Edmund de Waal och Giorgio Morandi ställer ut på Artipelag - | Konferensvärlden
Artipelag
Edmund de Waal på Artipelag.
Foto: Samuel Lind
Artipelag
Verk av Giorgio Morandi.
Artipelag
Artipelag vackert beläget i Stockholms skärgård.
Artipelag
Fina konferensrum.
Mötesnytt > Edmund de Waal och Giorgio Morandi ställer ut på Artipelag

Edmund de Waal och Giorgio Morandi ställer ut på Artipelag

Event Den 7 april öppnar utställningen Morandi / Edmund de Waal, som är vårens och sommarens stora utställning på Artipelag i Stockholms skärgård. Här får vi uppleva mötet mellan den samtida brittiske konstkeramikern Edmund de Waal och den kultförklarade italienske stillebenmålaren Giorgio Morandi. Med sina verk vill de båda konstnärerna öppna upp åskådarens blick och skapa en plats för tomrum och eftertanke.

6 april 2017,

Utställningen visas i Artipelags konsthall mellan den 7 april och 1 oktober. Curator för utställningen är Bo Nilsson i samarbete med Edmund de Waal.

Giorgio Morandi - konstnärernas konstnär

Giorgio Morandi (1890-1964) kallas ibland för ”konstnärernas konstnär” och är en av den moderna, italienska konstens mest framstående mästare. Hans målningar har ställts ut på museer och konsthallar världen över, samt även synts i filmklassiker som Fellinis La Dolce Vita och prytt Vita Husets väggar, efter inköp av dåvarande president Barack Obama. Morandi har med sina verk fascinerat konstnärer, författare, poeter, designers och fotografer över generationer.

Morandis konst har tidigare visats på bland annat Tate Modern i London och Metropolitan Museum of Art i New York. Nu visas han för första gången i Skandinavien. Huvuddelen av de Morandi-målningar som ställs ut är stilleben bestående av vardagliga keramiska föremål, men även en handfull landskapsmålningar medverkar. Måleriet kompletteras med teckningar, etsningar och akvareller, som visar på bredden i Morandis konstnärskap.

Edmund de Waal - en av vår tids största keramiker

Edmund de Waal (f. 1964) är en brittisk keramiker och konstnär som i Sverige är mest känd som personen bakom den hyllade romanen Haren med bärnstensögon, som släpptes på svenska år 2013. I boken får vi följa författarens judiska släkts uppgång och fall under förra och förrförra seklet.

Edmund de Waal räknas även som en av vår tids största keramiker och hans verk rör sig i gränslandet mellan konsthantverk och den moderna konstens formspråk. Han har tidigare visats på bland annat Royal Academy of Arts i London och Kunsthistorisches Museum i Wien. Förra året samarbetade han med den kinesiske konstnären Ai Weiwei i ett projekt på Grazer Kunsthaus i Graz, Österrike.

Länken mellan Morandi och de Waal

Utmärkande för de Waals konstverk är att de utgörs av serier med likvärdig keramik, där fokus flyttas från unika föremål till grupperingar, där även de tomrum som lämnas hamnar i fokus. Han har vid flera tillfällen lyft fram Morandi som en av sina största inspirationskällor och har i anslutning till Morandis målningar utfört ett verk direkt på konsthallens vägg. Utställningen på Artipelag blir första gången som Edmund de Waals verk visas i Sverige.

Förutom utställningen på Artipelag så är Edmund även aktuell med sin nya bok Den vita vägen, som är en djupdykning ner i porslinets tusenåriga historia och hans egen fascination för materialet.

- Kanske någon nu tror att det är de keramiska föremålen som är den förbindande länken mellan Morandi och de Waal. Det stämmer inte. Ingen av dem är särskilt fascinerade av föremålen i sig, utan i stället av sammanhangen och sätten de presenteras på. Hur de förs samman, var de placeras, från var de kan beskådas och hur de lyses upp eller förmörkas, säger Bo Nilsson, konsthallschef på Artipelag.

Om Artipelag

Namnet Artipelag är en sammanslagning av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård). Det säger en del om vad som erbjuds här, men långtifrån allt. Läs mer om Artipelag och anläggningens event- och konferensmöjligheter på Konferensguiden.se.Se alla inom temat här

Senaste i Mötesnytt


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.