Hett med kallbad - | Konferensvärlden
kallbad vinterbad
kallbad vinterbad
kallbad vinterbad
Reportage > Hett med kallbad

Hett med kallbad

Mötestrender Saltstänkt havsluft och böljande vågor är en lisa för själen, ger återhämtning och bjuder in till reflektion. Även kalla bad lockar en uppsjö av modiga människor som frivilligt sänker sig ner i kyligt vatten. Bland landets konferensanläggningar finns flera som nappat på den växande trenden och erbjuder kallbad för privatgäster. Det är rimligt att anta att det även är en perfekt aktivitet för fokuserade konferenser.

Text: Katarina Niss, Foto: Ulf Huett

22 april 2022,

Det saknas inte möjligheter för kallbadaren att hitta ett vattenhål. Sverige är ett av världens sjörikaste länder med drygt 100 000 sjöar och vårt avlånga land är även omgivet av böljande hav, från norrländska Torneå till västkustens Strömstad - bottniska viken, Östersjön, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Att bada vinterbad har blivit omåttligt populärt och sägs ge särskilda hälsoeffekter och påverka kroppen påtagligt.

– De flesta vinterbadare upplever en rad positiva effekter. Bland de vanligaste är att baden bidrar till mindre stress, bättre sömn, mer energi, starkare immunförsvar och mindre nedstämdhet – man blir gladare och piggare, berättar Lisa Bjerre, författare till boken Vinterbad. Den nyskrivna handboken ger handfasta råd och inspiration till alla vinterbadare.

Många rapporterar även att vinterbadande bidrar till smärtlindring, troligen på grund av de hormoner som frisätts vid badet. Lisa berättar att forskning även har visat att kallbad gör att vi får en ökad mängd brunt fett av att utsätta oss för kyla regelbundet. Det hjälper till att hålla vikten, eftersom det bruna fettet förbränner det ”dåliga” vita fettet.

Intensiv upplevelse

Vinterbad fascinerar och Lisa tror att det handlar mycket om närvaro.

– Att sänka ner kroppen i kallt vatten är en av de mest intensiva kroppsliga upplevelser som finns. Hela kroppen reagerar och hormonerna rusar. Det kräver en total närvaro i vattnet. Vi kan inte tänka på jobbet eller på högarna med tvätt som väntar hemma. Vi är bara här och nu. Det blir som mindfulness. Dessutom är naturupplevelsen stark, många upplever en närhet till naturen vid badet.

När vi sedan kliver upp ur det iskalla vattnet skapar hormonerna en rusig upplevelse, närmast euforisk. Endorfiner och adrenalin frisätts vilket ger en stark kick.

– Man känner sig levande! Dessutom känner man sig stark efter att ha klarat ett kallbad. Att kliva ner i iskallt vatten är att gå emot varje instinkt. När vi klarar av den utmaningen känns vardagens bekymmer plötsligt mindre, säger Lisa.

Energigivande aktivitet

Konferenser kryddas ofta med en gemensam aktivitet för att stärka gruppkänslan eller skapa en minnesvärd upplevelse. För den som vill ha en spännande aktivitet och höja energinivån i gruppen finns flera mötesanläggningar att välja mellan som erbjuder kallbad för modiga deltagare. Hetaste tipset just nu är att kombinera konferensen med kallbad. Kanske de positiva hälsoeffekterna ger högre energi för de konferensdeltagare som efter en lång och utmanande mötesdag vågar ta steget rakt ner i kall-badet!

Konferenser som erbjuder kallbad

Björholmens Marina

Grand Hotel Lysekil

Hotell Bellevue

Hällsnäs 

Körunda

Nynäs Havsbad

Salt och Sill

Strandflickornas Havshotell 

Sundsgården Hotell & Konferens

TanumStrand

Vann Spa Hotell & Konferens

Läs mer om dessa anläggningar på sök- och bokningssajten Konferensguiden.seSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.