Toskansk Vinfabrik i Sverige - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Toskansk Vinfabrik i Sverige

Toskansk Vinfabrik i Sverige

Under två dagar i Toscana handplockade ett gäng vinentusiaster elva ton druvor som kördes till Högberga Gårds Vinfabrik på Lidingö. Efter plockning, vinifiering, lagring och tappning ska druvorna bli till 7 500 flaskor med egenproducerat vin. Bakom projektet står två svenska vinälskare och en engagerad vd.

Text: Astrid Feldreich

21 december 2010, uppdaterad: 28 maj 2013

Idén till Vinfabriken på Högberga Gård föddes enligt Johan Hjort, vd på Högberga Gård, redan för tre år sedan. Med hjälp av vinälskarna och entusiasterna Per Hallgren och Johan Zälle har han sedan utarbetat Sveriges första vintillverkning med druvor från Toscana. Målet är att skapa delaktighet och sprida kunskapen att det går att göra ett rött toskanskt vin i Sverige.
– Många av våra gäster är passionerat vinintresserade. Och den som vill kan vara med under hela processen och framställa sitt eget vin, säger han.

I höstas åkte Johan och Högbergas marknadschef Tanja Jezewski tillsammans med ett gäng entusiaster till Toscana för att besöka vingårdar och handplocka druvorna till framställningen. Själva plockningen gick bra, men det var ett smått under att druvorna kom fram hela eftersom backarna i lastbilen välte efter bara 50 meter. Som tur är kom Johan och gänget på en smart lösning.
– Vi hittade några plankor och spikade ihop alla backarna inne i lastbilden. Sedan var det bara att hålla tummarna för att druvorna skulle klara resan hem.

Allt gick bra och när lasten med druvorna Cabernet Sauvignon och Sangiovese väl kom fram till Lidingö krossades och vinifierades de i fabriken intill huvudbyggnaden.
– Nu väntar vi på att en malolaktisk process ska ta fart, det kan ta lite tid och beror bland annat mycket på luften och miljön omkring tankarna där vinet förvaras, förklarar Johan och bjuder oss på en på ett smakprov av det ännu ofärdiga vinet.

I Vinfabriken kan företagsgrupper följa vinets resa från druva till färdig flaska och ta del av fabrikens unika historia. Dessutom kommer konferensgrupper att erbjudas provningar, guidade visningar och föreläsningar. För att framställa vin är en hel vetenskap.
– Varje årgång kommer att ha sin speciella karaktär och berättelse. Tanken är att konferensgästerna själva ska kunna blanda sitt eget vin av Cabernet Sauvignon och Sangiovese. Och visst vore det häftigt om en grupp kunde bestämma sig för hur deras företag skulle smaka om det var ett vin, säger Johan.

Med en lång vinter framför oss kännas det tröstande att vi inte längre behöver resa till Italien för att få en smak av Toscana.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.