Wiks slott – en mötesplats för natur och kultur - | Konferensvärlden
Wiks Slott
Wiks Slott
Wiks Slott
Wiks Slott
Wiks Slott
Reportage > Wiks slott – en mötesplats för natur och kultur

Wiks slott – en mötesplats för natur och kultur

Slott & Herrgårdar Strax utanför Örsundsbro, cirka två mil sydväst om Uppsala, hittar man en liten konferenspärla. Wiks slott har sedan ett par år öppnat upp sina salar och sin vackra park, och bjuder nu på sin mångåriga kunskap kring konferenser och möten för en bredare målgrupp.

Text: Helena Wikström

19 mars 2024,

Wiks slott ägs av Region Uppsala och har länge varit regionens interna konferens- och utbildningsanläggning. För ett par år sedan kom uppdraget att öppna upp Wiks slott både som besöksmål för allmänheten och för externa konfererande företag.

–  Området runt slottet är helt fantastiskt! Alldeles vid Mälaren med en park som ingår i Natura 2000 med gamla ekar, hassellundar och vindlande stigar. Betesdjur håller markerna öppna och här finns en gammal äppellund med 100-åriga träd, berättar slottschef Marie Berglund.

Wik har i alla tider lockat både romantiker, friluftsmänniskor och naturälskare. Det sagolika slottet, som började byggas på 1400-talet, är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar, och i området

finns en folkhögskola med inriktning på konst och musik – Wik är verkligen en levande kulturplats.

– Våra femton konferens- och grupprum återfinns både i slottet och den intilliggande byggnaden Stenhuset, och runt slottet ligger tre hotellbyggnader med 50 hotellrum och sammanlagt 88 bäddar, berättar Marie vidare.

Den största lokalen, Riddarsalen, fungerar både som festsal och som konferenslokal för grupper upp till 120 personer och är utrustat med ett komplett ljudsystem med trådlösa mikrofoner och en hörslinga. Övriga konferens- och grupprum är lämpliga för grupper på mellan 6-50 personer och är utrustade med både projektorer och datorer. I slottet ligger också den stora matsalen men ytterligare en matsal återfinns i en annan byggnad, med fantastisk utsikt över den glittrande Lårstaviken.

– Intill den här matsalen finns en underbar uteplats för varma dagar och vill en grupp äta sin middag i avskildhet så kan man boka hela den här matsalen, förklarar Marie.

De gamla äppelträden förser slottet med en rik skörd av härliga äpplen som tas tillvara och mustas. I den stora trädgården odlar man för fullt och är under sommarsäsongen självförsörjande på grönsaker, och nu byggs det ett växthus för att förlänga säsongen längre in på hösten.

– I slottet finns också en gammal matkällare så vi kan förvara både de rotfrukter vi skördar och saft och sylt som vi gör här, fortsätter Marie.

Läget, på landet med en mängd lokala entreprenörer, gör att man har en stor och viktig tillgång till lokalproducerade råvaror och färdiga produkter som nötkött, ostar, ägg och spannmål. Med så mycket fina råvaror så är ambitionerna i köket höga och är ofta inspirerade av de asiatiska köken.

– Många av våra besökande grupper önskar sig lite lättare mat, och en av våra aktiviteter är en matlagningskurs tillsammans med våra specialutbildade sushikockar, berättar Marie.

Sushi, vinprovning, chokladprovning eller varför inte en pärlprovning. Parken lockar till sköna promenader och reflekterande stunder och nu arbetar man med att föra in konst i parken, både i temporär form och i permanenta installationer. Natur och kultur i ett rogivande paket. Ett besök på Wiks slott handlar om att uppleva lugn och ro. Det handlar om insikter och utsikter om hur man själv mår, hur bolaget mår och hur man tar sig vidare.

– Vi värnar om vårt slott och dess historia. Vi värnar om naturen och vi värnar om människan. Vi säljer inte en quick-fix, utan det är genomtänkt det som vi erbjuder här, avslutar Marie.

Fakta:
Wiks slott ligger ca två mil sydväst om Uppsala. En konferenspärla som nu står redo för grupper på upp till 120 personer. Slottet, vars grund utgörs av en medeltida borg, bjuder in till vackra salar, matsalar, äppellundar och en vacker park. 88 hotellbäddar i en kulturhistorisk miljö som ger energi och skapar lugn och ro och ett kök som bygger på ett samarbete med lokala matvaruproducenter.

Läs vidareSe alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.