Med fokus på hotellens säkerhet - | Konferensvärlden
Hotel Gothia Towers i Göteborg
Reportage > Med fokus på hotellens säkerhet

Med fokus på hotellens säkerhet

Hotell Fler och fler hotell arbetar alltmer aktivt med sitt säkerhetsarbete, men det saknades länge en internationell standard för detta. Med syftet att garantera att gästerna ska kunna veta att de bor på ett hotell som jobbar bra med säkerhet, förebyggande för att minimera risker, samt med goda rutiner att ta hand om eventuella incidenter, startades det svenska företaget Safehotels Alliance AB för snart femton år sedan.

23 maj 2016, uppdaterad: 5 oktober 2016

Safehotels Alliance grundades år 2002 och är idag världens enda oberoende certifieringsföretag med inriktning på hotell- och mötesindustrin. Bakgrunden till företaget var insikten om att hotell- och konferensgäster, förutom en mängd andra krav, numera också fäster stor vikt vid hur ett hotell arbetar med olika typer av säkerhetsfrågor.

- Det fanns lokala föreskrifter och en del hotell hade egna standarder för säkerhetsfrågor, men det fanns inte någon internationell hotellstandard som upprätthölls av en tredje part och där såg jag en stor brist, berättar Hans Kanold, som grundade Safehotels Alliance.

Tredjepartscertifiering

För att möta den ökade efterfrågan hos konferensbokare och researrangörer på en konsekvent tredjepartscertifiering, som skulle göra det enklare att identifiera hotell och mötesanläggningar som arbetade med säkerhetsfrågor och kunna jämföra dessa med hotell som inte gjorde det, utvecklade hans nya företag så småningom ”The Global Hotel Security Standard”.

- Jag började göra research och insåg att det fanns många inom rese-, hotell- och säkerhetsbranschen som såg samma hål på marknaden som jag. Och tillsammans med en expertgrupp bestående av hotellchefer, travel managers och säkerhetsexperter från hela världen började vi utarbeta standarden.

All typ av säkerhet

Standarden består i 220 frågor om en lång rad olika aspekter på säkerhet; alltifrån brandsäkerhetspolicy till hjärt- och lungräddningskunskaper hos personalen och det mesta däremellan.

- För oss är det lika viktigt att undvika en hjärtattack som en terrorattack. Det handlar ju framför allt om att skapa förutsättningar för en bra och trygg vardagssäkerhet, menar Hans Kanold.

Gothia Towers först ut

Idag är drygt 40 hotell och konferensanläggningar i Sverige certifierade. Det allra första hotellet som fick sin certifieringsstämpel var Hotel Gothia Towers i Göteborg.

- Gothia Towers har ju väldigt många internationella besökare som delvis ställer väldigt höga krav på säkerhetstänkandet, så man var tidigt ute i detta arbete och blev världens första hotell att belönas med ”Safe Hotels Certificate”.

Stora internationella hotellkedjor

Efter att ha etablerat certifikatet i Sverige och godkänt ett antal ytterligare hotell lyfte man blicken ut i världen och kunde snart certifiera stora hotell i exempelvis Istanbul, Hong Kong och Nairobi med sin ”Global Hotel Security Standard”.

År 2014 blev The Carlson Rezidor Hotel Group den första stora internationella hotellgruppen att underteckna ett certifieringsavtal med Safehotels.

Fortsatt stark utveckling

Förra året certifierades hotell i 34 olika länder och i år kommer man att göra detsamma i ungefär 60 länder.

- Det finns ju så många fördelar för ett hotell att certifiera sig: att hotellet får en kvalitetsmärkning av sitt säkerhetsarbete och anläggningen blir tryggare för gästen, att risken för olyckor minskar och att gäster som föredrar tryggare hotell får lättare att välja är bara några av dem, konstaterar Hans Kanold avslutningsvis.

Fakta:
Standarden består av 220 kontrollpunkter och spänner över följande områden:
- Processer, rutiner och dokumentation
- Utbildning och organisation
- Säkerhetsutrustning
- Brandskyddsutbildning och -utrustning
- Sjukvårdsutbildning och -utrustning
- Krishantering

Läs mer om Gothia Towers eller sök enkelt fram andra Safehotelscertifierade hotell på Konferensguiden.se. Här erbjuds ni dessutom kostnadsfri bokningshjälp för konferenser, möten och event.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.