiklar om Sverige.”
Framstående svenska kockar, nyskapande restauranger, genuina råvaror och rankningar på listan World's 50 Best Restaurant och i Guide Michelin är några anledningar till att Sverige får så mycket uppmärksamhet internationellt.
”Att Bocuse d´Or nu arrangeras i Sverige är ett kvitto på att vi har blivit ett matland att räkna med och allt fler blir nyfikna på att ta del av våra måltidsupplevelser och svenska råvaror på plats. Utländska besökare spenderar redan nu 38 miljarder kronor på restauranger, caféer och livsmedelsinköp här”, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden.
Se alla inom temat här