Höga ambitioner på välbevarad herrgård - | Konferensvärlden
Ruders Egendom
Ruders Egendom
Ruders Egendom
Reportage > Höga ambitioner på välbevarad herrgård

Höga ambitioner på välbevarad herrgård

Slott & Herrgårdar Ruders Egendom i Tibro, Kyrkefalla Socken, välkomnar sina besökare till riktigt kulturarv. En historisk atmosfär i naturlig miljö. Inte undra på att stadens invånare kallar Ruder för ett Smultronställe.

16 oktober 2017, uppdaterad: 16 oktober 2017

En av Sveriges bäst välbevarade herrgårdar, Ruders Egendom, håller idag öppet för allmänheten och erbjuder mat, dryck och övernattning. Köket är öppet från måndag till söndag och i vinkällaren hittar man viner från Italien som direktimporterats från utvalda vingårdar.

Övernattar gör man antingen i någon av flyglarna eller något av de fem dubbelrummen i huvudbyggnaden. Totalt finns idag 28 bäddar på anläggningen. Hotellet och restaurangen är öppet året runt och gästerna är allt från älgtokiga tyskar till konst- och historieprofessorer från något universitet.

Skog och möbelcentrum

”Ruda” betyder på gammalsvenska att röja och det var kanske därifrån namnet en gång kom. Ruders Egendom var på sin tid en stor skogsegendom. 

I Tibro fanns det stor anledningen till att fälla träd då samhället länge varit känt som Sveriges möbelcentrum och hemort till bland annat skolan ”Hantverkscentrum”. Med många fortfarande aktiva små möbelsnickerier hittar man här en bygd full av hantverksglädje och byggnadsvård.

Det är lätt att förstå trenden med att bevara och arbeta med hållbara material när man får lyfta på fötterna över de höga trösklarna på Ruder och sätta ner fötterna på ett plankgolv från 1700-talet, röra sig i salongerna med spända papptak och tapeter med antika mönster eller spegla sig i någon av de många kakelugnarnas mässingsluckor. 

Om väggar kunde prata…

Ruder har varit hem åt såväl en kronofogde och landshövding som adliga och borgerliga släkter och fram till 1999 var Ruder en privatbostad. 

Att inte bli kreativ i denna miljön är i princip omöjligt. Det finns inte en rät vinkel, inte ett likadant golv eller rum utan sin speciella charm. Vissa rum och utrymmen har bevarats i sin helhet för att tyst påminna om husets historia. 

Med röda, gula, gröna, blå och vita salongen är det som gjort för den lilla konferensen eller ledningsmötet där man behöver gott om utrymme för workshops eller grupparbeten. 

Ruders tidigare ägare, familjen Dyrssen, var glada i att arrangera fester och blev även inbjudna på kungliga sådana. Porslinet skulle diskas en extra gång, besticken putsas och faten glänsa. Allt skulle vara utan anmärkningar och ge gästerna en fulländad upplevelse. Margareta Dyrssen var perfektionist ut i fingerspetsarna!

Traditionen lever idag vidare

Från hjärtat av närområdet och från hjärtat av köksmästare Sigurd Sivertsen och restaurangchef Joakim Karlsson kommer den mat som idag serveras i det båda matsalarna. 

Det är med stor respekt för såväl råvaror och kulturellt arv som de egentligen “enkla” rätterna skapas, rätter som trots sin enkelhet tar smaklökarna på ett äventyr.

Sigurd och Joakim är till åldern relativt unga, 24 respektive 31 år, men har under sin tid i branschen hunnit utforska mycket. De har tillsammans drivit restaurang för en av Skandinaviens största hotellkoncerner och jobbat för Guide Michelin-restauranger och några av White Guides högst rankade krogar i Sverige.

Duon satsar helhjärtat på sitt värv och har bosatt sig i staden och spenderar så gott som all sin tid med det arbete som krävs för att kunna nå sitt mål: en av Sveriges bästa restauranger. Båda brinner med hjärta och själ för gastronomi, mat, smak och dryck har gedigna utbildningar som underlag och riktmärken för sitt arbete.

Stora satsningar på ekologiskt och närodlat

Att arbeta ekologiskt, närodlat och rättvisemärkt är en självklarhet och på Ruders marker finns planer på att anlägga ett eget grönsaks- och örtland för köket. Då Ruder förr var en handelsträdgård går detta hand i hand med kulturarvet. I närområdet finns otroligt duktiga producenter av kött, mejeri och grönt och köket använder dessa leverantörer där den egna trädgården tar stopp.

I valven på den tegelmurade vinkällaren som finns under södra flygeln lagras viner och champagner men även öl av olika slag från världens alla hörn.

Drycken på herrgården avspeglar maten som lagas och utbudet är brett. I vinkällaren anordnas det också smakprovningar vid efterfrågan.

Höga ambitioner

Joakim Karlsson och Sigurd Sivertsen har höga ambitioner och en tanke om en hållbar gastronomi och ekonomi där miljön inte skall behöva betala priset för onödiga transporter, industriella processer etcetera. Här används det som finns lokalt i första, andra och tredje hand. 

- Vi gör detta för att vi själva älskar det och tycker att det är det roligaste som finns att arbeta med, förklarar de samstämmigt. Och det finns inget bättre än att avnjuta en god måltid med matchande dryck i en unik och så förförande miljö som denna tillsammans med den eller dem du älskar eller någon du vill imponera på och bjuda på affärsmiddag eller konferens, konstaterar köksmästaren och restaurangchefen avslutningsvis. 

Fakta Ruders Egendom:

Till Skövde är det 30 minuter och tåg till Skövde går från Stockholm på två timmar och till Göteborg på en timme. För att komma fram till Ruder kör man genom en 300 meter lång allé bestående av alm, lönn och al. Längst ner växer det sagolika huset med de perfekta proportionerna fram. Först ser man bara entrédörren och senare hela den stora vitputsade huvudbyggnaden med de två flyglarna och svarta plåttaket. 

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.