Samisk oas mitt i Åre - | Konferensvärlden
Thomassons Gård
Thomassons Gård
Thomassons Gård
Reportage > Samisk oas mitt i Åre

Samisk oas mitt i Åre

Konferenspärlor Ett stenkast från skidliftarna och det livliga torget mitt i Åre ligger ett av den populära fjällbyns allra äldsta hus, Thomassons Gård.

25 november 2016, uppdaterad: 25 november 2016

För exakt hundra år sedan, 1916, flyttade renägaren och den berömde Årefotografen Nils Thomasson till det gula trähuset med den hänförande utsikten över Åresjön och Renfjället. Åre var då inte bara en växande turistort, utan även en strategiskt viktig plats för alla samebyar runt Åreskutan. Och i Thomassons Gård träffades samerna för att diskutera rennäringsfrågor och strategier för att öka kunskapen om, och tillvarata, samernas rättigheter.

En annorlunda fjällupplevelse

Gården drivs idag av Samiska Upplevelser i Åre AB, ett företag som ägs av samer med fotfäste i både traditionella och kulturella näringar, och med stora kunskaper om och tillgång till unika samiska miljöer.

– Åre är så mycket mer än man kan tro vid första anblicken. Sedan urminnes tider har området varit en samisk kulturbygd där vi bott och bedrivit våra näringar. Hos oss på Thomassons Gård har Årebesökaren möjlighet att upptäcka saker som man inte ser annars och kanske inte ens visste fanns, berättar Jerker Bexelius, en av ägarna till Samiska Upplevelser i Åre AB.

Thomassons Gård erbjuder sina gäster en lugn och harmonisk miljö – mitt i det pulserande Åre – och välkomnar bara ett sällskap i taget, som kan välja att hyra huset för självhushåll eller med allt serverat.

Ombonad hemkänsla

På husets entréplan finns sällskapsrum med kakelugn, soffgrupper och ett stort bord med plats för arbete eller sällskapsspel. En ombonad, vacker och samiskt inspirerad miljö!

Här finns också husets hjärta: verandan och köket. Sprakandet i den öppna spisen möter gästen som kommer hem – för det känns verkligen som att komma hem – och det gemytliga köket inbjuder till goda och trivsamma måltider. Kanske vill man laga mat tillsammans med gårdens kock som guide? Och varför då inte utgå från det spännande samiska köket!

Plats för kreativitet och aktivitet

Runt konferensbordet sitter 16-20 personer bra och bekvämt och det finns även ett mindre grupprum i lilla biblioteket.

– Men de bästa idéerna kan lika gärna födas framför kakelugnen som över en kopp kaffe vid konferensbordet. Hos oss finns alla möjligheter till kreativa och teamskapande möten och vi gör allt för att skräddarsy konferensen efter de behov som just våra gäster har, förklarar Jerker Bexelius.

Vill man aktivera sig utanför konferensen, finns nästintill obegränsade möjligheter i Åre året om. På sommaren har byn vuxit till ett vandrings- och cykelmecka och på vintern finns naturligtvis ett stort utbud av såväl längd- och utförsåkning som möjlighet att köra skoter i och runt byn.

Vårdar det samiska kulturarvet

På Thomassons Gård erbjuder man även en mängd olika aktiviteter kopplade till det samiska kulturarvet. Varför inte sova en natt på renskinn bredvid en sprakande eld i en traditionell torvkåta? Eller följ med på en utflykt till fjället som för samerna är ett kulturlandskap, som man brukat sedan urminnes tider och som man kommer att fortsätta leva av, med och för.

– Vi vill ju gärna att våra gäster ska ha fått med sig något litet extra av sin upplevelse av Åre; en djupare kunskap om området och de samiska traditionerna, naturligtvis tillsammans med den hemtrevliga och personliga atmosfären hos oss på Thomassons Gård, förklarar Jerker Bexelius avslutningsvis.

Fakta om Thomassons Gård

Thomassons Gård har sex dubbelrum med tolv bäddar. Det finns också sju lägenheter i en fastighet på samma gård, samt en åttabäddslägenhet i närheten av gården. Totalt kan man husera cirka 50 personer, men kök, matsal, sällskapsoch konferensrum är anpassade för cirka 20 personer.

Läs mer om och boka din konferens på Thomassons Gård på Konferensguiden.se

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.