Fagerudd konferens ställer ut synaptisk konst i mötets mellanrum
Utställning I ett unikt samarbete med grafikern och bildkonstnären Kalle Mattsson öppnar Fagerudd Konferens i Enköping en ny permanent bildutställning i anslutning till möteslokalerna. I utställningen visas bilder från Mattssons konstprojekt Buffalo Bill Gates. Konceptet bakom den virala succén, som fångats upp av både Aftonbladet och svt, är så enkelt att det närmast är en ordvits. Två namn och porträtt smälts samman till ett, och en helt ny figur skapas.
17 juni 2020, uppdaterad: 18 juni 2020
Men tanken med att sätta tavlor som Gorbatjorven, Ariana Granders Tegnell och Leonardo Davicii i anslutning till möteslokaler är inte bara att roa konferensgäster, utan också att konsten ska väcka nyfikenhet och kreativitet hos mötesdeltagarna genom att inspirera till nya tankebanor, och därigenom bidra till fler idéer och bättre möten.
– Vi tror att bra möten kan göra världen bättre och därför letar vi hela tiden efter sådant som kan möjliggöra bättre möten, eller omtänkande möten som vi kallar det, berättar Sebastian Tarkowski, mötesevangelist och VD på Fagerudd Konferens. Kalles konst är ett utmärkt exempel på en sådan omtanke. I det ofta försummade utrymmet mellan arbetspassen, i mötets mellanrum, går det också att skapa mötesenergi och plats för nya idéer. Och det fina är att ju fler tankar och idéer vi får, desto bättre blir de, menar Sebastian.
– Buffalo Bill Gates projektet består av bilder som kopplar ihop olika delar av hjärnan och öppnar upp vägar för nya associationer, berättar Kalle Mattsson, konstnär. Jag tar ut alla människor från deras tidigare fack och lägger dem i samma skål och plockar sedan upp och smälter samman två enligt en särskild namnbaserad formel. Två kända personer smälter ihop till en ny obekant och samtidigt välbekant personlighet. Jag kallar det synaptisk konst. Det är dumt och smart på samma gång. Du kan kalla det konst, kalla det trams, kalla det en utställning. Men framför allt är det väldigt, väldigt roligt, säger Kalle.
– Ha ha, ja, vi i personalen har precis ägnat två dagar åt att spika upp ett stort antal tavlor, säger Cecilia Tarkowski, platschef på Fagerudd. Det har varit fysiskt ansträngande, flera har klagat på träningsvärk… i magtrakten.
Invigning med femkamp och social distans
Utställningen invigs naturligtvis med en fest för särskilt inbjudna gäster. Men för att inte riskera smittspridning under Coronatider kommer gästerna att ledas genom de nyrenoverade utställningslokalerna i små grupper för att sedan samlas i fårhagen där presentation och mingel kommer att ske utomhus. Fåren är såklart också inbjudna. Dessutom kommer gästerna att få delta i femkamp, där grenarna är noga uttänkta för att alla ska hålla två meters avstånd till varandra. Femkampen arrangeras i samarbete med en liten uppstickare i eventbranschen, uppsalabaserade "Ett Event" som vill utmana med problemlösningsbaserade aktiviteter.
– Det här är ett annat exempel på omtankar, säger Sebastian Tarkowski. Bra teambuilding-aktiviteter inkluderar och engagerar och är anpassade både efter deltagarna och syftet med mötet, avslutar Sebastian.
Läs mer om Fagerudd Konferens och boka ditt nästa möte här på Konferensguiden.se
Kalle Mattsson (1979)
är grafisk designer och illustratör, han pluggade och jobbade i Holland oerhört länge men till sist gick det över, så nu bor han i Stockholm igen. Han har jobbat med både blöjreklam och abstrakt konst och nu är han visst nån sorts grafisk komiker också, vilket han skulle vilja passa på att be om ursäkt för.
Sebastian Tarkowski (1977)
Med bakgrund som innovationskonsult och varumärkesstrateg har Sebastians främsta arbetsredskap varit den kreativa workshopen. Nu vill han, som nytillträdd VD och mötesevangelist på Fagerudd Konferens, undersöka vad som händer om han applicerar de mötesmodeller som han tidigare använt med företag som Arla, Absolut Vodka, Sodexo, Billerud Korsnäs och Carlsberg på själva mötesindustrin.
Cecilia Tarkowski (1979)
Legitimerad gymnasielärare inom svenska som andraspråk och engelska som arbetat med nyanlända ungdomar. Har ett brinnande intresse för att skapa förutsättningar för att våga prata också om svåra saker, tillexempel sex och samlevnadsfrågor och jämställdhet.
På Fagerudd Konferens är vi övertygade om att bra möten kan göra världen bättre. Därför vill vi skapa förutsättningar för bättre möten. Vi kallar dem omtänkande möten.
Fagerudd Konferens ingår tillsammans med Haga Slott och Schenströmska Herrgården i Lyckornagruppen som ägs av en allmännyttig stiftelse vars syfte är att stödja vetenskaplig forskning och utveckling, till exempel inom hållbar energi.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.