Tokigt god mat - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Tokigt god mat

Tokigt god mat

Tokeryds Herrgård ligger på landet och ändå centralt. Endast fem minuter från Jönköping och nästan lika nära flygplatsen är herrgården en knytpunkt mellan olika regioner. Efter ett besök kan KonferensVärlden konstatera att bemötandet är hjärtligt och maten i proffsklass.

Text: Astrid Feldreich

11 september 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Per Samuelson är en av Tokeryds tre ägare. Han är princip uppväxt i branschen då hela släkten är krögare och började arbeta med hotell- och restaurangverksamhet redan 1985. Nu driver han Tokeryds Herrgård tillsammans med sin syster Sie Elming och Ann Holm.

– Jag är född i Jönköping och har haft ögonen på herrgården länge. Förra gången den var till salu var det inte läge att köpa. Men så 2005 tyckte vi att det var dags att starta eget, säger han.

Strategiskt läge
Röda Korset ägde Tokeryd på 1950-talet och använde herrgården som rehabiliteringsgård och läkarbostäder. Marken är en gammal boplats, och vissa gäster säger sig ha hört danskarna skråla utanför fönstret nattetid. Men det kan mycket väl ha varit en och annan eftersläntrande golfspelare som slagit utanför greenen. Eller kanske den forne ägaren och husspöket Sune som hängde sig efter att ha fått finansiella problem.

Sedan Per och hans två kompanjoner köpte Tokeryds Herrgård 2005 har en hel del renoveringar genomförts. Innan de tog över förde Tokeryd en tynande tillvaro. Men Per, Sie och Ann fattade tycke för herrgårdens strategiska läge nära E4: an och den äldre charmen.

- Totalt har vi hand om 2 000 kvadratmeter, så det är en del att göra. När man köper en gammal fastighet utvecklar man en slags hatkärlek. Det är en fantastisk herrgård men ett ständigt pågående projekt. Tidigare fanns det bara fem hotellrum, men efter att ha renoverat har vi numera 35 stycken. Tanken är att vi ska ha 65 rum i framtiden. Nästa plan är dock ett stort orangeri med pool i sluttningen nedanför herrgården, berättar han.

Mycket god mat
Julborden är stora på Tokeryd och så populära att de fyller samtliga lokaler.

- Vi har 4 000 julbord per säsong med start sista november. Något annat som vi satsar på är Sparrisweekends med sparris från Hjo-trakten och gästspel av en känd matprofil några gånger om året.

Per har en bakgrund som restaurangchef och ansvarar för köket på Tokeryd. I restaurangen serveras modern svensk mat. Den som vill äta något typiskt från trakten ska spana efter Vätternröding. Men se upp för kopior.

- Många gånger är det nog inte äkta Vätternröding på tallriken, varnar Per.

Andra regionala maträtter är kräftor, ostkaka och isterband. Jönköping är även känt för sitt goda nötkött. I Tokeryds kök gör de bland annat hemgjorda isterband. Per berättar att han alltid försöker samarbeta med gårdar i närheten och att han plockar nässlor själv och får rabarber av grannen.

– Jag försöker hitta bra och nära producenter. Samtidigt tycker jag att man måste kunna få äta jordgubbar på vintern om man känner för det. Menyn ändras varje dag beroende på vad vi får tag på för råvaror. Äggen kommer från gården därborta, och vi får sparrisar från Hjo trakten.

Två konferenshus
Herrgården huvudverksamhet är konferenser. Konferenslokalerna ligger i huvudbyggnaden samt i två separata hus på gården. Den största lokalen rymmer 120 personer i biosittning och har stora fönster mot innergården. Många kommer också för att fira eller bara njuta av en god middag. På sommaren är det populärt att kombinera en golfrunda på Sand GC med en trerättersmeny på Tokeryd.

– Den goda maten tummar vi aldrig på. Vår meny ska vara perfekt varje kväll, säger Per.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.