Öl i fokus på Stockeboda Gård - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Öl i fokus på Stockeboda Gård

Öl i fokus på Stockeboda Gård

Mat & dryck I hjärtat av Österlen har Stockeboda Gård återupptagit en fin gammal tradition med gårdsbryggt öl. Och det har varit en framgångsrik satsning. Förra året serverades gårdens öl på Nobelfesten och i år ger man sig i kast med Barack Obamas eget recept på honungsöl.

Text: Anna Hansen

12 oktober 2012, uppdaterad: 17 juni 2013

Stockeboda Gård på Österlen har anor som går flera hundra år tillbaka i tiden, och de första byggnaderna härstammar från den period då Skåne tillhörde Danmark. Gården byggdes ursprungligen som ett jaktslott, och placerades naturskönt en bit in i landet mellan Kivik och Simrishamn, omgivet av rinnande vatten, ädellövskogar och böljande fält. För exakt tjugo år sedan slog Stockeboda Gård upp portarna till en av jaktslottets gamla stenlängor, som man då renoverat och byggt om till restaurang. Under de påföljande åren byggdes sedan anläggningen ut med konferensrum och stugor, och olika typer av konferensaktiviteter tillkom. Idag är gården en mötesplats för många olika typer av arrangemang, alltifrån stora och små konferenser till bröllop och turister som vill upptäcka denna vackra del av Österlen.

Gårdsbryggeriet öppnar
Ett stort och avgörande kliv i utvecklingen av Stockeboda Gård togs år 2008, då ägarparet Else-Marie och Anders Johnsson bestämde sig för att starta ett gårdsbryggeri.

– Vi köpte ett komplett bryggverk från en skola i Jönköping som hade tänkt starta ölutbildning men som fick ändrade planer, berättar Else-Marie.

Bryggeriet är tillverkat i Finland och har en kapacitet på 250 liter per brygd och en lagringskapacitet på totalt 4 500 liter.

– Stockeboda Gårdsbryggeri är faktiskt det första bryggeriet i sitt slag i Sverige. Vi bryggde vår första brygd i oktober i 2009 och mottagandet blev fantastiskt, förklarar Stockebodas ägarinna.

De tusen första litrarna av Stockebodas premiärbrygd, Vinternattens Ljus, sålde slut på tio dagar på Systembolaget i Simrishamn. Förra året fick ölet Svenska Matbords kvalitetspris, vilket - förutom äran - även innebar att det serverades till vickningen på 2011 års Nobelfest. Gårdens första årgångsöl, Stockeboda Jubileum, bryggdes under årets längsta natt, vid vintersolståndet. Ölet lagrades sedan i nio månader och höll hela 10,5 procents alkoholstyrka.

Obamas öl
Hittills har man tillverkat åtta olika sorters öl och har tre nya på gång, varav en porter med chokladinslag och en mynta-ale. Den tredje sorten är en alldeles speciell amerikansk variant. I somras släppte nämligen president Barack Obamas egen bryggmästare det hemliga receptet till två Vita Huset-öl. Av de två sorterna valde man på Stockeboda honungs-alen, som svenska ölälskare snart kan få njuta av. I ursprungsreceptet är en av huvudingredienser honung från Vita Husets egen trädgård.

– Denna har vi dock ersatt med fin honung härifrån Österlens fruktodlingar, och det tror vi kommer att höja smaken ytterligare, förklarar Else-Marie.

Öl-aktiviteter
Förutom att man anordnar rena ölprovningar för besökare och konferensgäster på Stockeboda Gård, erbjuder man en åtta timmar lång bryggerikurs för den som vill lära sig mer om ölbryggeriets konst .

– Men vi tar också ofta emot gäster som bara vill göra studiebesök i vårt bryggeri och har därför en särskild guidad visning där, berättar Else-Marie. Det är så roligt att folk nu börjar fundera på att det finns så många olika smaker på öl och vi märker att det finns en stor kunskapstörst kring att lära sig mer om alla sorter som finns och hur man kan hitta sitt eget favoritöl, avslutar hon.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.