Nordens största gatuteaterfestival invigs i Helsingborg - | Konferensvärlden
Nyheter > Nordens största gatuteaterfestival invigs i Helsingborg

Nordens största gatuteaterfestival invigs i Helsingborg

Event I elva år har internationella gatuteaterfestivalen Passage underhållit städerna och bostadsområdena i Helsingborg och Helsingör. 2015 är programmet större än tidigare, genrerna har breddats och nya platser besöks. Festivalens sedvanligt uppseendeväckande invigning hålls i år i Helsingborg. Festivalen hålls i fyra dagar - på båda sidor av sundet 29/7-1/8 2015.

22 juli 2015,

Festivalen invigs på Dunkers kulturhus trappor mot sundet onsdag 29 juli 19.30 med en svensk-kubansk föreställning. Crizalida är dansföreställningen som kombinerar modern dans, akrobatik, hiphop och folklore. Bakom föreställningen står svenska MemoryWax och kubanska Danza Teatro Retazos.

Det är det offentliga rummet som är Passages scen. Kulturupplevelserna kommer alltså till åskådarna inte tvärtom. I år har dessutom programmet utökats till över 100 programpunkter och räknas idag som en av de största kulturbegivenheterna i Norden. Festivalen har kommit att bli en viktig plattform för konstnärer, såväl mindre etablerade aktörer som välkända artister. Hela programmet finns på passagefestival.nu eller att hämta på Dunkers kulturhus.

Ord möter platser
Några av årets programpunkter låter ordets makt möta platser i våra städer. Det blir alltså vandringar och möten som tar sitt uttryck genom litteratur, berättelser och poesi. Ett exempel är Ruras statyvandring där en poet och en komponist leder en vandring runt till stadens många statyer och berättar deras historia genom poesi och musik. Två andra exempel är Johan Jönson som med råa texter ombord på Scandlines tar oss in sin fars trucker-liv och Liao Yiwu som på Kvickbron och vid Kulturvaerftet läser sin odödliga och påtagligt starka dikt om massakern på himmelska fridens torg 1989.

Gatukonst, cykelkonst och anarkistiska plantor
Bredden på arrangemangen har alltid varit festivalens styrka. Önskar man en kontrast till de litterära arrangemangen rekommenderas dessa betydligt mer fartfyllda arrangemang:
- Street art cevenol collective. Unga, talangfulla och passionerade, utrustade med sprayfärg, ansiktsmasker och sneakers briljerar gruppen med hiphop och graffitti till tunga rytmer.
- Danskompaniet Yann l´Heureux och soloartisten Vincent Warin kombinerar dans, parkour och BMX. Här blir energin, utmaningen och det halsbrytande till konsten och stadsrumet till ramen.
- Big Wind med Blommornas dans är en kombinerad dans- och musikhappening. Ett gäng vackra men något anarkistiska plantor sätter fart på parker och scener i takt till DJ klorofylls beats.

Avslutning
Festivalens avslutning hålls i år i Danmark och Hornbaek Plantage. Avslutningen består av två akter i form av holländska Nick Steur som med balanskonster reser ditt nackhår och får din mages fjärilar att flyga och BOI som kombinera akrobatik och musik i en ärlig, överraskande, skrämmande, originell och öppenhjärtlig akt.

Vad: Internationella gatuteaterfestivalen Passage
Var: Helsingborg och Helsingör
När: 29 juli-1 augusti
Hur: Fri entré till mer eller mindre allt. Några få program kostar 50 kr i Helsingör, alternativt ett festivalpass för 100 kr som ger inträde till allt.
All information finns på hemsidan www.passagefestival.nu

Taggar/Etiketter
Evenemang  Musik & underhållning  Skåne  


Se alla inom temat här

Senaste i Nyheter


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.