Rekordstort intresse för alkoholfritt öl - | Konferensvärlden
Nyheter > Rekordstort intresse för alkoholfritt öl

Rekordstort intresse för alkoholfritt öl

Mat & dryck De senaste åren har utbudet av alkoholfria ölsorter exploderat och allt fler svenskar dricker alkoholfritt öl, dessutom väljer vi gärna alkoholsvaga alternativ när vi går på restaurang. Detta är några av resultaten som framkommer i ”Dryckeskollen” – en undersökning om dryckestrender som genomförs av Sifo på uppdrag av Carlsberg Sverige.

9 juni 2015, uppdaterad: 9 juni 2015

Intresset för öl i Sverige är större än någonsin. Över hälften (62 procent) av svenskarna är intresserade av öl och nu har även alkoholfritt öl blivit riktigt populärt. Nästan var tredje svensk dricker alkoholfritt öl minst några gånger om året.

– Vi var tidigt ute med att introducera alkoholfritt öl i Sverige och under senare år har intresset fullkomligen exploderat. Vi märker också att allt fler väljer alkoholfritt eller alkoholsvagt öl vid andra tillfällen än då de inte får dricka alkohol, till exempel vid en middagsbjudning, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Svenskarna dricker mindre alkohol
Var tredje svensk dricker idag mindre alkohol än vad man gjorde för ett par år sedan. Endast åtta procent har ökat sin alkoholkonsumtion. Och nu vill svenskarna ha fler alkoholfria alternativ när de går på restaurang. 6 av 10 personer kan tänka sig att dricka alkoholsvag på öl på restaurangen, men bara fem procent anser att krogarnas utbud av alkoholfria alternativ är bra.

Ökat alkoholfritt utbud i matbutiken
Intresset för alkoholsvag öl märks också på utbudet i livsmedelsbutikerna. Var fjärde svensk anser att utbudet av alkoholsvag öl i den lokala mataffären är bättre idag än för ett par år sedan. Dessutom har vi blivit finsmakare när vi köper öl i mataffären. På frågan om vad om är viktigast när vi köper öl i vår lokala matbutik hamnar priset först på tredje plats. Överlägset viktigast är smaken, därefter kommer att ölen passar till den mat vi ska äta.

– Intresset för kombinationen öl och mat har verkligheten vuxit. Tidigare handlade kombinationen mat och dryck framförallt om vilket vin man skulle dricka till middagen, nu är det minst lika viktigt att välja ölsort efter den mat man ska äta. En del går till och med ett steg längre och väljer maträtt efter ölsort, säger Henric Byström.

Topplista – då dricker vi helst en alkoholfri öl
Under en middag med vår partner eller på en dejt
På fest
På krogen
Under en hemmakväll med kompisar
När vi tittar på TV
Efter att vi har tränat

Sammanställning av undersökningens resultat
Ölintresset exploderar i Sverige
Över hälften av svenskarna (62 procent) är intresserade av öl. Detta är en ökning jämfört med 2014 då motsvarande siffra var 53 procent. Endast 18 procent är helt ointresserade av öl.
Männen är särskilt intresserade av öl. Drygt fyra av fem män (82 procent) i åldern 20 till 49 år är intresserade av öl. Bland män i åldern 20 till 29 år är hela 38 procent mycket intresserade av öl.

Allt fler dricker alkoholfritt öl
Nästan var tredje svensk (29 procent) dricker idag alkoholfri öl minst några gånger om året.
Den vanligaste anledningen till att dricka alkoholfritt öl är att det handlar om tillfällen där man inte får eller bör dricka alkohol, till exempel vid bilkörning eller graviditet, men det är också populärt att dricka alkoholfritt öl till middagen, trots att man hade kunnat dricka alkohol. 23 procent uppgav att middagen är det tillfälle då man helst dricker alkoholfritt öl.
30 procent av de som ingick i undersökningen dricker mindre alkohol idag jämfört med för två år sedan. 20 procent dricker något mindre alkohol, 10 procent dricker mycket mindre alkohol. Dessutom anger 4 procent att de helt slutat dricka alkohol. 7 procent konsumerar något mer alkohol och 1 procent konsumerar mycket mer alkohol jämfört med för två år sedan.
63 procent av svenskarna ser till att ha alkoholfria alternativ hemma när man bjuder vänner på middag.

Alkoholfritt öl passar till många olika tillfällen
På frågan ”När skulle du kunna tänka dig att dricka en alkoholfri öl”, blev svaren:
Under en middag med min partner eller på en dejt 31 %
På fest 28 %
På krogen 26 %
Under hemmakväll med kompisar 22 %
När jag tittar på TV 21 %
Efter att jag har tränat 9 %
Jag kan inte tänka mig det 34 %
Tveksam, vet ej 12 %

Vi dricker gärna alkoholsvag öl på restaurangen, men tycker att utbudet är för dåligt.
Hela 60 procent kan tänka sig att dricka alkoholsvag öl (max 3,5 volymprocent) på restaurangen. Ytterligare 15 procent kan tänka sig att göra det, men bara om de är i en situation då de inte bör dricka alkohol. 22 procent kan inte tänka sig av avstå alkohol på restaurangen. Däremot anser bara 5 procent att utbudet av alkoholsvag öl på restauranger är mycket bra. 23 procent skulle vilja ha fler alternativ att välja mellan.

Vi har blivit finsmakare när vi köper öl i mataffären

Var fjärde svensk (25 procent) anser att utbudet av öl i den lokala mataffären är bättre idag än för några år sedan.
Det som är viktigast när vi köper öl i mataffären är:
Smaken 52 %
Att ölen passar till mat jag ska äta 19 %
Priset 13 %
Varumärket 11 %
Att ölen är ekologisk 5 %
Att ölen är kall 5 %
Tveksam, vet ej 23 %

Fakta om Dryckeskollen 2015
Dryckeskollen genomfördes av Sifo under mars 2015 på uppdrag av Carlsberg Sverige. Totalt ingick drygt 1 000 personer i åldern 20 till 79 år i undersökningen, spridda över hela Sverige.

Taggar/Etiketter
Öl  


Se alla inom temat här

Senaste i Nyheter


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.