Med eller utan alkohol? - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Med eller utan alkohol?

Med eller utan alkohol?

Mat & dryck Ett glas torr äppelmust till köttbiten? Eller en alkoholfri öl i baren? De senaste åren har allt fler fått upp ögonen för alkoholfria drycker.
– Det har helt enkelt blivit lättare att hitta alkoholfritt som matchar maten, säger Lennart Agén, Systembolaget.

5 september 2013, uppdaterad: 6 mars 2015

TEXT: FANNY WESTIN

Förr om åren tvingades den som avstod alkohol ofta förklara sig och i värsta fall utstå att svara på frågor kring eventuell religiös åskådning, graviditet eller alkoholproblematik. Nog för att detta fortfarande sker, men i dag råder en växande social acceptans gentemot den som väljer att avstå alkohol, vilket allt fler gör. Lennart Agén, presschef på Systembolaget, nämner olika bakomliggande faktorer till denna trend.?

– Dels har det kommit fler artiklar och blivit ett mycket bättre sortiment. Det har helt enkelt blivit lättare att hitta alkoholfria drycker som matchar det man ska äta och det är framför allt svenska torra muster gjorda på äpplen och andra drycker med bär och frukter som bas som är på frammarsch, menar han och fortsätter:?
– Men jag tror också att det hänger ihop med en allmän trend i samhället där man är mån om sig själv. Allt fler väljer en god alkoholfri drink ute på krogen för att de vill vakna upp pigga och fräscha dagen efter.??

Ökad försäljning
Oavsett om det kan härröras till mindre angenäma erfarenheter av att vakna upp dagen efter en blöt middag – med svullna ögon och sprängande huvudvärk eller en allmän hälsotrend där man vill undvika att hälla i sig även små mängder öl, vin och sprit – pekar allt mot att något är på gång. Systembolagets försäljning av alkoholfria drycker har under de senaste åren ökat med 30 procent årligen och under damernas fotbolls-EM i somras slog Carlsberg, Sveriges största producent av alkoholfri öl, försäljningsrekord. ??

Gravenstein-must till fläskfilén??
Det faktum att vinjournalister nu har börjat bedöma och recensera alkoholfria fruktmuster i mat- och dryckestidningar, vilket knappast skulle ha skett för tio år sedan, är en indikation på det alkoholfria segmentets höjda status. Det menar i alla fall Mikael Ek, kommunikationschef på Kiviks musteri, som är en av Sveriges största producenter av must, mousserande och cider med låg alkoholhalt.
I linje med det ökande must-intresset satsar nu tillverkarna på att ta fram ”ensortiga” drycker med olika karaktär beroende på vilket äpple som har pressats, där en Gravenstein-must exempelvis rekommenderas till fläsk medan en must på Aromaäpple passar bättre till desserter. Men Mikael Ek tror inte att hemligheten bakom bra alkoholfria alternativ enbart stavas smak. ?
– Självklart ska man kunna dricka något med karaktär och inte bara vatten eller läsk, men jag tror inte att förpackningen, alltså själva flaskan är att förringa. En fin glasflaska med en snygg etikett som anspelar på en traditionell vinflaska är roligare att ställa fram på bordet än en vanlig petflaska.??

Alkohol – en smakbärare?
Carlsberg har tillverkat alkoholfri öl sedan 2006 och under förra året ökade försäljningen av deras alkoholfria ölsorter kraftigt. Jörgen Welter, kommunikatör på Carlsberg, menar att bidragande faktorer till försäljningsökningen är att smaken har blivit bättre i kombination med tidigare nämnda generella hälsotrend.?
– Det är ”coolt” att träna, äta rätt och dricka måttligt och på krogen. Hemligheten bakom ett bra alkoholfritt öl handlar i första hand om bryggmästarens hantverksskicklighet, anser han.
Och i Sverige har vi lång erfarenhet av att ta fram välsmakande lättöl. Mer humle och fler mörka alkoholfria ölsorter är vad han tror blir nästa trend när det kommer till alkoholfri öl.
Ett faktum som kan tyckas märkligt och motsägelsefullt i dessa sammanhang är att flera bryggeriers ”alkoholfria” öl innehåller 0,5 procent alkohol och man kan ju då fråga sig hur det kommer sig att den får räknas som alkoholfri??
– I Sverige är det den gräns som Systembolaget har att för vad som definieras som alkoholfritt. Vi anger alkoholhalten tydligt eftersom det kan vara viktigt för vissa konsumenter, men alkohol är en smakbärare och även en mycket liten andel alkohol kan förhöja smaken, menar Jörgen Welter.??

Segt i konferensbranschen
Hur ser det då ut inom konferens- och mötesindustrin? Faktum är att den ”alkoholfria trenden” verkar låta vänta på sig. En rundringning till de största konferenshotellkedjorna visar att de visserligen har alkoholfritt öl och vin på menyn men att de inte har märkt av något markant uppsving och att de flesta konferensdeltagare fortfarande vill ha sina två glas vin till maten. Kanske är det personalen ”ute på fältet” som måste ta första steget och ställa frågan ”Med eller utan alkohol?”.  
Som Mikael Ek på Kiviks musteri uttrycker det:
 – Skulle de kunna rekommendera alkoholfri dryck och berätta att ”den här passar perfekt till en köttbit och den här passar till fisk”, som med vilket vin som helst, skulle det alkoholfria troligen öka flera gånger om.

Alkoholfria drycker?
•     Alkoholfritt vin framställs oftast av ”vanligt” vin som genom olika processer har avalkoholiserats. ?
•     Att tillverka mousserande vita viner som smakar snarlikt sin förlaga är en relativt enkel match eftersom kolsyran, liksom att det serveras kallt, ”tar bort” en del av alkoholsmaken. En större utmaning är det däremot att producera ett rött alkoholfritt vin som håller måttet.?
•     Vid framställningen av alkoholfria viner har frånvaron av alkohol ofta kompenserats med sötma vilket förmodligen är orsaken till att alkoholfria drycker har rykte om sig att vara söta. Men trenden visar på allt fler torrare alkoholfria viner.?
•     Öl har från början en relativt låg alkoholhalt och mycket av smaken kommer från humle. Det gör att alkoholfri öl kan smaka mycket trots låg alkoholhalt.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.