Waterfront vässar den hållbara profilen - | Konferensvärlden
Reportage > Waterfront vässar den hållbara profilen

Waterfront vässar den hållbara profilen

Hållbarhet & Miljö Stockholm Waterfront Congress Centre och Radisson Blu Waterfront Hotel tar sig ut på andra sidan pandemin med tydliga mål i sikte.
– Tillsammans med våra gäster, i en nära dialog, kommer vi utveckla både själva mötesupplevelsen och klimattänket ytterligare. Det är vårt fokus, säger vd:n Sam Holmberg, nytillträdd vd för det spektakulära hotell- och konferenskomplexet.

Text: Mia Bornberger

19 april 2022,

Panoramautsikten över Riddarfjärden och Stadshuset är svårslagen. Likaså det ultimata läget, vägg i vägg med Centralstati-onen och alla dess transportmöjligheter. Med tåg från Arlanda nås konferensanläggningen på 20 minuter och hela Stockholms innerstad ligger inom promenadavstånd, direkt utanför entrén. Hotell- och konferenskomplexet Stockholm Waterfront stod färdigt år 2011 och är numera ett självklart inslag i stadsbilden. Med sin djärva design har det kommit att bli en sevärdhet i sig.

– Vi har många internationella kunder som inte har någon direkt koppling till just Sverige, men det centrala läget i kombination med en fascinerande byggnad med tydlig hållbarhetsprofil attraherar konferensgäster, säger Sam Holmberg som nyligen tillträtt som vd för Radisson Blu Waterfront Hotel, Stockholm Waterfront Congress Centre samt systerhotellet Radisson Blu Royal Viking Hotel.

En hållbarhetsprofil skulle man också kunna kalla Sam Holmberg, som inte är vilken vd som helst – utan en nygammal sådan. Han var med redan vid byggstarten år 2008 och satt sedan vid rodret ända fram till 2018. Med det i bagaget har Sam Holmberg en gedigen kunskap om anläggningen, och han kan också se på den med nya ögon.

– Jag har under fyra års tid arbetat med helt andra projekt och mycket har hänt här under den perioden. Det är nu oerhört spännande att vara en del av verksamheten igen, det blir som ett slags Stockholm Waterfront 2.0.

Maten serverad av ledningsgruppen

Radisson Blu Waterfront Hotel och Stockholm Waterfront Congress Centre bildar tillsammans ett magnifikt komplex och ytmässigt omfattar kongressdelen motsvarande fyra fotbollsplaner fördelade på sju våningsplan. Med flyttbara väggar kan lokalerna enkelt anpassas för att passa alla typer av evenemang, från det lilla intima mötet till företagseventet, mässan eller konserten. Det är lika flexibelt som omfångsrikt. 

– I det här rummet där vi nu sitter har vi haft allt från fantastiska konferensmiddagar till nattklubb, fönstren från golv till tak ger en magisk utsikt över Stockholm och vattnet. Sedan är det, bokstavligen, högt i tak här och då menar jag inte bara lokalerna i sig utan också hur vi arbetar. Ett konkret exempel var en bankett där jag bad ledningsgruppen, vilket självfallet också inkluderade mig, servera maten till gästerna. Det var oerhört uppskattat, både hos oss som jobbar här och hos gästerna. Man får en förståelse för allas olika roller, vilket är väldigt viktigt tycker jag.

Fönsterfasaden fångar upp solenergi

Radisson Hotel Group håller fanan högt vad gäller arbetet kring hållbarhet och klimatpåverkan och man har en global gemensam strategi kring de frågorna. Utsläppsneutrala möten är en hygienfaktor, plastförpackningar ett minne blott och maten är närproducerad så långt det är möjligt. Därtill kan läggas alla de energibesparande innovationer som just den här anläggningen hyser. Ventilationssystemet förflyttar och fördelar värmen mellan olika byggnader och hela anläggningen kyls ner med vatten från Mälaren som lagras i form av is i källaren. Fönsterfasaden fångar upp solenergi som används till att värma vatten och detektorer känner av och reglerar golvvärme, lampor och ventilation när en lokal eller ett rum inte används.

– Våra system anpassar värme, luft, ljus och ventilation efter antalet personer som befinner sig här – totalt eller enskilt i någon av lokalerna. Just nu bygger vi om och tar ett grepp om belysningen för att bli ännu mer energieffektiva. Det här var ett miljövänligt hus redan när det byggdes, det var ju hela tanken, men eftersom teknik hela tiden utvecklas så är det ett ständigt pågående projekt.

Pandemin har möblerat om i agendor och mötesrum. Hur ser era prioriteringar ut framöver?

– Pandemin har satt spotlighten på flexibilitet, möjligheten att kunna ändra och ställa om snabbt vid behov. Prioriteringarna hos kunderna har också förändrats. I botten finns ju alltid det basala, det vill säga fungerande logistik och lokaler samt ett personligt och trevligt bemötande. Men vi behöver bli ännu mer lyhörda för vad gästerna vill få ut av sitt möte, vilka är deras förväntningar, frågeställningar och önskemål, och hur erbjuder vi på bästa sätt anpassade flexibla lösningar.

Och den nya, numera väl inarbetade, ordningen med digitala möten? 

– Möten på distans är inget nytt. De första kamerorna kom in i mötesrummet redan på 1990-talet, men folk har fortsatt att mötas fysiskt ändå. Hybridmötena kommer fortsätta att utvecklas, helt klart, men det digitala kommer aldrig kunna ersätta fysiska möten fullt ut. Det är min fasta övertygelse.

Stockholm Waterfront Congress Center
Radisson Blu Waterfront Hotel och Stockholm Waterfront Congress Center bildar tillsammans Stockholms största konferensanläggning. Konferensdelen rymmer 24 konferensrum i varierande storlek inklusive en stor kongresshall med plats för upp till 3 000 gäster. Hotellet har 414 magnifika rum med hög standard samt tre exklusiva sviter (plus 459 rum på Radisson Blu Royal Viking Hotel rakt över gatan). Receptionen är bemannad dygnet runt.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.