Planera för stora moten – så lyckas du - | Konferensvärlden
Annexet, Stockholm
Foto: Stockholm Live
Södra Teatern, Stockholm
Foto: Stockholm Live
Artipelag, Stockholms skärgård
Oscars teatern, Stockholm
Jönköping Konsert & Kongress
Uni3 by Geely, Göteborg
Skogshem & Wijk, Lidingö Stockholm
TanumStrand, Grebbestad
Reportage > Planera för stora moten – så lyckas du

Planera för stora moten – så lyckas du

Stora möten Att ordna en konferens eller ett möte kräver naturligtvis alltid mycket planering, organisation och förberedelser. Och ska man dessutom arrangera en konferens för flera hundra, kanske tusen deltagare, behöver man dessutom tänka på en rad ytterligare saker. Vad är viktigast att ha i åtanke när du börjar planera? Vad bör du tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Här får du råd inför ditt nästa stora möte och tips på ett antal svenska konferensanläggningar som kan ta emot stora grupper.

Text: Marie Smedberg Byh

24 april 2024,

För företag med många anställda som vill samla all personal, eller för företag som konfererar med sina kunder, krävs anläggningar som kan husera stora grupper med gäster. Och även om det är långt ifrån alla som har den möjligheten, finns det ett antal mötesplatser runtom i Sverige med erfarenhet av logistik och tekniska lösningar för det stora mötet.

BokningsBolaget har lång erfarenhet av att hjälpa företag med att hitta rätt konferensanläggning för sitt möte, oavsett om det gäller det lilla mötet eller den stora konferensen på flera hundra deltagare. Företagets mötesexperter har enorm kunskap inom mötes- och konferensbranschen och har besökt majoriteten av landets konferensanläggningar. BokningsBolaget erbjuder även hjälp med administration och deltagarhantering vid större konferenser och kongresser, då det är många detaljer som ska klaffa för att helheten ska fungera.

Att vara ute i god tid är a och o när man ska arrangera en stor konferens med flera hundra deltagare, menar Marika Rosén, mötesexpert och konferenssäljare på BokningsBolaget med mångårig erfarenhet av att hjälpa företag att boka möten, konferenser och kongresser.

– Jag skulle säga att man minst behöver ha ett års framförhållning om man ska boka en konferens för över 100 deltagare. Maj och september är dessutom alltid populära konferensmånader, så önskar man mötas under denna period behöver man vara ute i extra god tid, säger Marika.

Att välja rätt konferensanläggning för sin konferens tar ofta tid. De flesta väljer att besöka en eller flera anläggningar innan de gör sitt val, vilket BokningsBolaget alltid rekommenderar när det gäller stora möten.

– Det som brukar vara avgörande för kunderna är priset. Oftast är det lättast att få bra pris i början av veckan, under måndag till tisdag, vilket kan vara viktigt att känna till om budgeten är tight, förklarar Marika. Men även bemötandet på plats är enormt viktigt och många uppskattar flexibilitet, både när det gäller lokaler och personal.

Många värdesätter givetvis också god mat och allmänna utrymmen för att kunna umgås i mindre grupper samt för att kunna socialisera efter konferensen.

– För majoriteten av dem som bokar är även det geografiska läget viktigt. I storstäderna är det alltid hög efterfrågan men även nära Arlanda är det populärt att konferera för att resvägen ska vara så kort som möjligt för de flesta deltagare. Andra som bokar söker i stället ett naturskönt läge på landet där medarbetarna stannar kvar under hela vistelsen och inte kan ”smita ut på stan” för att kunna maximera tiden tillsammans och få umgås ordentligt, berättar Marika.

Upplägget för stora möten varierar alltid beroende på mötestyp, om det är företagets anställda som ska konferera tillsammans eller om det är ett event med kunder. De flesta av BokningsBolagets kunder bokar dock en konferens från lunch-lunch, vilket innebär att deltagarna anländer till anläggningen kring lunch den första dagen och reser tillbaka efter lunch den andra dagen.

– Den vanligaste missen som görs när man planerar för en konferens är att schemat blir alldeles för tight. Det är viktigt att inte glömma bort att schemalägga för egen tid också, säger Marika.

I Sverige finns det inte speciellt många anläggningar som kan ta emot flera hundra deltagare, därför väljer ofta de företag som återkommande bokar stora möten att återvända till mötesplatser där de har varit nöjda tidigare. De flesta är dock alltid intresserade av att höra vilka alternativ som finns och om det har tillkommit några nya anläggningar. Nybyggda anläggningar med modern teknik och flexibla lösningar är populära för stora möten, konferenser och kongresser. 

Några anläggningar som klarar fler än 500 deltagare

1910 Event, Malmö

Annexet, Stockholm

Aronsborg, Bålsta

Arken Hotel & Art Garden Spa, Göteborg

Artipelag, Stockholms skärgård

Avicci Arena, Stockholm

Billingehus, Skövde

China Teatern, Stockholm

Clarion Hotel Post, Göteborg

Clarion Hotel Sign, Stockholm

Clarion Hotel, Stockholm

Clarion Hotel Arlanda Airport

Conventum, Örebro

Djurönäset, Stockholm

Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

Jönköping Konsert & Kongress, Jönköping

Gothia Towers, Göteborg

Grand Hotel, Stockholm

Gävle Konserthus, Gävle

Helsingborg Arena

Holiday Club Åre

Hotel Rival, Stockholm

Hotell Södra Berget, Sundsvall

Hotel Tylösand, Halmstad

Karlstad CCC

Kulturens Hus, Luleå

Lindholmen Conference Centre, Göteborg

Linköping Konsert & Kongress

Louis de Geer Konsert & Kongress, Norrköping

Münchenbryggeriet, Stockholm

Nordkalotten Hotell, Luleå

Oscarsteatern, Stockholm

Quality Hotel Friends, Solna

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg

Runö Möten & Events, Stockholm

Scandic Hotel Infracity, Upplands-Väsby

Skogshem & Wijk, Lidingö

Stenungsbaden Yacht Club, Stenungsund

Stockholm Waterfront Congress Centre

Södra Teatern, Stockholm

TanumStrand Spa & Resort, Grebbestad

Umeå Folkets Hus

Uni3 by Geely, Göteborg

Uppsala Konsert & Kongress

Vadstena Klosterhotell

Viking Line

Planerar du för en stor konferens och behöver rådgivning och bokningshjälp? Kontakta BokningsBolaget på 020-10 00 59, bokning@bokningsbolaget.se eller besök söktjänsten konferensguiden.se.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.