Konferens i fjällhöga nord - | Konferensvärlden
fjällkonferens
Manchestermorgon i Klövsjö, en del av Destination Vemdalen.
Fjällkonferens
Rolig cykling på Stenrutsleden i Lofsdalen.
Snälltåget rullar in i Åre.
Foto: Åre Media Network
Reportage > Konferens i fjällhöga nord

Konferens i fjällhöga nord

Konferenspärlor Den vackra och vida fjällvärlden bjuder in till effektiva och upplevelserika konferenser med sina många spännande mötesplatser. En fjällstation 1700 meter över havet eller Sveriges största skidort intill den jämtländska Indalsälven – alternativen är lika många som det finns fjälltoppar!

Text: Katarina Niss

31 oktober 2022,

Många gånger är det geografin som avgör var konferensen eller eventet ska genomföras. Nära kontoret med smidiga kommunikationer är ofta ett krav som vi på BokningsBolaget får till oss när vi ska hjälpa till att söka rätt mötesplats till kunden. Ibland kan det dock vara på sin plats att utmana sig och sina medarbetare och då är fjällvärlden ett riktigt stalltips för den som söker de mest oväntade och vackraste platserna för sin konferens.

Kreativa möten på hög höjd

Fjällvärlden erbjuder oanade möjligheter till kreativa möten och annorlunda upplevelser som skapar bestående minnen att bära med sig tillbaka till kontoret. Inte helt oväntat så spelar aktiviteter en viktig roll för en lyckad konferens, det är också ett bra verktyg för att få samman grupper och skapa förutsättningar för ett gott samarbetsklimat. I fjällvärlden finns en mängd olika aktiviteter som inte går att hitta någon annanstans. Ett axplock av aktiviteter är fartfylld snöskotersafari på gnistrande snö, kreativ design och bygge av egen kälke, skrattframkallande basket på snö, glid fram bakom hundspann eller tävla i snowracer nerför guppiga backar. Gemensamt för aktiviteterna är att de ger rika naturupplevelser samtidigt som gruppen får mängder av skratt och skapar gemensamma minnen.

Vi har träffat en expert på vår vackra svenska fjällvärld, Marcus Ståhl, som driver den digitala plattformen Visit Fjällen. Websidan samlar upplevelser och tips för en bättre fjällupplevelse och syftet är att inspirera fler att upptäcka vår vackra fjällkedja. Visit Fjällen är oberoende och skriver om allt som hör fjällen till. 

– Det finns många saker man inte ska missa när man besöker de svenska fjällen! Ska jag ge något tips på aktiviteter för konferensgrupper skulle jag vilja slå ett slag för de enkla grejerna. Besök en fjällstuga och bjud på frasig våffla, försök spana efter norrsken på kvällarna/nätterna eller varför inte ta med hela gänget på en snöskovandring till någon häftig fjälltopp eller kanske ett vattenfall, säger Marcus.

Det kan vara svårt att avgöra vilken av alla vackra fjälldestinationer man ska välja. Marcus menar att varje ort har sina styrkor och det gäller att tänka till vad som fungerar bäst för gruppen. Vilka aktiviteter orten erbjuder och storleken på boende och konferensrum är några av sakerna man bör ta i beaktande vid valet av destination. Vill man hålla ihop gruppen kan kanske en mindre ort vara att föredra, i en stor by kan det lätt bli att folk vill åt olika håll.

Det är inte alltid enkelt att tillfredsställa alla önskemål i en konferensgrupp, särskilt om gruppen är stor. Marcus pekar dock ut några saker som förenklar och förhöjer upplevelsen.

– Oavsett om ni väljer att bo i lägenheter eller stugor är det trevligt om kylen är fylld när ni checkar in, känslan av lyx blir påtaglig och det underlättar för gruppen att allt är förberett och klart, menar han.

Han beskriver även vikten av att välja ut ett antal olika aktiviteter och låta personalen välja.

