1909 Sigtuna Stadshotell – storheten finns i det lilla formatet - | Konferensvärlden
Sigtuna Stadshotell
Sigtuna Stadshotell
Sigtuna Stadshotell
Sigtuna Stadshotell
Sigtuna Stadshotell
Sigtuna Stadshotell
Sigtuna Stadshotell
Sigtuna Stadshotell
Reportage > 1909 Sigtuna Stadshotell – storheten finns i det lilla formatet

1909 Sigtuna Stadshotell – storheten finns i det lilla formatet

Konferenspärlor Sveriges minsta femstjärniga hotell ligger i Sigtuna – 1909 Sigtuna Stadshotell. Med sina 27 rum ger hotellet även den mindre gruppen en unik upplevelse av exklusivitet. Att dessutom få konferera i Sveriges äldsta stad och känna historiens vingslag kryddar samvaron än mer.

Text: Helena Wikström

22 december 2023,

Utmärkelsen femstjärnigt hotell baseras i hög grad på en servicenivå utöver det vanliga och på 1909 Sigtuna Stadshotell vill man genom det småskaliga och personliga möjliggöra vackra och minnesvärda möten. På hotellet finns två konferenslokaler som kan möbleras i bio-, skol- eller u-bordssittningar, det ena rymmer 60 personer i biosittning och det andra 30 personer. Till detta tillkommer tre lokaler möblerade för styrelsesittningar och rymmer vardera 20, 14 och 8 personer.

– Vi har oftast grupper på 20-25 personer hos oss och då är man ensam på hotellet, vilket är vad många önskar och uppskattar, berättar Caroline Folkesson Levin, hotellchef.

Mitt i centrala Sigtuna och på bekvämt avstånd från både Stockholm och Arlanda. När hotellet byggdes 1909 valdes den vackraste platsen i staden, med magisk utsikt över Mälarens inlopp, och från alla rum i hotellet har man antingen utsikt över vattnet eller över den lilla pittoreska staden.

– Det är ju en kuliss som heter duga, oavsett man är här vinter eller sommar, säger Caroline.

Sigtuna är Sveriges första stad så historien är tydligt närvarande. Sveriges allra första mynt präglades i en byggnad trettio meter från hotellet, här finns vackert bevarade ruiner från 1100-talet bara några minuters promenad från hotellet där grupper kan välja att ha sina konferensfikor. De små pastellmålade trähusen från 1700-1800 talet ligger längs kullerstensbelagda gator.

– En unik sak med Sigtuna är att det inte bara är en sommarstad, utan staden är lika öppen och tillgänglig på vintern. Här finns så mycket att göra året runt, fortsätter Caroline.

Att aktivera sig i Sigtuna är inte svårt. Att strosa runt i den lilla staden och titta in i de små butikerna lockar de flesta, men söker man lite mer livfulla aktiviteter finns här både paddelbanor, en fantastisk mountainbikebana, båt- kanotuthyrning och på vintern kan man ta en tur med långfärdsskridskor.

– Och allt ligger precis runt knuten! Sigtuna är som en stor stad i pytteformat, säger Caroline.

Hotellet har också egna unika aktiviteter att erbjuda. Man samarbetar med en kvinnlig parfymör och tillsammans med henne kan gruppen få göra sina helt egna parfymer. En lärorik upplevelse som inkluderar alla våra sinnen och ger en ingång till det praktiska arbetet med att framställa en parfym.

– Vi har också ett nära samarbete med Catarina König, Mästerkock från TV4. Tillsammans med henne kan man få laga mat eller lyssna på hennes föredrag med filmvisning, om mat och hennes menyer, och samtidigt få smaka på det hon berättar om, berättar Caroline.

Stadshotellet i Sigtuna är uppskattat och kritikerrosat – mycket tack vare den smakfulla Restaurang 1909, som har en plats i den prestigefyllda White Guide. Restaurangen är också Svanenmärkt och det styr allt kring inköp av råvaror och hur man arbetar med dessa.

– Smakmässigt står vi stadigt i det svensk-franska köket, klassiska rätter med modern finess. Idag rör oss mot en mer lättillgänglig mat, vi vill bjuda på trygghet i en orolig tid, presentera smaker man känner igen, berättar Caroline.

1909 Sigtuna Stadshotell är både en renodlad restaurang, weekendhotell och konferensanläggning och vill vara en bred aktör för livets alla möten – oavsett det handlar familjen eller konfererande grupper. En plats för både vardag och fest där det lilla formatet ger en stor känsla av exklusivitet.

Fakta:
1909 Sigtuna Stadshotell ligger mitt i historiska Sigtuna. Med sina 27 rum passar hotellet bäst för mindre grupper som då får njuta av att vara i exklusivt fokus. Staden bjuder på en fantastisk miljö året runt med sina ruiner och vackra bebyggelse och hotellet lockar med unika aktiviteter. Svanenmärkta Restaurang 1909 bjuder på både spännande och trygga smakupplevelser.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.