Kajsa Bergqvist vill berätta vinets historia
Mat & dryck Efter en lång karriär inom friidrotten har Kajsa Bergqvist lagt spikskorna på hyllan för att förverkliga en annan dröm; att starta vinimportbolaget Kajsa Wines. Nu kan företagsgrupper boka en vinprovning med en av Sveriges främsta höjdhoppare genom tiderna.
Text: Astrid Feldreich
31 januari 2011, uppdaterad: 12 juni 2013
För tre år sedan insåg friidrottsstjärnan Kajsa Bergqvist att motivationen inte fanns där längre. Hon bestämde sig för att satsa på sitt stora intresse för vin i stället för OS 2008. I dag är hon utbildad sommelier och har startat vinimportbolaget Kajsa Wines. Förutom att driva eget företag, leda fem till sex vinprovningar varje månad och föreläsa om sina idrottsframgångar och nya världens viner är hon styrelseledamot i företaget Cerfour Wine&Beverage, som tillverkar och säljer vin förpackat i engångsglas av plast. Dessutom reser hon ofta till sina vinproducenter i bland annat Sydafrika, Bordeaux och Champagne samt besöker befintliga och potentiella kunder på restauranger och hotell. Som om inte det vore nog är hon UNICEF-ambassadör. När KonferensVärlden träffar Kajsa på hennes kontor i Stockholms innerstad är hon nyss hemkommen från Sydafrika där hon besökt en av företagets 13 vinodlare. Landet har en särskild plats i Kajsas hjärta.
– Det var i Sydafrikanska Stellenbosch som jag började intressera mig för vin. Hela staden genomsyras av kärleken till vin. När jag var där för att träna och hade någon dag ledigt från idrotten passade jag på att resa runt till olika vingårdar. Där fick jag uppleva den passion som vinodlarna känner för sitt vin. Det är häftigt att förstå helheten och varför ett vin smakar som det gör, säger hon.
Livsnjutande idrottarePassionen och varje vinproducents unika historia vill Kajsa förmedla vidare under sina vinprovningar.
– Jag tycker att det kan bli lite formellt och för mycket pekpinnar på vinprovningar. Jag försöker lägga mer fokus på historien bakom ett vin än om det smakar körsbär eller plommon.
Men vin och idrott, hur går det ihop?– Då jag tävlade på elitnivå pratade jag inte högt om mitt intresse för vin. Men jag har alltid varit en livsnjutare och aldrig den typen av idrottare som bara äter havregrynsgröt. Självklart blir det mycket spottande, och när jag tävlade på elitnivå gick det av naturliga skäl inte att dricka vin hela tiden. När jag bestämde mig för att inte tävla i OS var kalendern plötsligt tom. Då kom tanken på att arbeta professionellt med vin och jag bestämde mig för att ta en sommelierexamen från Restaurangakademien.
Kajsa berättar att hon är på god väg att få in ett av hennes viner, Art Space, i Systembolagets sortiment. Men det är lättare sagt än gjort med flera hundra konkurrenter i importbranschen.
– Om tillräckligt många beställer vinet kan det flytta från beställningssortimentet till butikshyllan, säger hon.
Personlig profilDet senaste året har Kajsa rest runt och provsmakat viner för att hitta en personlig portfölj som hon kan stå för. Den som vill testa Kajsas viner kan åka till Blue Hotel på Lidingö där de köpt in hela hennes sortiment och gett henne en egen vinkällare.
– Jag vill inte ta in för många viner i början. Det är viktigt att jag hittar rätt producenter och att det blir bra viner som jag kan stå för till 100 procent. Ju mer jag lär mig om viner desto större blir upplevelsen. Tidigare hade jag mycket lättare för att svara på frågan vilket som är mitt favoritvin. Nu tycker jag att det varierar och är beroende av så många yttre faktorer som humör, vad jag äter till, årstid och så vidare.
Nyligen medverkade Kajsa på mässan ”Det goda köket” och hon besöker ofta mässor runt om i Europa för att knyta nya kontakter och marknadsföra sina viner. Kajsa betonar att hon trots sin nya karriär håller idrottsintresset vid liv och att hon fortfarande innehar världsrekordet i höjdhopp inomhus på 2,08. Förra året kunde svenska folket se Kajsa springa på tv när hon medverkade i programmet ”Sverige springer”.
– Jag fungerar så att jag måste ha ett mål med min träning. Senast sprang jag New York Marathon på under fyra timmar, vilket var en otrolig upplevelse. En gång i veckan spelar jag tennis med min friidrottskollega Malin Ewerlöf-Krepp, och då märks det att tävlingsinstinkten sitter i.
Karriärens mörkaste stundI höstas såg jag en av Kajsas föreläsningar på Barkaby Gård utanför Stockholm. Där pratade hon på ett personligt sätt om sin 25 år långa idrottskarriär. Framgången har varken varit spikrak eller gratis, men hon har nått alla sina utsatta mål med envishet och viljestyrka. Kajsa är uppvuxen i Sollentuna, norr och Stockholm och åkte till Dallas för att studera reklam och ekonomi i fyra år efter gymnasiet. Det var i USA som hon bestämde sig för att satsa på idrotten på elitnivå, men redan som tonåring hade hon en tydlig målbild.
– När jag vann guld på ungdoms-OS vid 17 års ålder bestämde jag mig för att bli bäst i världen. Jag trodde på min målsättning vilket gjorde att jag lyckades.
År 2000 hoppade hon för första gången över två meter och vid årets slut rankades Kajsa som nummer ett.
– Jag är väldigt snabb med att lägga både framgångar och motgångar bakom mig. Ofta är det resan som är själva grejen. Därför gav jag mig själv en ny utmaning; att hoppa 2,10 meter. Så inför OS i Aten 2004 hade jag som målsättning att vinna guld och sätta världsrekord.
Men tre veckor innan OS-kvalet gick hälsenan av under en tävling i Båstad.
– Det var den absolut mörkaste stunden i min karriär. Jag fick se Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson ta guld hemifrån tv-soffan. Men istället för att ge upp bestämde jag mig för att vinna guld i VM i Helsingfors.
Under sin rehabilitering satte Kajsa hela tiden upp delmål för att orka. Det året förlorade hon inte en tävling och fick slutligen sin eftertraktade guldmedalj.
– När jag tittar tillbaka på min idrottskarriär inser jag att många motgångar har varit en vändpunkt som senare lett till stora framgångar.
Kajsas bästa tips för att nå ett mål:
- Våga tro på dig själv
- Våga förändra
- Våga sätta höga mål
Se alla inom temat här