Uppsala Konsert & Kongress firar 10 år! - | Konferensvärlden
Martin Hederos
UKK har bjudit in ett antal utvalda aktörer att ta över huset – först ut är Martin Hederos.
Foto: Sören Vilks
Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Foto: Patrik Lindell
Mötesnytt > Uppsala Konsert & Kongress firar 10 år!

Uppsala Konsert & Kongress firar 10 år!

Stora möten I september 2017 firar UKK 10-årsjubileum och firandet kommer att pågå under hela året. En mängd evenemang med extra guldkant väntar. UKK har bland annat bjudit in ett antal utvalda aktörer att ta över huset – först ut är Martin Hederos som får sätta ihop fem drömkonserter. Dessutom kommer huset att sjuda av spektakulär cirkus när UKK, Cirkus Cirkör och Radical Circus gör gemensam sak under en endagsfestival med fri entré i januari. Under året får UKK också konsertbesök av Polarprisvinnaren Evelyn Glennie.

24 november 2016,

– Jubileumsprogrammet speglar allt det vi uppnått och all den publik som känner sig hemma hos oss. Men det speglar också vart vi är på väg. Under 2017 flyttar vi gränserna ytterligare för vad huset kan användas till. Drömmen är att vi ska ha firat med så många som möjligt när året går mot sitt slut, säger Lena Åberg Frisk, VD och konstnärlig ledare på Uppsala Konsert & Kongress.

I september 2017 kommer Uppsala Konsert & Kongress ha haft dörrarna öppna i exakt 10 år. Man kommer då ha genomfört över 2000 kulturevenemang, över 5000 konferenser och kongresser och haft över 5 miljoner besökare i huset. Och nästan hela Uppsala har någon gång varit på Uppsala Konsert & Kongress! 87% har varit i huset en eller flera gånger under de tio åren och nästan 50% har besökt UKK under det senaste året. (Källa: Vårbarometern 2016)

Uppsala Konsert & Kongress inför nu en ny prissättningsmodell för biljetter som innebär att barn och studenter får gå billigare på stora delar av utbudet. Man fortsätter också att presentera ett stort antal evenemang med fri entré.

– Vår nya prispolitik är ytterligare ett steg i riktningen mot att vara ett hus där alla känner sig välkomna och att vara en plats man både vill och kan besöka ofta, säger Lena Åberg Frisk.

HUSOCKUPANTER*

* Husockupant – person utan formell besittningsrätt för en byggnad bosätter sig i den eller använder den varaktigt. I juridiken kallas detta ibland för "besittningsrubbning" eller "olaga intrång". På UKK betyder det att en noga utvald person eller organisation får en nyckel, flyttar in i huset och inspireras av rummens möjligheter. Ett spännande, helt lagligt, intrång av kreativitet och utveckling.

Uppsala Konsert & Kongress låter ett antal noga utvalda aktörer inta huset. UKK bjuder in dem, låter dem inspireras av huset och hjälper dessa aktörer att förverkliga sina drömprojekt. Först ut av dessa ockupanter är Martin Hederos, som under 2017 gör inte mindre än fem nedslag i huset:

– Detta är svårt att jämföra med något annat man kan få göra som musiker. Stipendier är fantastiskt att få, men inget stipendie i världen hade kunnat ge mig möjligheten att engagera dessa musiker eller nyttja dessa fina rum att spela i, säger Martin Hederos och fortsätter; UKK skiljer sig från många andra kulturhus. Det finns en instrumentarsenal som är ganska unik, det finns rätt verktyg, och bra folk. Folk som fattar musik.

Få musiker besitter förmågan att kasta sig mellan roller, instrument, stilar och sammanhang som Martin Hederos gör. Från världsturnerande rocker i Soundtrack of Our Lives till progressiv jazzpianist i ett av landets största jazzexporter Tonbruket till magnifika orkesterdundret Fire! Orchestra till flertalet uppmärksammade duoprojekt med namn som Nino Ramsby, Mattias Hellberg och Sofia Karlsson. UKK bjöd in Martin, gav honom en nyckel och frågade ”vill du ockupera huset?”. Resultatet är fem konserter under jubileumsåret. Fem konserter med helt olika innehåll och uttryck.

