Färna Herrgård tipsar om sommarviner - | Konferensvärlden
Inga-Lena Eriksson, köksmästare & sommelier på Färna Herrgård Spa.
Nyheter > Färna Herrgård tipsar om sommarviner

Färna Herrgård tipsar om sommarviner

Mat & dryck Färna Herrgårds köksmästare & sommelier Inga-Lena Eriksson väljer mellan sommarens viner. På sommaren passar det bäst med lätta och krispiga viner på den vita sidan och bland de röda är det två kategorier som hon vill rekommendera; lätta röda viner eller grillviner. Här följer några rekommendationer på Sancerre/Sauvignon Blanc och Beaujolais/Gamay.

5 juli 2016,

Sauvignon Blanc

En druva som många känner igen på sin karaktär. Doft som nässlor, krusbär, svarta vinbärsblad, sparris och gräsighet. Ett vin som alltid funkar!
På våren och försommaren är den perfekt till dom gröna primörer som kommer in på våra bord och är alltid uppskattad som ett aperitifvin, då den har en underbar syra. Just denna syra gör också att det passar perfekt till den lite syrliga getosten Chèvre.

Sauvignon Blanc är en stor druva i Nya Zeeland, där just denna druva utvecklats fantastiskt. Dessa viner får en nästan överdådig doft och smak. Men den franska Sancerre är också bra.Mineraler, underbar syra och härlig krispighet. Sancerre kommer från östra Loiredalen, där även distrikten Reuilly, Quincy och Pouilly-fumé ligger. Just Sauvignon Blanc är också en av dom stora gröna druvorna i Bordeaux, dels i det söta Sauternes men också i dom torra vita vinerna, fast då är nästan alltid vinet ekfatslagrat vilket är kul att jämföra mot en Sauvignon Blanc från Loire.

Beaujolais/Gamaydruvan

Beaujolais kommer från Bourgogne, t.ex., från vinappellationerna Morgon och Moulin-a –Vent. Dessa vinodlingsområden ligger i Bourgognes sydligaste delar, 90% blir rött vin och resten vitt och Rosé. En Beaujolais har en härlig saftighet och hög fruktighet, är lätt i stilen, vilket gör att det passar väldigt bra att sänka graderna en aning till servering.

En Beaujolais Nouveau (som alltid släpps 3 torsdagen i november varje år) ska däremot alltid drickas ung. Beaujolais Nouveau tillverkas med metoden Maceration Carbonique, vilket kortfattat innebär att man lägger hela druvklasarna i ett betongkar på varandra, Tar ur allt syre med hjälp av en gas/koldioxid(Carbonique). När det är helt syrefritt kring druvklasarna så börja dom jäsa inifrån druvan. Detta ger en högre fruktighet som är karaktäristisk för Beaujolais.

Morgon Côte du Py 2014 Georges Duboeuf. Bourgogne, Frankrike
Nr: 78627, Pris: 150kr, Beställningssortiment.

Vinet har intensiv färg och tillika doft av körsbär, mörk mogen frukt. Smaken är generös, fyllig och rund med silkeslena tanniner. Avslutet är långt och något kryddigt. Detta är en såpass krftig Beaujolais att den fixar Entrecoten på grillen med en pepparsås. Serveras gärna runt 16-17°

Morgon 2014, Georges Duboeuf. Bourgogne, Frankrike
Nr: 5106 Pris: 99 kr, fasta sortimentet.

Vinet bjuder på en doft av röda bär och mycket frukt följt av en frisk smak av hallon och körsbär och välbalanserad syra. Vinet passar utmärkt till kalla rätter, ljust kött, såsom kalv och kyckling, sallader och mildare ostar.

Om Georges Duboeuf
En ung producent – Les Vin Georges Duboeuf startades 1964 och har betytt väldigt mycket för regionen Beaujolais och dess positionering på den internationella marknaden. Odling sker med traditionella metoder och med stor respekt för terroir. I stort sett alla viner görs på druvan Gamay som huvudkomponent vilket gör att de olika lägena talar och verkligen kommer fram i de olika vinerna. Idag drivs företaget av Georges barnbarn Adrien, bara 28 år gammal bär han traditionen vidare på den internationella marknaden.

Sancerre Clos du Roy 2014, Domain Champault. Sancerre, Loire, Frankrike
Nr: 76945 Pris: 199kr, beställningssortiment.

Krftig doft med tydlig kritig mineralton och en viss gräddighet och inslag av gröna äpplen och krusbär. Smakrik och stram med bra fruktattack, pigga syror och fin längd. Inslag av mineral, nässlor, gröna äpplen och krusbär. Underbart till detta vin är en smörstekt makrill med färskpotatis och primörsallad med en kall örtcrème fraichesås. Eller färska havskräftor med en västerbottenpesto.

Sancerre Les Pierris 2015, Domain Champault. Sancerre, Loire, Frankrike
Nr: 2259 Pris: 149kr, fasta sortimentet.

Druvig och ungdomlig med inslag av nässlor, svartvinbärsblad och en begynnande mineralitet. Bra frukt i smaken och en fin fräschör. Klassiskt till Sancerre är lite syrligare getost, kall Gazpacho, dom flesta fiskrätter och då gärna med gröna tillbehör som sparris, bönor mm.

Om Domain Champault.
Domaine Champault är en egendom om totalt 22 hektar vingårdar och den drivs idag av de två bröderna Laurent och Claude. Vinmakaren Laurent har avlagt önologexamen vid universitetet i Dijon och man ser tydligt att detta har präglat hans experimentlusta. Idag framstår Domaine Champault som en av framtidens mest spännande namn i Sancerre.

Läs mer on Färna Herrgård och Spa och boka ditt nästa möte här via Konferensguiden.se. Vi erbjuder kostnadsfri bokningshjälp!Se alla inom temat här

Senaste i Nyheter


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.