Martina Haag: ”Man måste våga vara lite modig” - | Konferensvärlden
Martina Haag
Reportage > Martina Haag: ”Man måste våga vara lite modig”

Martina Haag: ”Man måste våga vara lite modig”

Nöje Hon är inte bara författare och skådespelerska. Numera kan Martina Haag också titulera sig regissör. I höst är det premiär för filmen ”Det är något som inte stämmer” och i maj släpps hennes senaste roman. KonferensVärlden har träffat Martina Haag och pratat om mod, drömmar och hennes nyvunna intresse för båtar.

Text: Mia Bornberger

26 april 2023,

I höst är det premiär för filmen ”Det är något som inte stämmer” i vilken du debuterar som regissör. Hur var det att träda in i den rollen?

– Det var som att hoppa fallskärm för första gången och medan jag föll mot marken så läste jag instruktionsboken i hur man hoppar fallskärm! I vanliga fall utbildar man sig till regissör och avancerar sedan via kortfilmer, tv-serieavsnitt och sist, men inte minst, långfilm. Fördelen var dock att jag inte behövde spela proffsig utan jag kunde utan vidare erkänna att jag inte hade en aning om hur man exempelvis gör en 360 graders panorering. Samtidigt hade jag ett team bestående av 42 stycken otroligt rutinerade kollegor omkring mig som hjälpte och stöttade. 

Boken ”Från och med nu” handlar om två kvinnor i 50-årsåldern som träffas på en nyårsfest och ingår en pakt. Inom ett år ska de uppfylla alla drömmar de någonsin haft. Ingenting är för pinsamt, läskigt eller svårt. De ger sig ut på en resa som kommer att förändra dem för alltid. Hur kom du på idén till den boken? 

– Jag gör nog som många författare – gräver där jag står. Min första roman handlar om en arbetslös skådespelare som går och väntar på det stora genombrottet. Jag har varit där själv. ”Från och med nu” handlar om medelålderns våndor. Vid 50 är det många som liksom redan har gett upp och tycker att det mesta ändå är för sent. Det är för sent att börja träna, för sent att lägga undan pengar och så vidare. Men vi har bara ett liv och för att komma vidare behöver vi utmaningar, det handlar också om att ta sig ur sin komfortzon och våga vara lite modig. Det är en livsbejakande bok som förhoppningsvis kan inspirera och fungera som en energikick.

Hur länge har skrivit på den här boken?

– I flera år. Ju äldre jag blir desto längre tid tar det innan jag är nöjd med resultatet. Jag skriver om, och skriver om, och skriver om, och när jag tycker att det är klart då ger jag det till min syster. Som stryker ner det till fyra sidor, haha.

Hur många av drömmarna i boken är dina egna?

– En del, men långt ifrån alla. En av drömmarna är att lära sig köra båt, vilket jag faktiskt nyligen gjort, och det kommer jag aldrig ångra. Det är så fantastiskt roligt och mitt absolut största intresse just nu. Däremot är det andra saker på deras lista som jag inte är ett dugg sugen på, som att skjutas upp i rymden eller lära mig spela säckpipa.  

Nästa år fyller du 60. Hur ser du på det?

– Jag tycker det är rätt skönt faktiskt. Det är mycket härligare att ha en 50-plussares hjärna än en 25-årings. Man värdesätter allting på ett helt annat sätt nu. Sedan är det självfallet så att vissa saker inte är möjliga att göra efter 50. Jag har ju länge drömt om att bli en sån där som åker runt i rosa skiddräkt med blonda flätor som flyger i vinden och gör häftiga volter med en snowboard. Det kommer ju aldrig att hända. Ibland har tåget gått och det är bara att inse. 

Boken handlar om mod. Är du modig?

– Ja, det kan jag nog säga att jag är. Inte så att jag går runt och tänker att jag är det. Snarare så att jag ger mig in i saker fastän jag egentligen inte vågar. Ungefär som i simhallen: trots att man egentligen är skräckslagen redan i trappan på väg upp i hopptornet så tar man språnget från femman ändå till slut. Första gången är jobbigast, sedan blir det lättare för varje gång.

Fakta:
Helen Martina Haag
Ålder: fyller 59 år i juni.
Bor: Stockholm.
Familj: Fyra barn ihop med tidigare maken Erik Haag.
Gör: Skådespelare, författare, regissör.

Taggar/Etiketter
Evenemang  Föreläsare  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.