Avskilda möten för ökad effektivitet och gemenskap - | Konferensvärlden
Seregården Djurönäset
Seregården Djurönäset
Seregården Djurönäset
Seregården Djurönäset
Seregården Djurönäset
Seregården Djurönäset
Seregården Djurönäset
Seregården Djurönäset
Siggesta Gård
Siggesta Gård, Byhus 2
Siggesta Gård, Byhus 2
Siggesta Gård, Byhus 2
Siggesta Gård, Byhus 6
Siggesta Gård, Byhus 6
Siggesta Gård, Byhus 6
Siggesta Gård, Byhus 6
Grå Gåsen Gotland
Grå Gåsen, Gotland
Grå Gåsen Gotland
Grå Gåsen, Gotland
Ahlsviks Udd – Svartsö
Ahlsviks Udd – Svartsö
Ahlsviks Udd – Svartsö
Ahlsviks Udd – Svartsö
Ahlsviks Udd – Svartsö
Ahlsviks Udd – Svartsö
Fornudden Mansion, Tyresö
Fornudden Mansion, Tyresö
Fornudden Mansion, Tyresö
Fornudden Mansion, Tyresö
The Villa, Copperhill Mountain Lodge
The Villa, Copperhill Mountain Lodge, Åre
The Villa, Copperhill Mountain Lodge
The Villa, Copperhill Mountain Lodge, Åre
Villa Skåvsjöholm, Åkersberga
Villa Skåvsjöholm, Åkersberga
Reportage > Avskilda möten för ökad effektivitet och gemenskap

Avskilda möten för ökad effektivitet och gemenskap

Mötestrender Allt fler företag efterfrågar konceptet avskilda möten för att konferera i enskildhet eller hålla hemliga förhandlingar. Förr var kunderna oftast styrelser och ledningsgrupper med ett mindre antal deltagare, men idag kan det vara vilken grupp som helst. Möteskonceptet blir alltmer populärt tack vare ökad möteseffektivitet och gruppgemenskap, men det är även ett spår efter pandemin då avskildhet var ett krav för att kunna mötas överhuvudtaget.

Text: Marie Smedberg Byh

1 november 2023, uppdaterad: 1 november 2023

Konceptet avskilda möten kan se lite olika ut beroende på vilken typ av konferensanläggning man väljer. En del mindre anläggningar erbjuder total exklusivitet där man hyr hela stället och har det helt för sig själva. Fornudden Mansion, en arkitektritad representationsvillan belägen i Tyresö strax utanför Stockholm, är gjord för just exklusiva möten där man har hela villan för sig själv. Totalt finns det tolv sovrum för upp till 22 övernattande gäster. Förutom konferenslokal och mötesrum har man tillgång till spa, bastu, relax, pool både ute och inne samt gym och lounge. Några andra mindre anläggningar som erbjuder denna möjlighet är Grå Gåsen på Gotland, Hackholmssund i Bro, samt Ahlsviks Udd och Arbottna Herrgård båda belägna i Stockholms skärgård.

Sedan finns det flera större konferensanläggningar som erbjuder unika och avskilda konferensvillor i lyxig miljö där man kan konferera, äta och sova helt enskilt en bit från anläggningen. Villa Skåvsjöholm, Seregården på Djurönäset, Villa Berg på Marholmen och The Villa på Copperhill Mountain Lodge i Åre är några sådana villor.

Siggesta Gård, lantligt beläget på Värmdö, har man satsat stort på konceptet avskildhet och byggt flera mysiga Byhus med mötesrum och hotellrum i samma byggnad. Här kan grupper konferera ostört och känna gemenskap, samtidigt som man spar tid då allt finns tillgängligt på samma plats. Vill man använda mötesrummen efter konferensen för att fortsätta diskutera eller planera kommande projekt går det utmärkt. Är man istället intresserad av att uppleva naturen tillsammans finns det många alternativ. Att vandra, träffa gårdens söta alpackor eller laga mat utomhus brukar vara populära aktiviteter.

Sanna Friis, bokningschef på BokningsBolaget, berättar att efterfrågan på mötesplatser som erbjuder avskildhet har ökat avsevärt de senaste åren, speciellt efter pandemin.

– Många företag ser avskilda möten som ett lite lyxigare alternativ, vilket jag kan hålla med om. Mötesplatserna är ofta vackert belägna i naturen, vid sjö eller hav, och många gånger har de högre standard och en avslappnande hemma-hos-känsla som många uppskattar. Om man utnyttjar hela husets kapacitet är det inte heller ett dyrare alternativ, berättar Sanna.

Idag är det inte bara styrelser och ledningsgrupper som önskar exklusivitet utan det kan i stort sett vara vilken grupp som helst, även större grupper.  Många testade på konceptet under pandemin då avskildhet var ett krav för att kunna mötas och tyckte att det var fördelaktigt på många sätt.

– Våra kunder vill kunna jobba i lugn och ro och veta att de kan prata om ämnen med sekretess, strategier eller visioner utan att riskera att någon i något angränsande rum hör. Det kan också vara hemliga förhandlingar där de som möts inte vill att konkurrenter ska känna till att de har träffats, säger Sanna. Andra orsaker till att ett företag vill ha stället för sig själva kan vara att de vill ha en egen kickoff och bara umgås med kollegorna. I sådana fall handlar avskildheten om att få samhörighet och om det finns andra företag eller gäster på anläggningen så urvattnas gemenskapskänslan, fortsätter hon.

Majoriteten av de bokningsförfrågningar som inkommer till BokningsBolaget, som handlar om möten i avskildhet, efterfrågar helpension med övernattning.

– Det är inte många anläggningar som erbjuder avskilda mötesalternativ, och de som finns är väldigt populära. Det är därför viktigt att boka sitt möte med god framförhållning, säger Sanna. Det är även fördelaktigt om man är flexibel med login och kan tänka sig att dela rum med en kollega eftersom många av husen har få sovrum men stora sällskaps- och mötesytor. Det är mina tips till dem som söker avskilda möten, avslutar Sanna.

Tips på konferensanläggningar som erbjuder avskilda möten:

1909 Sigtuna Stadshotell, Sigtuna
32 Rum & Kök, Sigtuna
Ahlsviks Udd, Svartö, Stockholms skärgård
Arbottna Herrgård, Muskö, Stockholms skärgård
Almare Stäket, Kungsängen
Beckershofs Herrgård, Katrineholm
Fornudden Mansion, Tyresö
Fredriksborgs Hotell, Värmdö
Grå Gåsen, Gotland
Hackholmssund, Bro
Hotell Torpa Pensionat, Södertälje
Lejondals Herrgård, Bro
Noors Slott, Knivsta
Sands Hotell, Sandhamn
Seregården på Djurönäset, Stockholms skärgård
Siggesta Gård, Värmdö
Säteri Steningevik, Märsta
Thoresta Herrgård, Bro
Thorskogs Slott, Västerlanda
The Villa, Copperhill Mountain Lodge, Åre
Ulvhälls Herrgård, Strängnäs
Villa Berg, Marholmen, Norrtälje
Villa Muskö, Stockholms skärgård
Villa Mälargården, Bro 
Villa Sandudden, Ingarö
Villa Skåvsjöholm, Åkersberga 
Villa Soludden, Värmdö
Vision Vindö, Värmdö
Wirsbo Herrgård, Virsbo

Planerar du för en konferens i avskildhet och behöver kostnadsfri bokningshjälp är du välkommen att kontakta BokningsBolaget på telefon 020-10 00 59 eller mejl bokning@bokningsbolaget.se. Mer information hittar du även på www.konferensguiden.se och www.bokningsbolaget.se.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.