MTR förenklar och utmanar med resenären i fokus - | Konferensvärlden
Reportage > MTR förenklar och utmanar med resenären i fokus

MTR förenklar och utmanar med resenären i fokus

Hållbarhet & Miljö MTR Express i Sverige är en innovativ uppstickare i en väldigt traditionell svensk tågbransch. Sedan drygt ett år tillbaka kör man snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm 90 gånger i veckan, med tre stopp i Herrljunga, Skövde och Södertälje.

26 maj 2016,

Hongkongbolaget MTR Express firade nyligen ettårsdagen för företagets snabbtågstrafik i Sverige. Det första tåget avgick den 21 mars 2015 mellan Stockholm och Göteborg och efter det har etableringen på den svenska marknaden gått rekordsnabbt.

Stor marknadsandel

På tolv månader har det nya tågbolaget tagit uppskattningsvis 15-20 procent av marknaden för snabbtågstrafik mellan Göteborg och Stockholm.

- Vi har på väldigt kort tid uppnått imponerande resultat, men vi är ett bolag som vill fortsätta att bygga verksamheten tillsammans med våra kunder, berättar företagets VD Johan Söör. I detta arbete lägger vi stor vikt vid att vara flexibla och kundorienterade och vår strävan är att alltid försöka hitta lösningar som passar varje kund.

Nöjda kunder

MTR har tolv procentenheters högre punktlighet än SJ:s snabbtåg på sträckan Stockholm-Göteborg och är lika punktliga som SAS och Norwegian på samma sträcka, något som - tillsammans med en hel del annat - har resulterat i många nöjda kunder.

- Vår kundnöjdhet är på enastående 92 procent. Förutom vår punktlighet uppskattar våra kunder också att våra snabbtåg genererar cirka 40 procent lägre klimatpåverkan än X2000, samtidigt som våra biljettpriser i snitt är ungefär 20 procent lägre än SJ:s, konstaterar Johan Söör.

Antalet medarbetare har under det gångna året ökat från åtta stycken till knappt 90 personer och även medarbetarnöjdheten ligger mycket högt: 97 procent i den senaste undersökningen.

Nya schweiziska tåg

Sex nytillverkade tåg har levererats från Schweiz på utsatt tid och rullar nu för fullt i trafik. Antalet resande har gått från noll till långt över en kvarts miljon, med en bokningstakt som ökar för varje vecka som går.

Och inte minst på konferensmarknaden och i affärsresesegmentet har MTR många intressanta produkterbjudanden. Så finns exempelvis MTR-tågens särskilda sviter om åtta platser som möjliggör olika typer av mindre möten, alltmedan färden går i snabbt tempo mellan Sveriges två största städer.

I början av april lanserade man också den uppdaterade 1 KLASS PLUS-biljetten, som bland annat erbjuder förbättrad mat och ännu enklare ombokningsfunktionalitet.

Nekas tillträde till bokningssystemet

Men det svenska bokningssystemet för tågbiljetter har man ännu inte fått tillträde till.

- Det finns mycket att säga om utmaningarna kring att etablera ett nytt tågbolag i en marknad där SJ haft monopol i 150 år. Ett exempel är att är SJ.se är den helt dominerande biljettförsäljningskanalen i Sverige. Denna hemsida säljer alla andra tågbolags biljetter men nekar fortfarande oss att sälja våra där, konstaterar Johan Söör avslutningsvis.

Fakta:
MTR-koncernen, med bas i Hongkong, är ett av världens största företag inom spårbunden kollektivtrafik och infrastruktur. MTR har verksamhet i Asien, Australien och Europa. Sedan november 2009 ansvarar MTR för drift och underhåll av Stockholms tunnelbana på uppdrag av SL och i mars 2015 startade MTR Express snabbtågstrafik mellan Göteborg och Stockholm.

 

 

 

 Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.