”Du ska känna dig snygg och trygg i plaggen” - | Konferensvärlden
Reportage > ”Du ska känna dig snygg och trygg i plaggen”

”Du ska känna dig snygg och trygg i plaggen”

Event Hon är känd för sina stickade kavajer, långa byxor och färgstarka kreationer och har bland andra Sara Danius och Tilde de Paula Eby som kunder. Kläddesignern Anna Holtblad vägrar att vända kappan efter vinden och skapar i stället mode som står sig i årtionden.

Mia Bornberger

19 oktober 2018, uppdaterad: 19 oktober 2018

Foto: Johan Sellén

Du har arbetat som designer sedan tidigt 1980-tal. Vad är det bästa med ditt yrke?

– Att möta folk som bär mina plagg, det är en riktig belöning. I övrigt är det stimulerande med de varierande arbetsdagarna i allt från att hitta inspiration till att rita, möten med kunder och inköp. Jag driver ju ett ganska litet företag – som är litet med flit – och eftersom vi bara är en handfull medarbetare måste alla kunna och även vilja göra lite av varje. Att ”bara” sitta och designa skulle bli för enformigt.

Din karriär tog fart med hjälp av pappas gamla tröjor. Förklara.

– För att ha råd med studierna på Beckmans var det nödvändigt med ett arbete vid sidan om. Jag extraknäckte på ett stylistkontor där vi gjorde kollektioner för flera olika företag, och samtidigt gick jag runt i pappas gamla tröjor som jag sytt om och gjort mer figurnära, med ringningar och draperingar. Folk frågade om plaggen varpå jag började fundera och tänkte att det kanske går att göra något av det här. Första kollektionen blev tre tröjor i två färger.

Flera kända profiler finns bland dina kunder, Sara Danius och Tilde de Paula Eby är några. Vad beror det på tror du?

– Jag arbetar med hög kvalitet och långsiktighet och jag tror att det tilltalar mina kunder. Mina plagg är moderiktiga men inte trendiga vilket gör att de kan bli favoriten i garderoben under lång tid. När du räknar ut hur mycket du använder plagget så blir det också prisvärt.

 Hur står sig Sverige modemässigt?

– Det beror på vilken typ av mode vi pratar om. Sverige är ett litet land med stora klädkedjor som pumpar ut samma mode till alla. Snyggt och fräscht javisst, men lite för homogent. Jag blir glad när jag ser folk som vågar gå sin egen väg – för mig är kläder ett sätt att kommunicera. Det viktiga är att ha en egen stil och undvika att klä sig i sådant man tror är inne, men som man inte känner sig hemma i. Du ska känna dig snygg och trygg i plaggen, då blir du starkare och säkrare i dig själv.

Dina kollektioner tillverkas i Italien. Varför just där?

– Jag har samarbetat med många olika företag runt om i Europa, med varierande resultat. Italien är inget billigt land att producera i men det är ändå kostnadseffektivt. Företagen som jag anlitar där är för det första väldigt proffsiga men också pålitliga och snabba i kommunikationen och det är mycket värt.

Vad kan man tänka på när man vill klä sig snyggt till fest?

– Framför allt tycker jag att man ska framhäva det man är nöjd med snarare än att dölja det man inte är nöjd med. Har du fina händer och handleder: använd en topp med tre fjärdedels ärmlängd och fina smycken. Vill du se längre ut: välj en byxa eller kjol med lite högre midja och högklackat. Har du snygga knän: Låt kjolen sluta ovanför dem. Att blommigt eller mönstrat skulle förstora oönskade kurvor mer än svart stämmer inte, för det beror på hur plagget är skuret. Samtidigt ska man vara på humör och vilja synas om man väljer kläder som verkligen sticker ut.

Anna Holtblad
Ålder: 58 år.
Familj: Thomas Sandell.
Bor: Stockholm.
Gör: Modedesigner.
Drömkund: Det skulle vara fantastiskt att klä författarinnan Zadie Smith i min design.
Bär helst själv: Kimonos gärna i kombo med vida byxor. Det är superfint och med rätt styling passar det alla kroppstyper.
Vackraste färgen: Är väldigt förtjust i midnattsblått.
Plagg jag aldrig skulle sätta på mig: Kläder som är producerade under dåliga förhållanden.
Förebild inom modevärlden: Om jag bara ska nämna en person måste det bli Diana Vreeland.
Reser gärna till: Städer – även om Stockholms skärgård är svårslagen.
Favorithotell: Soho House Berlin.

Taggar/Etiketter
Bröllop & fest  Design  Evenemang  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.