Utställning med mångfaldigt prisbelönta Hannah Modigh på Fotografiska - | Konferensvärlden
Foto: Hannah Modigh
Från utställningen Hurricane Season med Hannah Modigh
Nyheter > Utställning med mångfaldigt prisbelönta Hannah Modigh på Fotografiska

Utställning med mångfaldigt prisbelönta Hannah Modigh på Fotografiska

Utställning Utställningen Hurricane Season av Hannah Modigh hålls på Fotografiska till och med den 28 augusti. I utställningen skildras Louisiana, en plats ständigt hotad av nya orkaner och översvämningar. Här har hon lyckats fånga det djupt allmänmänskliga mitt i det ibland omänskligt utsatta. Här vibrerar dovt hot om död och förstörelse parallellt med en stark känsla av leva i nuet.

16 juni 2016, uppdaterad: 17 juni 2016

- Jag försöker hitta en vardaglighet i de mest intensiva miljöer. Vardagssituationer med en dödsmedvetenhet. Där letar jag efter kroppsspråk och fäster stor vikt hur man håller sin kropp, hur kroppens rörelser är. Det säger mycket om en som person, var man är och om ens historia. För mig är det viktigt att genom mitt konstnärskap tolka situationerna snarare än att dokumentera eller döma dem. Att lämna över denna min tolkning till betraktaren och låta bilderna skapa processer där, för jag driver ingen tes. Det är upp till betraktaren vad fotografiet väcker, berättar Hannah Modigh. 

När nu Fotografiska för första gången presenterar en separatutställningen med Modigh är detta något Exhibition Manager Pauline Benthede är mycket glad över.

- Vi har följt hennes spännande utveckling en längre tid och Hanna Modigh deltog i vår Höstsalong 2015 som ett av juryns val, med verk från olika serier. Att nu presentera Hurricane Season är en naturlig följd av att hon, med sitt unika fotogra ska språk, etablerat sig som en av de mest intressanta fotograferna. Göran Segeholm, vår huvudlärare på Fotografiska Akademin menar att om det fanns kvar en enda kamera i världen så skulle han sätta den i händerna på Modigh, det är ett omdöme som säger det mesta … ”

För tredje gången har mångfaldigt prisbelönta Modigh sökt upp en amerikansk plats med tuffa levnadsvillkor och skapat hjärtskärande vackert fotografi, som genom hennes alter blir en poetisk betraktelse över hur tillvaron gestaltar sig när civilisationens fernissa är tunn.

Med döden ständigt närvarande får till resultat att livet ofta levs snabbt, farligt och utmanar ödet. Livet kan ju kännas mycket påtagligt och starkt när det är hotat, att när man lever i nuet uppstår också ett slags avslappnad glädje i det. Då är det inget märkligt i att till exempel låta sin bil en varm dag bli en pool, vem vet, om två månader kanske ändå bilen är krossad under ett nedfallande träd? Här blommar även tydliga kulturella uttryck som det speciella cajun-köket med sina skaldjur och bluesmusiken är legendarisk.

- Detta förhållningssätt är en del av varför det är lättare för mig att närma mig människor utan min vanliga kontext och dess förväntningar på vem jag är och hur jag ska vara. När jag möter dessa främlingar så möter jag också sidor av mig som är nödvändiga för mitt fotograferande. Nästan inget är planerat utan jag tar mig ofta slumpvis från plats till plats och låter mig föras i olika riktningar genom att följa med i det som händer runt omkring mig, genom de möten jag har med människor, berättar Modigh. 

2010 fick Modigh Stora Fotobokspriset för Hill Billy Heroin och nu blir även Hurricane Season bok utgiven på Max Ströms förlag.

I hennes vackra fotografi, där hon arbetat extremt intuitivt med platsens stämning vibrerande i sin egen kropp, är verkligheten ständigt som i orkanens mitt: Att det vardagliga bär budskapet om att inget är att lita på – inget är beständigt. För här kan det när som helst smälla till; av våld, av katastrof. En käftsmäll, vare sig den utdelas av moder natur i form av ännu en orkan med översvämningar à la Katrina eller mellan hennes barn som segregerade lever under detta hot av naturens våld, i samspel med stor fattigdom och utanförskap. För i förödelsen efter katastrofen är du ännu mer ensam än minuterna före, i att försöka lappa ihop det som trasats sönder. Ett trasigt hjärta orsakat av att någon kär dött i kaoset, eller bara den sönderslitande hopplösheten i att ännu en gång behöva börja från början. Med vissheten om att det återigen kommer att komma en orkansäsong, en hurricane season, som riskerar att krossa allt.

Utställningen finns att se på Fotografiska från 10 juni till 28 augusti. 

Läs mer om Fotografiska och dess konferens- och kickoffmöjligheter på Konferensguiden.se. Vi erbjuder kostnadsfri bokningshjälp - tveka inte att kontakta oss!Se alla inom temat här

Senaste i Nyheter


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.