


Hög nivå på både mat och cykling på Högbo
Mötestrender Högbo Brukshotell har på senare år blivit ett centrum för närproducerad svensk mat och för cykling och skidåkning. I maj är det premiär för en ny mountainbikebana och en sprillans ny restaurang med Made in Högbo-produkter.
12 maj 2015, uppdaterad: 27 september 2016
Högbo Bruks 2 500 hektar är tillräckligt stort för nästan vad som helst. Konferensanläggningen som ligger nära Sandviken har plats för konferenser, kreativa möten, kickoffer, produktlanseringar och event. Upp till 220 mötesgäster och 220 nattgäster (fördelat på 109 rum) ryms på brukshotellet. Men häftigast just nu är satsningen på mountainbikeanläggningen. I cykelspåren samsas motionärer eller elitidrottare som tränar inför Cykelvasan som går varje år. Cykelvasan är Sveriges största cykellopp på mountainbike och i år är det sjunde gången som den genomförs. Loppet startar i Sälen och avslutas i Mora, som vinterns klassiska Vasalopp, men finns också i kortare varianter för motionärer och barn.
– Vi har jobbat med våra mountainbikeaktiviteter i fem år, men från januari i år har vi växlat upp. Nio nya cykelslingor med samma färgkodning som används i utförsåkning (svart, röd och blå) står klara till premiären i maj. Vår projektledare för mountainbikeanläggningen och före detta elitidrottaren Magnus Palmgren, står beredd att trissa upp formen på de cyklister som vill få tips och råd kring sin träning, säger Tomas Lindqvist, vd för Högbo Brukshotell.
Som officiell partner till Vasaloppet har hotellet lagt stor vikt vid kvalitén på träningsbanorna. På anläggningen finns 14 olika cykelspår och ett stort antal olika skidspår med olika stigningar, underlag med mera.
– Man kan säga att det finns fyra olika delar i vår cykelsatsning. Vi har nio banor i olika färger, en Vasaslinga, fyra långa crosscountrybanor och en teknikarena där cyklister kan träna hopp och kurvtagning samt vår cykelteknikbana för barn, säger Tomas.
Made in Högbo
Efter en lång eller kort dag i cykelspåren kan gäster ta plats i någon av matsalarna med olika designmiljöer och äta en god middag. Den gastronomiska nivån på restaurangen är så hög att den blivit utvald och är med i restaurangguiden White Guide. Många av råvarorna är odlade och producerade i Högbo genom ett socialt företag som byggt både kalla och varma växthus på över tusen kvadratmeter intill anläggningen. Här finns djuruppfödning, osttillverkning, klassisk frilandsodling och äppellundar.
– På Made in Högbo-odlingar arbetar burmesiska flyktingar från Sandviken som lantbrukare. Vi köper äpplen, bär, dessertostar, lamm, gris, vaktlar och en mängd olika grönsaker från det sociala företaget. För oss betyder det att vi kan erbjuda egengjord julskinka, äppelmust, honung och nyplockad svamp. Alla fräscha råvaror kommer att komma väl till pass när vi öppnar vår nybyggda restaurang med tillhörande butik i maj i år, berättar Tomas.
Made in Högbo-produktionen kom till av en ren slump när matskandalen om hästkött i lasagne blossade upp under 2013. Konsumenter började efterfråga kvalitativ och närproducerad mat i allt större utsträckning. Samtidigt fanns ett stort antal arbetslösa burmesiska jordbrukare i Sandviken och helt plötsligt föll pusselbitarna på plats.
– Med Made in Högbo slår man två flugor i en smäll. Här skapas arbetstillfällen, integration och ekologisk mat. Folk är villiga att betala för kvalitativ mat. Här kan gäster gå ut och se på de välskötta odlingarna och efteråt köpa med sig lokalproducerade varor hem. I vår kundenkät uppger många gäster att det är väldigt kul med de närproducerade varorna, avslutar Tomas.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Skåvsjöholm hotell & konferens Stockholm norra
Konferenspärlor På Skåvsjöholm i Stockholms norra skärgård har man länge arrangerat prickfria möten. Det går som en röd tråd genom hela Skåvsjöholm, en röd tråd av värme och välkomnande. Nu öppnar man upp ännu en dörr och bjuder in privatgäster för firande, umgänge och härliga vistelser.
Nynäs Havsbad Stockholms skärgård
Hälsa & Spa Längst ute på en udde i Nynäshamn hittar du Nynäs Havsbad. I en vacker historisk miljö kan du och din grupp njuta av årstidernas växlingar, fantastiska spa-upplevelser och uppleva havet, havet, havet.