Renare luft i Piteå med nya KUST Hotell - | Konferensvärlden
Mötesnytt > Renare luft i Piteå med nya KUST Hotell

Renare luft i Piteå med nya KUST Hotell

Hållbarhet & Miljö Piteås nya designhotell KUST Hotell & Spa som öppnar i sommar blir en gigantisk luftrenare. Fasaden består av en speciell betong som ”äter” föroreningar och smuts. När solen lyser på fasaden startar en process som innebär att olika föroreningar bryts ner och bildar ofarliga produkter som sköljs bort när det regnar. Processen bygger på en slags nanoteknik som påminner om den som används för självrengörande glas.

1 april 2016, uppdaterad: 1 april 2016

- Det är första gången som vi använder denna betong i Piteå och jag tycker att det är riktigt framsynt av Skoogs Fastigheter att satsa på ett material som gör gott för miljön, säger Rolf Skoog, vd på Prefabmästarna som är leverantör av den speciella betongen.

Rolf menar att även en mindre stad som Piteå har problem med luftkvaliteten och genom att använda den här betongen får man positiva, mätbara förbättringar. En liknaden betong används exempelvis på en trottoar i Malmö och där renades luften på kväveoxid med motsvarande utsläppen från 2000 bilar per dygn.

Renare fasad

All synlig betong på hotellets utsida kommer att utgöras av specialbetong. Förutom att förbättra luften bidrar den också till att fasaden hålls ren och fin när smuts sköljs bort av regnet.

- Ursprungligen hade vi tänkt bygga i trä, men på grund av att hotellet blir så högt blev betong det naturliga valet, säger Christina Skoog, vd på Skoogs Fastigheter. Med specialbetong på fasaden förenar vi det bästa av två världar. Den kostar visserligen lite extra, men vi tycker att det är väl värt pengarna att bidra till en bra miljö i centrum.

Betong som hållbart material

-Jag vill också framhålla att betong i sig är ett material som har många miljöfördelar, säger Rolf Skoog. Lång livslängd, bra energiegenskaper och att det är helt återvinningsbart, är bara några av dem.

Specialbetongen är särskilt värdefull när det gäller att minska halterna av kväveoxider i stadsluft. När kväveoxider andas in kan de orsaka irritation och vävnadsskador och även bidra till att förstärka astma- och allergireaktioner. De försämrar också lungornas försvarsmekanismer mot bakterier, virus och andra luftföroreningar. Man misstänker också att kväveoxider kan orsaka, eller bidra till, astma hos barn.

Fakta KUST Hotell & Spa

Hotellet öppnar sommaren 2016 mitt i centrala Piteå. Den 15 våningar och 53 meter höga byggnaden blir en av norrlandskustens högsta. 97 rum och 4 sviter, lobbybar, konferensavdelning, festvåning, Spa med relaxpool och bastu på taket, restaurang och skybar inspireras av den rika Piteälvens spännande resa från fjäll till kust.

Få kostnadsfri hjälp att boka din konferens på KUST Hotell & Spa på Konferensguiden.seSe alla inom temat här

Senaste i Mötesnytt


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.