– Jag kan helt ärligt säga att detta är mina första önskningar. Detta är de fem konserter som först kom upp i mitt huvud. Detta är de musiker och konstnärer jag ville jobba med i en drömvärld 2017 och nu händer det - om det inte faller ner en meteor på Uppsala, säger han avslutningsvis.

12/1 Martin Hederos och Jolie Holland
17/2 Martin Hederos och Jesper Waldersten
1/4 Martin Hederos och Nina Persson + Linnékvintetten
Ytterligare två nedslag planeras under hösten.

CIRKUSEN KOMMER TILL STAN - Radical Love 

Den andra ockupanten tar avstamp i cirkusen! Radical Circus är en rörelse som drivs av cirkusartister, konstnärer, icke-artister, akademiker, aktivister och många andra som vill “cirkusifiera” det offentliga rummet. Rörelsen fungerar som en katalysator för skapande utanför de etablerade rummen. Deras ockupation av UKK blir deras första stora arrangemang. Nästa nedslag sker på Island, i Reykjavik, i februari 2017. Tillsammans med Radical Circus och Cirkus Cirkör gör UKK en heldag i januari.

– Vi samlar över 300 personer för att tillsammans, i stunden, skapa en heldagsupplevelse med cirkus i hela huset. Ingen vet i förväg vad som kommer att ske, annat än att det förhoppningsvis blir det mest radikala cirkus-projektet någonsin. Det känns spännande att ockupera UKK med frågan Vad är radikalt i vår tid? och låta svaren synas i varje vrå av detta pampiga hus, säger Sara de Vylder, Cirkus Cirkör och Radical Circus.

Radical Love går av stapeln 21 januari 2017. Evenemanget har fri entré och har ingen åldersgräns. Föreställningen Horisonter spelas samma dag, till denna krävs biljett.

POLARPRISVINNARE

Under jubileumsåret bjuder UKK förstås på ett pärlband av fantastiska konserter. Inte minst med den omtalade slagverkaren Evelyn Glennie, som bland annat belönades med Polarpriset förra året. Evelyn Glennie är en av världen mest framgångsrika och nyskapande slagverkare. Hon förlorade sin hörsel i tidiga tonåren, men lyssnar och hör musiken genom vibrationer i instrument och i kropp.

Huset får också besök av Kronos Quartet som också de är Polarprisvinnare. 2015 lanserade Kronos ett nytt initiativ för att främja modern kammarmusik och unga musiker: Fifty for the future: The Kronos Learning Repertoire. 50 nya verk – tio per år under fem år – beställs av 50 olika kompositörer med syfte att förnya utbudet för stråkkvartett och förstärka musikbiblioteket för studenter med ambitionen att bli professionella. Kronos, Carnegie Hall, Metropolitan, Barbican och en lång rad namnkunniga internationella partners har med gemensamma krafter givit sitt stöd till detta viktiga projekt, som har enorm potential att påverka kammarmusikfloran för framtiden. UKK är den enda partnern i Sverige.

TÅRTKALAS

I augusti 2017 fyller UKKs närmsta granne Vaksalaskolan 90 år. Självklart slås påsar ihop och det blir ett stort 100-årskalas den 25 augusti. (UKK för samtal med Guinness Rekordbok, och med Uppsalabornas hjälp kanske UKK kan försöka slå ett tårtrelaterat rekord?!)

JUBILEUMSDAG

Den 2 september 2017 är det nästan på dagen 10 år sedan UKK slog upp portarna. Detta kommer firas lite extra med en heldag fylld av aktiviteter.

Läs mer om UKK på Konferensguiden.se. Här kan du boka din nästa konferens, kickoff eller event. Behöver du hjälp att boka så erbjuds du kostnadsfri bokningshjälp!Se alla inom temat här

Senaste i Mötesnytt


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.