Med världen som mötesplats - | Konferensvärlden
Reportage > Med världen som mötesplats

Med världen som mötesplats

Event Resor världen över, nobelmiddagar och möten med folk från hela världen. Som informationschef och sedermera kronprinsessans hovmarskalk befann sig Elisabeth Tarras Wahlberg vid den svenska kungafamiljens sida under mer än tre decennier. Vid 58 års ålder bestämde hon sig för att byta bana och är i dag lika aktiv som någonsin förr – styrelse och konsultuppdragen trillar in.

Mia Bornberger

19 oktober 2018,

Foto: Mia Bornberger

Trots att det gått tio år sedan du lämnade in slottsnycklarna förknippas du fortfarande starkt med kungafamiljen. Saknar du ditt arbete vid hovet?

– Nej jag gör egentligen inte det – men jag kan sakna arbetsgemenskapen. Jag trivdes verkligen med mitt jobb, men allt har sin tid. Det är bra att sluta medan både man själv och kollegerna fortfarande tycker det är roligt att man är där. Jag närmade mig 60 och hade liksom två val: antingen stannar jag till pensionen eller så tar jag chansen att hinna med fler saker i livet. Och så blev det.

Det sägs att du aldrig har duat kungen, stämmer det?

– Jadå. Och det är inte alls så konstigt som det kanske låter. Kungen blir ju som motsvarande ett förnamn. Kronprinsessan Victoria och jag är däremot du med varandra privat men aldrig i officiella sammanhang, där är hon alltid kronprinsessan. Och det handlar helt enkelt om respekt för ämbetet. Man tydliggör hennes roll som ambassadör, både för kungahuset och för landet.

Nobelfester, banketter och kungliga middagar, du har deltagit i ett otal. Finns det någon tillställning som etsat sig fast?

– Jag har alltid hyst stor respekt för Nelson Mandela och hans livsvärv. Under sin avskedsturné i Europa besökte han Stockholm och den middagen var verkligen speciell. När han trädde in i rummet så kunde man känna historiens vingslag, det glömmer jag aldrig.

Du bor på Lidingö men lever också en del av ditt liv i en by i södra Frankrike. Hur är det med franskakunskaperna?

– De är hyfsade, jag ville ju bli tolk en gång i tiden. Tom, min käresta, och jag åker ner fem, sex gånger per år och det är alltid lika roligt att komma dit. Det tar en dag att komma igång och prata, sedan flyter det på. Dessutom bättrar man på ordförrådet lite för varje gång.

På tal om språk. 2009 arbetade du som rådgivare åt emiren av Qatar. Lärde du dig någon arabiska?

– Nej, och det sörjer jag. Men jag hade väldigt oregelbundna arbetstider, det var helt omöjligt att pressa in språkstudier i den kalendern.

Du gick ut skolan med toppbetyg men har beskrivit den tiden som plågsam.

– Ja, i folkskolan hade jag en elak klasskamrat och jag önskar att jag visste var hen tagit vägen. Under åren har jag hoppats att personen skulle höra av sig, men ännu så länge har jag inte hört något. Jag tycker det är förfärligt med mobbing och lider verkligen med dem som blir utsatta. På den tiden var jag ganska osäker och tystlåten, men det stoppade mig dock inte från att som 15-åring ensam resa till min pappas släktingar i Tyskland för att lära mig språket. Det är jag lite stolt över idag.

Vad vill du göra som du inte hunnit med?

– Jag älskar att skriva och skulle gärna författa en roman. Och så vill jag lära mig måla. För en tid sedan köpte jag block, färger och penslar och nu har jag, trots att det egentligen inte passar min otåliga läggning, precis avslutat en kurs i teckning med pastellkritor. Vad gör man inte för konsten.

Elisabeth Tarras Wahlberg
Ålder: 68 år.
Familj: Två vuxna döttrar, Filippa och Louisa från ett tidigare äktenskap, livskamraten Tom Hedelius, taxen Sigge (mycket viktig familjemedlem).
Bor: Lidingö.
Gör: Driver konsultföretag, skriver krönikor i tidskriften Connoisseur och är ordförande för Postkodstiftelsen, vars uppgift är att ekonomiskt stödja olika projekt som främjar en positiv samhällsutveckling. Sitter i styrelsen för Nordens Ark, som arbetar med utrotningshotade djur, samt i Millesgårdens Vänners styrelse.

Taggar/Etiketter
Bröllop & fest  Evenemang  Stockholm  


Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.