Dags för surströmmingspremiär - | Konferensvärlden
Nyheter > Dags för surströmmingspremiär

Dags för surströmmingspremiär

Mat & dryck I morgon är det surströmmingspremiär. Men trots att maträtten, som har anor från 1500-talet, är i det närmaste kultförklarad visar en undersökning från Bookatable att 40 procent av svenskarna ännu inte vågat testat den. För den som känner sig manad har vi listat krogar som från och med den 20 augusti serverar den fermenterade fisken.

19 augusti 2015,

Surströmmingspremiären infaller varje år den tredje torsdagen i augusti och fram till 1998 var det lagstadgat att surströmming inte fick säljas tidigare för att säkerställa att den var tillräckligt mogen. En av de restauranger som serverar surströmming är Sturehof i Stockholm. Varje år bjuder de in allmänheten att provsmaka årets surströmming.

– Vi kommer att servera smakbitar av surströmming i tunnbröd under dagen för nyfikna som inte har hunnit prova denna anrättning. Surströmmingen är mycket kär hos en utvald skara gäster och vi har en årlig fest på premiären. Festen hålls på uteserveringen och det blir uppträdande med dragspel, sång och dans. Det känns som en viktig tradition och del av den svenska matlagningen som vi inte vill ska falla i glömska. Festen är kanske mindre populär för förbipasserande på Stureplan, men som tur är har vi så starka fläktar på Sturehof att mycket av lukten sugs in i fläktsystemet, säger Carl Carboni, som arbetar med PR på Sturehof.

Serveras med tunnbröd, lök, potatis och snaps
Surströmmingen är känd i Sverige sedan 1500-talet och var från början en billig vardagsmat i bondesamhället. Under 1800-talet började traditionen att äta surströmming även att röra sig genom samhällets sociala skikt och den tidigare fattigmansmaten blev festmat. Surströmming förknippas i dag oftast med norra delen av Sverige, men serveras på flera platser tillsammans med tunnbröd, lök, potatis och snaps.*

Trots surströmmingens långa tradition visar en undersökning från Bookatable att 40 procent av svenska befolkningen aldrig har testat maträtten. Detta att jämföra med augusti månads andra stora publikfavorit kräftor, som endast 6,3 procent har avstått från.

– Jag förstår att kräftor kan ses som det enklare hemmavalet i augusti med tanke på surströmmingens mer påträngande lukt. Men att äta surströmming är en upplevelse som går utöver det vanliga och jag uppmuntrar fler svenskar att våga sig på detta smakäventyr. Allt fler restauranger har dessutom nu börjat servera surströmming, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att störa grannarna med ditt matval, säger Jonas Carlén, commercial director på Bookatable Sverige.

Här kan du äta surströmming i år:

· Restaurang Koch, Härnösand

· Hamnkrogen, Härnösand

· Fiskevistet, Skeppsmalen

· Sturehof, Stockholm

· Tennstopet, Stockholm

· UlvöByn, Ulvöhamn

· Carins Korg, Åre

· Bishop’s Arms, Örnsköldsvik

· Restaurang Varvsberget, Örnsköldsvik

*Källa: Nordiska museet

Taggar/Etiketter
Mat & dryck  Restaurang  


Se alla inom temat här

Senaste i Nyheter


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.