"Att leva som vi lär har aldrig varit mer viktigt” - | Konferensvärlden
Reportage > "Att leva som vi lär har aldrig varit mer viktigt”

"Att leva som vi lär har aldrig varit mer viktigt”

Hållbarhet & Miljö Arbetet för en hållbar värld går framåt – men alldeles för sakta. Det säger människorättsjuristen Parul Sharma, som i augusti tog över som chef för Greenpeace Sverige. Hon efterlyser tuffare tag från politiker, näringslivschefer och personer i maktposition.
– Jag ser fram emot den första hotellchefen som går ut och säger: ”Vi är helt plastfria och har stenkoll på våra leverantörer”, och verkligen lever upp till det.

11 november 2019,

Hotell- och konferensanläggningar ställer om för att minska sina klimatavtryck. Laddstolpar för elbilar, mat lagad på närodlade och ekologiska råvaror, klimatkompensation för uppvärmning och tjänsteresor och en mängd andra åtgärder är på tapeten. Och visst har branschen kommit en bra bit på vägen, men det räcker inte, enligt hållbarhetsexperten Parul Sharma.

– De initiativ som tas ska verkligen inte förminskas, men sett till helheten så behövs det också rejäla krafttag och ett stort hållbarhetsproblem ligger i leverantörskedjan, säger Parul Sharma.

– Hur många hotellchefer har egentligen koll på var och hur hotellets sängkläder, handdukar och andra bomullsprodukter tillverkas? Eller lädret i fåtöljerna? Mycket importeras direkt eller indirekt från så kallade högriskländer och produceras under usla arbetsförhållanden där både människor, vatten och miljö förstörs av kemikalier och annat avfall. Vi kan inte fortsätta att städa hemma, påstå att det är rent och samtidigt slänga soporna hos grannen.

Våga ställ krav

Parul Sharma har en bakgrund som ordförande för regeringens hållbarhetsprojekt Agenda 2030, men har också ett förflutet inom näringslivet där hon arbetat med csr-frågor, hållbarhet och antikorruption. 2012 lämnade hon Stora Enso, efter bara fem månader som hållbarhetschef, efter att ha riktat skarp kritik mot pappersjättens företagskultur.

I sin senaste bok ”Produktionskedjan – ditt ansvar för människan och miljön” lägger Parul Sharma fokus på vikten av att företag investerar i sina inköp och att upphandlare ges rätt kompetens och utbildning inom mänskliga rättigheter och miljö.

– Det är nog ganska få här hemma som faktiskt inser hur hårt klimatförändringarna redan slår i många länder. En tennisboll som produceras i Pakistan lämnar stora spår i närmiljön där den tillverkas och vi måste tänka till: vad är det för krav vi ställer, vilka uppföljningar görs i de länder vi köper ifrån? Vi importerar ständigt varor från länder där mänskliga rättigheter inte respekteras och där utsläppen är enorma – för att vi vill köpa till så låg kostnad som möjligt.

Mycket kan också göras i informationsledet, menar Parul Sharma. Hotell- och konferensgäster ställer allt högre krav, som anläggningarna måste leva upp till. Genom att öppet och sakligt berätta om verksamheten, om inköpen och varför det är så viktigt, är mycket vunnet.

– Men det gäller även åt andra hållet. Det är heller inte okej att som gäst bära sig åt hur som helst bara för att man råkar bo på ett hotell och inte är hemma. Genom att visa att man tar hållbarheten på allvar kan anläggningarna också avkräva sina gäster ansvar.

Du tillträdde nyligen som chef för Greenpeace Sverige. Vad hoppas du kunna uppnå?

– Det här är en unik chans för mig att få vara med och få till stånd den klimatomställning som måste till i Sverige och i världen. Jag har alltid arbetat ur ett helhetsperspektiv där sociala och ekonomiska förhållanden hänger ihop med det miljömässiga. Tyvärr har våra uråldriga tillväxtprinciper försvårat tillvaron för stora delar av mänskligheten och förstört mycket av klimatet.

Hur ser du på framtiden?

– För de unga blir det naturligt att leva hållbart. Jag föreläser ofta på gymnasieskolor och träffar många ungdomar och det vill jag göra mer inom ramen för Greenpeace, som vill stå nära de unga ledarna. Men vi kan inte ta de unga för givet, de gör som vi gör, inte som vi säger. Där måste vi i de äldre generationerna skärpa oss och leva som vi lär – det har aldrig varit mer viktigt.

Taggar/Etiketter
Hotell  Hållbarhet  Konferens  Miljö  Natur  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.