Smögen Hafvsbads skaldjursbuffé lockar bloggare från hela världen - | Konferensvärlden
Reportage > Smögen Hafvsbads skaldjursbuffé lockar bloggare från hela världen

Smögen Hafvsbads skaldjursbuffé lockar bloggare från hela världen

Konferenspärlor Sedan förra sekelskiftet har gäster från hela landet vallfärdat för att prova de berömda tångbaden och vila upp sig på Smögen Hafvsbad. Idag erbjuder anläggningen en gastronomi som attraherar italienska matbloggare, skärgårdsaktiviteter, golf och så klart en milsvid havsutsikt.

12 maj 2015, uppdaterad: 4 juni 2015

Sommaren år 1900 föddes hotell Smögens Hafvsbad, kurort och mötesplats. Dåtidens jetset jublade över det nya vattenhålet i Bohuslän och Hafvsbadet blev snabbt ett av säsongens måsten – framförallt för storstadsbor som kom hit för att "rekreera sig efter vinterns intellektuella ansträngningar".
– Många vallfärdade till vår kurort för att vila upp sig. Många provade det berömda tångbadet och renade sig i det salta havsvattnet. Ett tag blev det så populärt att när rummen inte räckte till hyrde fiskemännen ut sina hus till badgästerna och flyttade ner i sina granitkällare, berättar Jan Skoglund, vd för Smögen Hafvsbad.

Det finns många historier om badet och alla personligheter som gästade Hafvsbadet. Just här i Smögen debuterade nationalskalden Evert Taube som scenartist och gjorde till sin egen förvåning stor succé med två slutsålda hus med en entréavgift på två kr. Egentligen var Evert utsänd som tidningsreporter för att skriva om sillfisket, men det blev storm och fiskemännen var tvungna att stanna i hamn och bytte fisketuren mot en visafton med den sjungande reportern.
– Alla hotellrum är döpta efter en Smögenpersonlighet. Historier och bilder finns i varje rum, tack vare Smögens hembygdförenings som har lånat ut bilder och texter till oss, berättar Jan.

Just Bohuslän är världskänt för sitt kvalitativa fisk- och skaldjursutbud. Något som gäster snabbt märker när de öppnar anläggningens restaurangmeny. Restaurangen är certifierad medlem i Västsvensk Mersmak, som är ett kvalitets- och utvecklingsprogram för västsvenska restauranger, vilket höjer ribban på maträtterna.
– Vi jobbar nästan helt uteslutande med lokal mat och skaldjur och fisk som är fiskat i havet utanför dörren. Föreningen tar maten på allvar och många gäster är intresserade och fokuserade på vad de äter, berättar Jan Skoglund.

Allt fler gäster får upp ögonen för Smögen Hafvsbadets mat, såväl kända stjärnkrögare som matintresserade
– Vi märker också att alltfler europeiska gäster hittar till oss tack vare vår goda mat. Snart gästar oss två stora matbloggare från Italien som kommer för att prova vår mat och de bohuslänska skaldjuren.

Aktivitetsmässigt finns en hel meny av aktiviteter för konferensgäster som vill berika vistelsen. Ett måste är att prova spaets tvagningsritual från tiden det begav sig. Eller tångbadet med handplockad tång. Badet ska enligt utsago vara muskelavslappnande och rensa ut kroppens slaggprodukter. Utöver det finns ett stort antal fartiga aktiviteter att välja emellan – som av naturliga skäl går i skärgårdens tecken såsom; kräftskiva på en egen ö, sillprovning med nubbe, ostron och champagneprovning, kallbad i Makrillviken eller skaldjurssafari.
– Att vittja hummertinor och sedan koka de nyfångade humrarna som man sedan äter på någon ö i närheten är exotiskt. Man kommer väldigt nära naturen genom skärgårdsaktiviteterna och just nu finns det gott om säl i våra vatten. De simmar så nära att man kan se dem från Smögenbryggan. Som Stockholms Skansen, fast på riktigt, skojar Jan Skoglund.Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.