Te – en ren mirakeldryck - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Te – en ren mirakeldryck

Te – en ren mirakeldryck

Mat & dryck Från att ha stått i skuggan av kaffet har teet vunnit mark. Med över 5 000 år på nacken är det ingen tvekan om att teet är en dryck som är här för att stanna. Särskilda spa- och wellnessteer och teprovning blir allt vanligare på konferensanläggningar. Men vilken sorts te är egentligen nyttigast? Vad har drycken för effekt på kroppen? Vi har talat med Catrin Rudling som har tagit framgångskonceptet Mighty Leaf från USA till Skandinavien.

7 september 2009, uppdaterad: 12 juni 2013

Text: Astrid Feldreich

Medan välutbildade barritstas skapat avancerade kaffedrinkar har teälskarna fått nöja sig med betydligt mindre. På många ställen får man som inbiten tedrickare fortfarande bara en kopp hett vatten och på sin höjd välja mellan Yellow Label Tea och Earl Grey. Därför är det kanske inte så konstigt att fler kunder har börjat efterfråga kvalitet och inte nöjer sig inte med några torra tepåsar längre.

Hälsodryck
I Europa var det länge England som var en föregångare beträffande te. Hertiginnan Anna av Bedford skapade den brittiska seden med eftermiddagste redan 1840. Hon brukade känna sig hungrig timmarna mellan klockan tre och fem och tog sig för vana att ta en kopp te med tilltugg under den tiden. Engelsmännen har alltid har föredragit svart te framför kaffe och de har skapat eleganta tesalonger med tesorter som botar allt från trötta ben till stress. Också i USA har teet på allvar kopplats ihop med välbefinnandet. Där spelar drycken en central roll på spa-anläggningar och hotell där och förstärker de behandlingar du väljer.

– Teets rötter härstammar från Asien. I Kina har te alltsedan upptäckten för mer än 5000 år sedan varit förknippat med hälsa. Shen Nong, den kinesiske läkekonstens fader, tillskrivs även upptäckten av te. Det fina med te är att det finns sorter för varje tidpunkt på dagen och för alla smaker, säger Catrin som är företagsledare på Mighty Leaf i Skandinavien efter att ha blivit serverad te från grossisten på en resa.

Senaste trenden – spa-te
Många spa anläggningar har i dag te som en del av deras utbud och filosofi. Andra har särskilda teprovningar och afternoon tea. Mighty Leaf har funnits i USA sedan mitten av 90-talet och förser spaanläggningar och hotell med kvalitetsteer. De har utvecklat särskilda wellness- teer som finns att dricka på bland annat Yasuragi Hasseludden, Sigtuna Stads Hotell, Ystad Saltsjöbad, Stenugnsbaden och Tylösand i Sverige. Catrins vision är att göra tedrickartraditionen så lättillgänglig som möjligt och hitta ett modernt sätt att dricka en gammal dryck.

– Jag har fyra olika spa-örtteer för olika behov som kompletterar en behandling. Till exempel Organic Detox som är en helt ekologisk örtblandning med renande och andra positiva egenskaper och Spirulina Stamina, en aromatisk och stärkande blandning av olika örter och
den blå-gröna algen spirulina som utgör den bästa naturliga källan överhuvudtaget för att inta vitamin B-12. Vi erbjuder även en badpåse och en ansiktsmask baserade på grönt te, berättar Catrin.

Vårda ditt te
För att ditt te skall behålla sin fräschör skall du lagra det på ett torrt, svalt ställe i en lufttät förpackning. Starka dofter, kryddor, fukt och värme påverkar dess hållbarhet negativt.

– Om du bevarar ditt te korrekt kommer det att hålla många månader. Mina teförpackningar är alltid märka med sista förbrukningsdatum och är framtagna för att bevara kvaliteten. Förpackningarna bör vara återförslutningsbara och klädda med folie på insidan för att bevara smaken och inte torka ut teet.

– Skillnaden mellan påste och löste är att påste ofta har finfördelade teblad som går fort att brygga men som smakar därefter. Riktigt löste har större blad och ska dra längre för att aromerna skall utvecklas. Våra portionspåsar är en ny och innovativ lösning och gör det möjligt att dricka kvalitetste via en påse.

Te-provning hemma
Det finns tiotusentals olika sorters te, med eller utan koffein, från olika regioner och plantage. Att välja rätt te är en hel vetenskap som är svår att sammanfatta på några rader. Men den som är intresserad kan enligt Catrin ha en egen te-provning. Börja med att välja ut dina favoritteer i olika kategorier och jämför dem.

– Om du provar te ihop med en vän kan ni testa varandras teer. När du blir mera van vid att prova te välj två teer ur samma kategori med olika karaktär, exempelvis två olika typer av svarta teer, två olika typer av gröna och två olika oolongteer. Med tiden kan du utöka antalet kategorier. Prova gärna ihop med någon så ni kan hjälpa och inspirera varandra, och diskutera olika smak- och doftupplevelser. När du blir skickligare kan du utmana dig själv genom att prova fler teer av samma karaktär, förklarar hon.

Hur var det då med mjölken?
– Mjölk passar bäst till svart te, och används även ofta ihop med örten maté från Sydamerika (maté – latte). I Japan kan man på finare café i Tokyo beställa den traditionella tesorten matcha (pulveriserat grönt te) ihop med mjölk, vilket är mycket gott, närande och har en intensivt grönt färg som piggar upp. Mjölk bör dock inte användas i vita, gröna eller oolongteer, säger hon.Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.