– Jag tror på att ha vissa aktiviteter i samlad trupp men man behöver inte tvinga alla att åka skoter eller isklättra bara för att en del av gruppen vill det. Andra kanske vill åka skidor eller njuta av en stärkande dag på spa-avdelningen, säger han.

Måltidsupplevelser att minnas

Ett annat element som ofta värderas högt för en lyckad konferens är måltiderna. Arrangera en spektakulär middag som överträffar förväntningarna. På de flesta orter i fjällen erbjuds ofta smått unika måltidsupplevelser.

– Åk pistmaskin till en fjälltopp och ät middag i en toppstuga, eller varför inte servera middagen i en snöigloo. En annan trevlig måltidsupplevelse om ni bor i stuga är en «hemma-hos-kock» som gästspelar, säger han.

Allt oftare väljer företagen klimatsmarta konferenser med siktet inställt på att inte bidra till ökade utsläpp. En fördel med fjällen är möjligheten att samla hela gänget och tillsammans resa med miljövänliga resealternativet tåg vilket även ger gruppen utrymme till att lära känna varandra under själva resan. Fjällen ligger inte precis runt hörnet och man får förbereda sig på att resan kan ta en stund. Passa på att utnyttja restiden genom att sätta deltagarna i arbete redan på vägen upp, kanske i bikupor för kreativa samtal eller utmanande övningar med frågeställningar att fundera över under resan.

– Bokar ni i god tid går det att reservera en egen vagn eller liknande beroende på hur stor gruppen är. Att välja tåget är klimatsmart och samtidigt en härlig upplevelse. Både Snälltåget och SJ kör till fjällen, säger Marcus.

Var varsam med naturen

Den ökade turismen till svenska fjällen har ökat framför allt under pandemin, och det har blivit väldigt populärt med fjällvandring och bestigning av berg.

Under pandemin fick vi inte resa som vi ville och vi tvingades att vara hemma i Sverige. Det gjorde att många nya resenärer fick upp ögonen för fjällen. Det är något Visit Fjällen märkt av.

– Jag upplever att många av de fortsatt kommer att besöka fjällen men kanske inte i samma utsträckning. Sommaren 2022 ser ut att ha ett lägre besökstryck än 2021. Exakt vad det beror på kan man spekulera i men sannolikt är en anledning att vi nu till viss del går tillbaka till gamla resmönster, menar han.

 Att väldigt många väljer att besöka fjällen behöver inte vara ett problem men när vi däremot klämmer in oss på exakt samma ställen i fjällkedjan ser vi exempel på att det kan leda till överturism. Det blir trångt och naturen kan ta stryk. Jämtlandstriangeln och Vålådalen är två exempel som har fått utstå ett extremt slitage de senaste åren.

– Om vi bara sprider ut oss lite mer så finns det gott om vandringsleder, skidbackar och outnyttjade fjäll att upptäcka, förklarar Marcus.

Marcus fem bästa tips på roliga/kreativa/annorlunda aktiviteter för ett företag

  • Vandra med guide. Vi svenskar är dåliga på att anlita guider när vi turistar i Sverige. Det tycker jag ger ett stort mervärde. 
  • Back to basic. På allt fler orter tycker jag mig se kurser i överlevnad, mobilfria dagar i naturen med en yxa i handen. Det tror jag gör gott för många stressade storstadsbor. Ni får tillsammans lära er att tända en brasa, sätta upp tält, laga mat över öppen eld
  • Bygg en snöskulptur eller varför inte i is? Dela in er i grupper och tävla om snyggaste snögubben eller isskulpturen om ni kan komma över isblock. Lokala guideföretag hjälper er!
  • Åk vessla upp på fjället. På många orter finns vesselturer som tar er upp till orörd och vacker fjällnatur. Oftast med en våffelstuga som utflyktsmål.
  • Att åka hundspann är också en mäktig upplevelse, det erbjuds inte på alla orter så kolla upp innan avresa. 

Sök och boka nästa konferens på konferensguiden.se



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.