Bevara, berätta och skapa historia - | Konferensvärlden
Solbacka
Solbacka
Solbacka
Solbacka
Reportage > Bevara, berätta och skapa historia

Bevara, berätta och skapa historia

Nyöppnat Från läroverk till ett naturskönt och hållbart samhälle i miniatyr för permanent eller tillfälligt boende, konferens, möten, aktiviteter och ett skönt liv. I Solbacka i Sörmland växer ett fönster mot framtiden fram.

Text: Mia Bornberger

21 oktober 2022, uppdaterad: 21 oktober 2022

Mitt emellan sjöarna Misteln och Kyrksjön i hjärtat av Sörmland, bara en timme med bil från Stockholm, ligger Solbacka. Under 1900-talet var det en av Sveriges största internatskolor men läroverket lades ner 1973 och har sedan dess nyttjats för bland annat kursverksamhet. 

2021 togs anläggningen över av fastighetsutvecklaren Sisyfosgruppen, vars företagsidé bygger på att förnya och förbättra redan etablerade destinationer. Men för att få dessa platser att blomstra igen behöver man ibland hitta en annan funktion för dem. 

– Vi bygger destinationer, eller egentligen små samhällen. Det handlar om att vi hittar platser som har tappat sin funktion eller som tidigare haft en stark identitet, men som av olika skäl inte fungerat varpå de stått och förfallit. Det är där vi kommer in i bilden.

Omvandlingen och arbetet sker alltid i samförstånd med befolkningen på orten, med kommunen, med olika operatörer eller intresserade parter för att titta på hur man gemensamt kan hitta de bästa lösningarna.

– Att allt blir mer integrerat på sikt tror vi nästintill är en nödvändighet och det är också väldigt spännande att arbeta utifrån det perspektivet. Oavsett om man jobbar med möten, byggnation eller företagande, säger Olle Larsson, vd för Sisyfosgruppen. 

Konferenslokaler och övernattning

Planen för Solbacka är ett multifunktionellt mindre samhälle med service året runt, där en av de viktiga pusselbitarna är möten i olika former. Här ska det finnas utrymme för ett naturnära liv med permanent eller temporärt boende, arbetsplatser, kultur, utbildning och skola, odling, golf, friluftsliv och restauranger. Sammanhang och plattformar där vi människor sammanstrålar.

– Det kan handla om att man möts här för en konferens under en dag eller firar ett bröllop tillsammans med släkt och vänner. Konferenslokaler och bäddar finns det gott om, både för tillfällig övernattning eller över längre tid. 

Sisyfosgruppens första stora omvandlingsprojekt var Wenngarn utanför Sigtuna. Det tidigare förfallna slottsområdet är idag ett levande bysamhälle med bageri, stearinljustillverkning, destilleri, förskola och hundhus. Och mycket annat. En plats för boende, företagare och besökare som vill mötas och utvecklas. Ett annat av gruppens investeringar är det omtalade Dragon Gate utanför Gävle.

– Dragon Gate består egentligen av två projekt, ett innanför muren och ett utanför. Det ligger bara någon timme från Arlanda så det skulle mycket väl kunna bli en destination för konferens. En tanke där kan vara att lyfta fram kinesisk kultur, mattradition, spaverksamhet, naturmedicin och underhållning, berättar Olle Larsson.

Han fortsätter:

– Våra projekt bygger på långsiktighet och hållbarhet. Vi tänker cirkulärt och återvinner och renoverar hellre än river. De flesta av de mötesplatser vi tar oss an har redan en befintlig infrastruktur med vägar, elektricitet, vatten och avlopp och det finns ett stort värde i det som tidigare generationer har skapat.

Inspirerande miljö

Vad gäller Solbacka så har man lagt stort fokus på interiören, utsikten och parken, och tanken är att behålla så mycket som möjligt intakt. Det har tillkommit pool, gym, lounge och soldäck. Bastu är på gång och områdets lekplats har fått nytt liv. De omgivande sjöarna bjuder in till aktiviteter som en tur med kajak, paddleboard eller fiske och vid Kyrksjön finns även en badplats för hundar.

– Solbacka är nästan som en förälskelse, det är enastående vackert och som gjort för inspiration och möten. Vi vill föra vidare arvet efter det gamla läroverket, hela tänket med kursgårdsverksamheten, och det här är en ultimat plats för att arrangera en givande konferens.

 

 

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.